Жителі Харківської області будуть менше платити за газ

Українці платитимуть 6,99 гривні за кубометр газу. Для харків'ян газ подешевшає на 2,91 гривні.

В Україні встановлять єдину ціну на газ для побутових споживачів.

Єдина ціна для побутових споживачів буде діяти в період карантину або до закінчення опалювального сезону і складе 6 гривень і 99 копійок за кубометр. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів України 13 січня. "У зв'язку з пандемією COVID-19, впровадженням в Україні карантинних обмежень, різким і непомірним для українців під час карантину зростанням біржових цін на газ в останні тижні і в ці зимові місяці пропонується впровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання цін на газ на період карантинних обмежень або до закінчення цього опалювального сезону. Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, — 6 гривень 99 копійок за метр кубічний", — пояснив Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи і люди: жителі Харківської області знову будуть мітингувати проти цін на газ

За словами прем'єр-міністра, це — найнижча ціна на газ на українській біржі. У порівнянні з облгазами, які пропонують блакитне паливо по 10 і більше гривень, зниження відбудеться на 30%. Шмигаль нагадав про відкриття ринку газу для споживачів без централізованого опалення з 1 серпня 2020 року і назвав його "безповоротним кроком", що не схвалюють деякі компанії.

"Зараз головне завдання уряду, парламенту, Антимонопольного комітету, незалежного регулятора зробити так, щоб ринок надалі не був викривлений на користь окремих учасників. Ми бачимо, що досить часто газопостачальники, які завжди були монополістами, прагнуть не відпускати людей, залишати людей в так званому газовому рабстві. Крім цього, сьогодні ситуація з карантином ускладнює можливість українців заробляти додаткові доходи і компенсувати значно зростаючі ціни на біржах на газ", — зазначив він. Уряд з президентом тиждень радилися з приводу ціни на газ, рішення про єдину ціну для побутових споживачів прийняли сьогодні, 13 січня. Шмигаль дав доручення міністерствам енергетики, економіки, юстиції, іншим профільним міністерствам і центральним органам виконавчої влади невідкладно підготувати проєкт постанови Кабінету міністрів "Про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень". Після його прийняття набуде чинності нова ціна на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ, тепло, світло і телефон: що дорожчає в Харкові в 2021 році?

Питання тарифів на розподіл газу поки не вирішене, рішення пообіцяли представити найближчим часом. Поки Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг перевіряє постачальників газу, які сьогодні пропонують найвищі тарифи.

Як писав KHARKIV Today, з 1 січня газ для жителів Харківської області подорожчав на 1,06 гривні. Тариф складає 9,9 гривні за кубометр.