Відпустка-2020: харків'яни не поспішають до Одеси і чекають Туреччину

Курорти Азовського і Чорного моря відкрили сезон.

Готелі двох українських морів і Карпат почали приймати туристів, а з 1 липня можна буде полетіти до Туреччини. Проте, туроператори Харкова не поспішають відправляти клієнтів у відпустку.

Літо 2020- го року багато жителів міста проведуть вдома або на дачі. Навіть якщо польоти в далекі країни стануть можливими, правила роботи курортних комплексів в умовах пандемії настільки суперечливі, що змушують мандрівників відкласти відпустку.

Путівки за кордон не продають

Туреччина, Греція та Грузія дозволили українцям приїхати на свої курорти. Тепер справа — за фахівцями вітчизняного МОЗ, які повинні виробити правила поїздок для українських туристів за кордон. У харківських турагентствах поки вивчають правила, за якими будуть працювати готелі. Наприклад, в Туреччині готелям дозволили приймати гостей тільки в половині номерів, а в Єгипті шведські столи будуть нагадувати каси в українських супермаркетах: всю їжу заховають за скло, а подавати її відпочиваючим буде співробітник готелю в масці і рукавичках.

Незважаючи на те, що з боку харків'ян є попит навіть на такий видозмінений сервіс, турагенти поки що не продають путівки на моря.

"Запити є, люди приходять, але ми не продаємо тури до вильоту перших бортів. Коли побачимо, що літак в хмарах, тоді і будемо робити замовлення, поки що немає. На перші вильоти є ті туристи, які забронювали тури заздалегідь, ми з ними працюємо. Нові бронювання відновляться з 1 липня", — розповів KHARKIV Today директор турагентства "Інтурист-Харків" Олександр Пархоменко.

Не обнадіює своїх клієнтів і власниця туристичної компанії Ганна Гладкова. За її словами, такий відпочинок може бути ризикованим, тому що багато нюансів польотів за кордон ще невідомі.

"Багато хто хоче полетіти, але людей дуже напружує ця невідомість. Ми не розуміємо, чи потрібно буде по поверненню проводити двотижневий карантин. Людей турбує, як все буде проходити в готелях, наскільки це безпечно. Нехай полетять кілька перших рейсів, подивимося, як це буде", — говорить Ганна.

Страхові компанії на період пандемії пропонують два види страховок від коронавірусу: розширену, яка покриває всі випадки, і звичайну, яка розрахована тільки на випадки захворювання з симптомами. Крім того, в Єгипті обіцяють проводити обсервацію хворих туристів за рахунок готелю. Тим не менше, більшість туристів воліють відкласти свою відпустку на другу половину літа.

Туристичні компанії переносять дати відпочинку і для тих туристів, які купили путівки раніше.
"У мене є заявка по Єгипту, туристи повинні були летіти ще в березні, ми перенесли їх спочатку на травень, а потім по тій же вартості на вересень, хоча на вересень ціни вищі. Є такі клієнти, які залишили ті ж дати, в тому ж готелі, але вже через рік", — говорить Ганна Гладкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший літак з аеропорту "Харків" полетить на три дні пізніше: нові правила для пасажирів і проводжаючих

За її словами, на сьогоднішній день найбільш оптимальним варіантом для харківських туристів вважається Єгипет — з точки зору безпеки та доступності, оскільки європейське небо поки залишається закритим для українських літаків.

За словами експертів туристичного ринку, турецькі та єгипетські готелі в цьому році навряд чи знизять ціни, але і дорожче, ніж в минулому році, відпочинок коштувати не буде.

До моря на автобусі

Готові прийняти відпочиваючих і українські курорти. Вагони харківського метро рясніють оголошеннями про поїздки на Чорне та Азовське моря на автобусі. Далеко не всі туркомпанії готові везти харків'ян до Одеси. Пояснюють це тим, що в головному морському місті України поки працюють не всі готельні комплекси. Залізний порт і Кирилівка з Бердянськом — більш доступні. На Чорне море можна поїхати за ціною 500-550 гривень в одну сторону, на Азов поїздка обійдеться в 300-400 гривень. Деякі туркомпанії вже розмістили оголошення про автобусні рейси до окупованого Криму.

"На жаль, рейсів до Сімферополя поки немає, тому що закриті пункти пропуску. Зателефонуйте після 22 червня, тоді вже буде щось відомо", — розповіли KHARKIV Today в одній з туристичних компаній міста.
Як і закордонні курорти, місцеві готельєри не підвищують ціни на свої послуги. Наприклад, найдешевший варіант відпочинку обійдеться в 2300-2500 гривень на тиждень. Путівка включає в себе проїзд на автобусі в Кирилівку і проживання в скромних номерах з душем і туалетом на кілька кімнат.

Потроху починають рекламувати і відпочинок в Карпатах. Наприклад, тиждень відпочинку в Яремче з виїздом на екскурсії і походом на Говерлу обійдеться в 3500-4500 гривень, в залежності від зручностей. Але путівки в гори поки що продаються з застереженнями.

"Ми запланували перший виїзд на кінець червня, але все буде залежати від того, відкриє чи відкриє "Укрзалізниця" продаж квитків на нічні поїзди. Як тільки дати будуть відомі, ми будемо відправляти людей або переносити поїздку на інші дати", — говорять у турфірмі.

У Карпатах передбачається проживання в маленьких готелях сімейного типу, організатори поїздок обіцяють, що їх господарі проводять санобробку на належному рівні, а водій і гід в екскурсійних автобусах будуть в масках і рукавичках.

Незважаючи на те, що закордонний відпочинок поки недоступний, харківські завсідники курортів Кемера і Шарм-ель-Шейха навряд чи перемитнуться в Затоку і Кирилівку, вважають експерти туристичного ринку.

"Той, хто знає, що таке сервіс в Туреччині або в Греції, буде чекати, поки літаки піднімуться і полетять на ці курорти. При цьому не варто очікувати, що в Україні вийде відпочити дешево і просто. В Одесі, наприклад, ціни високі, а сервіс — наш", — говорить Олександр Пархоменко.

Ганна Гладкова також згодна з тим, що масового внутрішнього туризму в цьому році не буде. Багатьох потенційних мандрівників зупиняє епідемія коронавірусу.
"У Туреччині проводиться сертифікація готелів для роботи в період пандемії, а у нас ніхто не буде цього робити. Турецькі готелі контролює держава, а у нас все можна "вирішити", тому навряд чи всі норми будуть виконуватися", — каже власниця туркомпанії.

З цих причин справжній сезон відпусток для харків'ян почнеться в кращому випадку в середині липня, при цьому велика кількість клієнтів турфірм відклали покупку путівок до осені.

Автор: Олена Павленко