Вибух в центрі Харкова: в будинку з піротехнікою проводили зварювання

У будівлі зберігали, а не виготовляли піротехніку. Поруч в приміщеннях велися зварювальні роботи.

На місці НП розкидані рекламні буклети з написом "Запалюйте разом з нами!" і зображенням феєрверку.

У будинку по вулиці Кравцова, де стався вибух, зберігали піротехніку. Нею були зайняті приміщення в підвалі і на двох поверхах. Про це повідомив помічник начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Харківській області Ігор Лупандін.

Пожежу локалізували, ліквідація триває. Найбільше займання сталося в підвальному приміщенні.

"Зараз йде ліквідація невеликих вогнищ в підвальному приміщенні. Тобто там була найбільша пожежа — 25-30 квадратних метрів. Є осередки в підвальному приміщенні та на першому поверсі. Практично пожежу ліквідовано. В цих приміщеннях зберігалися піротехнічні вироби. Хочу підкреслити: вони не виготовлялися, а зберігалися. Приміщення використовувалося для зберігання піротехнічних виробів. Вони знаходилися як в підвальному приміщенні, так і на першому поверсі, і частково на другому поверсі", — сказав Лупандін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За тиждень в Харківській області сталося понад сто пожеж

Крім того, в приміщенні робили ремонт. Ймовірною причиною загоряння могла стати іскра від зварювання, яка потрапила на піротехнічний виріб. Загальна площа пожежі склала 40 квадратних метрів.

"Попередньо можна сказати, що тут проводилися якісь ремонтні роботи та інші роботи з використанням електроустаткування, було переобладнання якихось приміщень, а також проводилися зварювальні роботи. Був відкритий вогонь. Це могло спричинити пожежу. Я маю на увазі іскра кудись потрапила або відкрите полум'я потрапило на якісь там піротехнічні вироби, які там знаходилися. А далі спрацювала піротехніка і почалася пожежа", — пояснив помічник начальника ГУ ДСНС в Харківській області.

Зараз встановлюють кількість піротехнічних виробів в приміщенні, стан і види травм у потерпілих, продовжують ліквідацію пожежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На пожежі в багатоповерхівці загинув житель Харківської області

Відзначимо, в будинку, де стався вибух, знаходяться фірми "Mistery" (організація свят) і "Піро-світ" (організація свят, продаж феєрверків та піротехніки).

KHARKIV Today додзвонився за контактним телефоном "Піро-світ". Чоловік, який взяв слухавку, не став називати свого імені і заявив, що його фірма знаходиться поруч в цій будівлі. Подробиць розповідати не став.

"Ні (прим. — це не фірма "Піро-світ"). Я, по-перше, там ще не був. Зараз з іншої області їду. Там офіс. Це інше трішки, інша фірма. І моя теж фірма там. "Піро-світ" — це торгова марка. Я зараз їду, намагаюся зрозуміти, що там сталося. Там якісь роботи велися. Не знаю, чи то там балон вибухнув, не знаю нічого ... зараз все проясниться", — сказав він KHARKIV Today.

На місці НП розкидані сотні рекламних буклетів компанії "Mistery", в яких пропонують послуги з організації проведення святкових заходів. На тлі феєрверку майбутнім клієнтам пропонують: "Запалюйте разом з нами!".

За словами Валентини Ткаченко, яка працює флористкою в "Квітковій майстерні", розташованій у сусідньому будинку, вибух був дуже сильним.

"Стіни затряслися. Відразу було зрозуміло, що щось вибухнуло. Вибух був один, а потім протягом десяти хвилин були вибухали петарди дрібні. Вікна були вибиті відразу всі і крізь них вилітало сміття і горіло. Ми вибігли і сховалися за кут. Двоє хлопців дуже постраждали, їх забрала "швидка". Від першого вибуху вся вулиця була завалена димом, взагалі нічого видно не було. Дим спочатку був білий, потім сірий і чорний повалив", — розповіла жінка.

Нагадаємо, сьогодні, 21 жовтня, в двоповерховому будинку по вулиці Кравцова в Харкові стався вибух і сильне задимлення, було загоряння. Попередньо говорили, що в цьому будинку виготовляли піротехніку. В результаті вибуху постраждали двоє чоловік. Їх з опіками госпіталізували до лікарні "швидкої допомоги", стан — важкий.

Як повідомили в поліції, інформацію про вибух внесли до Єдиного обліку Шевченківського відділу поліції. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження.