Харківський екснардеп втік за кордон під виглядом волонтера

Сергій Кацуба виїхав з України улітку 2022 року та не повернувся.

Сергій Кацуба, колишній народний депутат ВР VII cкликання, ексзаступник голови правління НАК "Нафтогаз" часів Януковича виїхав за кордон як водій приватної компанії, що мав би привезти гуманітарний вантаж.

Це сталося у липні 2022 року, з'ясували розслідувачі NGL.media.  Його внесли до бази Міністерства інфраструктури за поданням київської фірми.

"6 липня 2022 року пункт пропуску "Угринів" на українсько-польському кордоні перетнув новенький Mercedes-Benz GLE 350D з номерними знаками КІ0001РІ... Тієї середи на Mercedes-Benz GLE 350D з України виїхав старший брат Сергій Кацуба. На Батьківщину він так і не повернувся. Виїхати 44-річному екс-нардепу вдалося завдяки тому, що двома тижнями раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло його персональні дані до системи "Шлях" як водія-перевізника гуманітарних вантажів", - з'ясували у NGL.

Про дозвіл на виїзд Кацуби просила не благодійна організація чи фонд, а приватна комерційна компанія – ТОВ "Мікс Тревел Групп ЛТД", директора якої, Сергія Бойка, засудили за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон. За даними розслідувачів, Бойко був не головним організатором схеми, а лише виконавцем.

Де зараз перебуває Сергій Кацуба, невідомо.

А от його молодший брат, Олександр Кацуба, долучився до батальйону "Монако". Кореспондент "Української правди" Михайло Ткач бачив Кацубу-молодшого в аеропорту Монако, куди той прилетів чартерним літаком із Кишинева (Молдова). 15 березня 2023 року Олександр Кацуба вийшов із VIP-терміналу і підійшов на паркінг до Мерседесу еліт-класу не один, а з супутницею. Вони залишають валізи в автівці і, посміхаючись, віддаляються. Жінка поруч із Кацубою - його колишня дружина Тетяна Гузенко, з якою він офіційно розлучився ще у 2016 році. Проте Кацуба-молодший часто хвалиться у соцмережах автівками, які передає для ЗСУ.

Нагадаємо, сім'я Кацуб була замішана в одній з найбільших корупційних афер в Україні, пов'язаних із "вишками Бойка". У 2012 році Олександр Кацуба став заступником голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а у 2016 році він був заарештований під заставу 450 мільйонів гривень. Кацуба був звинувачений у вчиненні кримінального правопорушення за статтями 255 (створення злочинної організації) та 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. У ході слідства було встановлено, що Кацуба причетний до присвоєння коштів "Нафтогазу" на суму 449,9 млн грн. Пізніше він пішов на угоду зі слідством.

Сім'я Кацуб була головними спонсорами партії Шарія у Харкові. Мати Кацуби, Наталія Гордієнко, була кураторкою "Партії Шарія" у Харкові і володіє однією з найприбутковіших "швидкогрошових" контор України MyCredit.

Як писав KHARKIV Today, гроші "Партії Шарія" надходили від дев'яти фірм, пов'язаних з династією Кацуб.

Під час повномасштабної війни люди з оточення Кацуб намагалися видалити матеріали про їхній зв'язок із Шарієм за гроші у кількох виданнях, зокрема і на KHARKIV Today. За "послугу" пропонували гроші і зустріч з Кацуюою-старшим.