Як харків'яни живуть на карантині: пробіжки, нові пісні і час "побатонитися"

На час карантину офісним співробітникам довелося залишитися вдома, але роботу ніхто не відміняв. KHARKIV Today з'ясував, як харків'яни увійшли в новий ритм.

18 березня Харків офіційно пішов на карантин. Співробітники, які звикли працювати в офісі, виконують свої обов'язки з дому. Ми з'ясували, які плюси і мінуси в карантині виявили харків'яни.

Домашній формат до душі не всім, хтось знаходить плюси в тому, що може приділити час родині, а хтось сумує за колективом. Час, проведений не в офісі, харків'яни намагаються проводити із користю: займаються з дітьми, більше готують і більше часу приділяють собі.

Письменник

У PR-менеджера видавництва "АССА" і письменниціа Юлії Ілюхи із введенням карантину графік не змінився: вона продовжує працювати віддалено, писати тексти і займатися SMM. Однак тепер їй потрібно проходити з сином-першокласником читання, українську мову, математику та інші шкільні предмети.

"З роботою у мене мало що змінилося, я продовжую працювати вдома. Єдине, я зараз не можу їздити фотографувати книги, тому що видавництво перейшло на віддалений режим. Зі скасуванням школи син тепер цілодобово вдома. І крім роботи, потрібно ще з ним вчитися і якось його розважати. Це дуже важко поєднати роботу і навчання. Учитель пояснює, але це все лягло на плечі батьків, —пояснила Ілюха. — Я вранці працюю, потім ми намагаємося вийти на вулицю, десь походити. Не на майданчику, а десь, де немає людей, а після обіду ми сідаємо витися ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків на карантині. Що подивитися, почитати і вивчити вдома

Мама першокласника не сумує, тому що з понеділка у школярів весняні канікули.

"Дуже радує, що з понеділка починаються канікули і ми можемо наздогнати матеріали, за якими відстали. І дитина втомлюється. Ми, наприклад, вчора пройшли урок з математики, він втомився, потрібно зробити перерву, і піти його погодувати, погратися з ним. Канікули у нас будуть бонусом — надолужити те, що ми зараз не встигаємо зробити ", — розповіла письменниця.

Тестувальник

Микола Калашников працює в компанії "Sloboda Studio" тестувальником програмного забезпечення, йому нудно вдома і іноді він навідується в офіс.

"Вдома самотньо, навіть кави нема з ким випити. Я не відчуваю часу, коли працюю вдома, через це сиджу за комп'ютером годин по 10-12 із покладених 8. Ну, і в процесі відійшов побатонився (відпочив. — Ред.) півгодини — знову за роботу, а в офісі чітко знаю, що робота з 9:00 до 17:00, пару кофебрейків і додому ", — пояснив Микола Калашников.

Тестувальник нарікає, що через роботу болить спина і потрібно ходити в спортзал, а зараз це зробити неможливо.

"Зараз, після того як закрили спортзали, намагаюся більше гуляти, мінімум 8000 кроків нагулювати", — додав Микола.

Юрист

Марія Хомякова працює юристом у фармацевтичній компанії "Біофарм" і незважаючи на те, що любить перебувати в соціумі, знайшла для себе плюси роботи з дому.

"У мене з'явився час поспати на півгодини або годину довше, тому що не витрачаю час на збори і проїзд, є можливість приготувати корисний і красивий сніданок, та й обід, вечеря тепер не на швидку руку. По роботі нам підключили програми, які робочий стіл офісного комп'ютера виводить на екран особистого компьютера, документи на друк тепер відправляю в офіс сидячи вдома. Працюю і паралельно роблю маски для волосся, обличчя та інші косметичні процедури ",— пояснила Марія Хомякова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові через коронавірус почали звільняти співробітників підприємств

Співачка

Через карантин артисти скасували виступи на невизначений термін. При цьому намагаються не піддаватися паніці, а вивільнений час присвячують творчості. За словами харківської співачки Марії Чайковської, в карантині є і мінуси, і плюси.

"Карантин порушив звичний устрій життя. Особливо звичний розклад думок. Тепер стало ще більше зусиль витрачатися на збереження спокою в душі. Змінилася ступінь усвідомленості людей: ми практикуємо підвищену обережність і віру в краще, і так по колу, — розповіла KHARKIV Today Чайковська.— Всі заплановані виступи перетворилися в повітряну кульку з намальованим знаком питання, доля яких залежить більше від вітру, ніж від руки, що тримає ниточку цієї кульки. В той же час карантинні обмеження дали можливість більше залишатися вдома і створювати нові твори. І це плюс, а за них потрібно триматися, і як можна частіше з мінусів малювати оптимістичні плюси. Так легше ".

Менеджер по туризму

У Ірини Івченко троє дітей, при цьому вона знаходить час на роботу в сфері туризму. У карантині знаходить плюси і вперше за тривалий час змогла вийти на пробіжку.

"Напевно, це нам всім час зупинитися, подумати — як ми живемо, що робимо, відпочити нарешті від нашого божевільного ритму життя. Робота — будинок, зараз хтось поспати зможе, книги почитати, на пробіжку піти, дітям час приділити" ,— вважає Ірина Івченко.

 

Політичний аналітик

Руслан Зерницький працює координатором руху "Чесно" в Харківській області, моніторить і аналізує діяльність депутатів, політиків і політичних партій.

"Сьогодні у мене вже п'ятий день самоізоляції. Виходжу з дому раз в два дні за продуктами і трохи подихати свіжим повітрям. Намагаюся це робити тоді, коли на вулицях мінімум людей", — розповів хлопець.

Політичний аналітик каже, що до карантину працював з даними і писав статті з дому. Тепер доводиться працювати віддалено весь час.

"Зараз багато особистих зустрічей і поїздок в інші міста довелося скасувати, а всю роботу повністю перенести "на дім". Дякувати, в сучасному світі є інтернет з мобільним зв'язком, і частину зустрічей можна проводити в онлайн-форматі. Насправді, я навіть почав бачити в цьому певний позитив. Тепер мені не доводиться витрачати багато часу на дорогу до місця зустрічі, що дозволяє приділяти більше уваги іншим речам ", — пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший хворий коронавірусом українець видужав

Руслан Зерницький не сумує, радить робити це іншим і ділиться своїми правилами:

1) не втрачати зв'язку з людьми, продовжувати спілкування в будь-яких доступних форматах;
2) більше часу приділяти собі: читати книги, дивитися Netflix, їсти більш корисну їжу;
3) менше часу витрачати на читання телеграм-каналів, стрічок в соцмережах і новин.