10 округів замість 14. Як пропонують "нарізати" Харківську область для виборів

Виборчі округи пропонують укрупнити.

Через три роки Україна буде вперше обирати депутатів Верховної Ради за новими правилами: тільки за партійними списками і з новими округами. У Центрвиборчкомі пропонують обговорити нову "нарізку".

Об'єднати Київський і Московський райони Харкова в один округ, а Шевченківський приєднати до трьох інших. У системі виборів назріли чергові реформи.

Найбільші в Україні

Виборчих округів до наступних всеукраїнських виборів буде менше. З 225 всеукраїнських планують зробити 202. У Харківській області замість 14 залишиться 10. Це — середній показник для України. Найбільше округів — по 13 — буде у Львівській та Донецькій областях, найменше, тільки 4, залишили Чернівецькій області.

Скорочення кількості округів пов'язано з адмінреформою і об'єднанням районів, яких теж стало менше. Крім того, передбачається, що до наступних виборів громадяни вже не будуть голосувати за кандидатів-мажоритарників. Це означає, що  неважливо скільки голосів набере кандидат по кожному округу, роль зіграє тільки загальна кількість голосів і місце в прохідній частині партійного списку.

"Запропоновані принципи поділу дадуть змогу оптимізувати роботу ОВК шляхом більш рівномірного розподілу кількості дільниць в окрузі, полегшити логістику завдяки компактнішому географічному формуванню ТВО, що загалом сприятиме ефективнішому використанню матеріально-технічних ресурсів під час організації та проведення виборів", — кажуть у ЦВК.

Більшість округів як в Україні, так і в Харківській області збігаються з межами нових районів. На сайті Державного реєстру виборців можна подивитися, який район до якого округу відноситься. А ось в містах округу поділили зовсім по-іншому. Московський об'єднали з Київським, а до Шевченківського приєднали Новобаварський, Основ'янський і Холодногірский райони. Цей округ під номером 151 стане другим за величиною в Україні, до нього включили 369 тисяч виборців. Більше лише один з міських округів Дніпра. Другий за величиною в Харківській області і шостий в Україні — як раз той, куди увійшли Московський і Київський райони.

Чи будуть черги в комісіях?

У Комітеті виборців України KHARKIV Today повідомили, що поки не готові дати свою оцінку пропозиціям, юристи організації як раз знайомляться з документами. А ось у Харкові вже активно обговорюють майбутній розподіл. Громадяни, які часто входять до виборчих комісій, побоюються, в укрупнених округах здати протоколи виборів вчасно не вийде.

"За новим Виборчим кодексом наша Київська комісія приймала протоколи по першому колу, тобто, архіви і первинні протоколи від дільничних комісій, більше двох діб. ТВК була на ногах близько трьох днів без сну. А тепер помножте це час на три — і буде реальна картина виборів в таких умовах ", — розповіла в Facebook член територіальної виборчої комісії на виборах до місцевих рад 2020 року Вікторія Хмельницька.

Такої ж думки дотримується і Віктор Козоріз, який на виборах в 2019 році був заступником голови однієї з дільничних комісій Новобаварського району. Він розповів, що протоколи в окружком завжди здавалися по два дні, а зі збільшенням округів виросте і проблема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого виборці бачать мером Харкова за п'ять місяців до голосування

"Потрібно впроваджувати дострокове електронне голосування, як це робиться в багатьох країнах, створити якусь одну ділянку в кожному окрузі, де люди могли б проголосувати достроково. Потрібно переходити до нових форм голосування", — запропонував колишній член дільничної комісії.

Нових форм голосування на наступних виборах, швидше за все, не буде, а ось нові форми прийому протоколів від виборчих комісій обіцяють.

"Не виключаю, що будуть введені електронні машини для голосування, тому що така ініціатива вже озвучувалася, буде розширена можливість подавати протоколи в електронному вигляді і, з урахуванням попереднього досвіду, все буде більш оптимізовано", — заявила KHARKIV Today політолог Юлія Біденко, яка в цілому підтримує скасування одномандатних округів і переклад виборів на партійні списки. Юлія Біденко називає минулорічні вибори до місцевих рад, які вже проходили за новою схемою, своєрідною репетицією наступних виборів до парламенту.

Поділ на округи від Центрвиборчкому ще не остаточний. Усім бажаючим пропонують надіслати свої пропозиції до 22 червня на адресу ЦВК post@cvk.gov.ua.