За реконструкцію будівлі юннатів і вольєра для мавп Харків заплатить 34 мільйони гривень

Будівля юннатів прослужила 12 років. Тепер її реконструюють.

За два роки будівельники зведуть нову будівлю юннатів з чотирма ліфтами і різним устаткуванням — від ламп для обігріву тварин до пральних машин і газових плит.

Харківський зоопарк готовий віддати фірмі-підряднику 34 409 902 гривні за реконструкцію будівлі юннатів в зоні "Контактний зоопарк". Відповідний тендер опублікований на сайті державних закупівель ProZorro.

Зоопарк запевняє: відведену зону буде використовувати ефективно, із благоустроєм території "на високому рівні" та "із застосуванням новітніх технологій".

"У межах території зони запроєктовані нові зручні пішохідні доріжки для відвідувачів і персоналу, технічні проїзди зоопарку. Проєктом реконструкції передбачено заходи доступу маломобільних груп населення до об'єкта капітального будівництва: застосовані прийоми безбар'єрного доступу в приміщення, а прорізи вхідних дверей мають нормативні розміри", — сказано в документації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бенкет під час чуми. Чому Кернес витрачає мільйони на розваги?

Відповідно до тендерної документації, за 34 мільйони гривень робочі реконструюють будівлю юннатів, прибудову топкової і вольєр для саймирів (білячі мавпи з родини чіпкохвостих), побудують вольєри зони обслуговування, встановлять підпірні стіни, тверді покриття, під'їзди і тротуари.

У всіх будівлях і спорудах обладнають системи інженерного забезпечення, протипожежної безпеки, охоронну систему безпеки і системи зв'язку. Ділянку покриють асфальтобетоном, гранітом і плиткою ФЕМ.

Зараз приміщення для юннатів являє собою двоповерхову цегляну будівлю із підвалом і мансардою. Побудували його в 2008 році. У реконструкцію входить демонтаж конструкцій існуючих вольєрів і будівництво нових вольєрів з металоконструкцій, отвору в існуючій зовнішній стіні, внутрішнє оздоблення підвалу і мансарди, освітлення підвалу, утеплення зовнішніх стін, переобладнання системи вентиляції, прибудова топкової і сходів.

Також будівельники замінять покриття покрівлі на бітумну черепицю і зроблять там віконні прорізи в частині зимового саду, переобладнають вхідну групу та побудують вольєр для саймирів. Фасад будівлі облицюють декоративними елементами і обладнають світлодіодними прожекторами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківському зоопарку побудують кафе за ціною 17 апаратів ШВЛ

В кабінетах, комп'ютерному класі, бібліотеці, холі та на кухні встановлять кондиціонери. Інтер'єри матимуть дизайнерське оформлення, деякі стіни облицюють керамічними плитками, на деяких проведуть "поліпшене фарбування", частину "обшиють" декоративними дошками. У будівлі встановлять чотири ліфти: три — вантажних і один — загального призначення.

З технологічного обладнання в проєкті вказані шафи для миючих засобів, деззасобів, інвентарю і холодильну шафу, лампи для обігріву тварин, пральна машина, виробничі столи, електросушарка, мийна ванна, рукомийник і газові плити.

Завершити всі роботи фірма-підрядник повинна до 31 грудня 2021 року.

Як писав KHARKIV Today, 18 декабря на сессии Харьковского горсовета депутаты проголосовали за выделение очередной суммы на завершение реконструкции Харьковского зоопарка — 500 мільйонів гривень. Відзначимо, що на реконструкцію будівлі юннатів в зоні "Контактний зоопарк" планувалося витратити 2 мільйони гривень, а не 34 мільйони.