В Україні хочуть ввести адаптивний карантин

Посилювати заходи проти поширення вірусу будуть лише в регіонах з поганою статистикою.

Харківська область сьогодні займає 16 місце з 25 за кількістю підтверджених діагнозів коронавірусу. Харківські лікарі кажуть, що ситуація не вимагає посилення карантину.

Після завершення карантину 11 травня в Україні хочуть ввести адаптивний карантин, коли посилювати заходи будуть в окремих регіонах з поганими коронавірусними показниками. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів 29 квітня.

"Ми розмовляли з провідними економістами. Вони підтримали урядовий план. Згодні з пропозицією про те, що треба запускати адаптивний карантин. Це означає, що в разі спалахів інфекції в окремих регіонах будемо посилювати карантин саме там, а не в цілому по країні. Але це наступні наші кроки після 11 травня. Ми також повинні усвідомити, що навіть після відкриття всіх установ і транспорту, маски, дезінфектори, соціальне дистанціювання, особиста гігієна нікуди не подінуться. Тепер це норма", — сказав Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен четвертий хворий коронавірусом в Харкові і області — медик

Чи будуть послаблювати карантинні заходи в Харківській області — не зрозуміло: кількість підтверджених діагнозів коронавірусу і підозр щодня збільшується. Сьогодні таких діагнозів — 237. При цьому за кількістю підтверджених випадків коронавірусу в Україні Харківська область займає 16 місце з 25. Поки регіон входить в список 13 областей, де кількість хворих коронавірусом не досягла 300.

Станом на 29 квітня області і місто Київ за кількістю підтверджених діагнозів коронавірусу розташувалися в хронологічному порядку так:

1. Чернівецька область (1 489 випадків)
2. Київ (1341 випадків)
3. Івано-Франківська область (821 випадок)
4. Тернопільська область (708 випадків)
5. Київська область (643випадки)
6. Рівненська область (588 випадків)
7. Вінницька область (412 випадків)
8. Львівська область (405 випадків)
9. Закарпатська область (403 випадки)
10. Кіровоградська область (377 випадків)
11. Житомирська область (357 випадків)
12. Дніпропетровська область (323 випадки)
13. Черкаська область (282 випадки)
14. Волинська область (271 випадок)
15. Одеська область (261 випадок)
16. Харківська область (237 випадків)
17. Запорізька область (228 випадків)
18. Полтавська область (188 випадків)
19. Миколаївська область (116 випадків)
20. Херсонська область (111 випадків)
21. Сумська область (98 випадків)
22. Хмельницька область (81 випадок)
23. Донецька область (52 випадки)
24. Чернігівська область (41 випадок)
25. Луганська область (33 випадки)

На думку головного лікаря харківського медичного центру "Your Baby-Your Family" Андрія Волянського, на сьогоднішній день коронавірусна ситуація в регіоні не вимагає посилення карантинних обмежень.

"В цілому по Україні інфікованих небагато — до 10 тисяч. Тому можна сказати, що на сьогодні ситуація стабільна і якесь послаблення або адаптація карантинних заходів вже назріли. Тому я абсолютно солідарний, що настав час застосовувати. Передумов, щоб в Харківській області сьогодні проводити посилення заходів я не бачу. Є певні випадки, локальні — в Зміївській лікарні виявлено вогнище, в Стрілечій, в психіатричній лікарні виявлено вогнище. В цілому ситуація не вимагає серйозних заходів реагування на рівні області, — пояснив KHARKIV Today Волянський. — Поки карантинні заходи працюють, стабільна динаміка. Звичайно, все може бути і в Харківській області, і в інших регіонах. Тут ніхто стовідсоткового прогнозу дати не може. Заходи повинні бути адаптовані під ситуацію. Я солідарний з тим, що зараз можна почати поетапне послаблення ізоляційних заходів".

Головлікар додав: швидше за все, в Україні буде відбуватися подальша модифікація карантину в бік послаблення, але раптова відміна навряд чи станеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКоронавірус в Стрілечій. У селі на кордоні з Росією перекопали дороги і обіцяють відкрити аптечний пункт

"Можливо повністю ще не скасують, бо надто багато різних заходів на сьогодні прийнято: і закриття кордонів, і припинення транспортного сполучення між регіонами і всередині міст. Тому думаю, що буде якесь поступове послаблення", — зазначив Волянський.

Сьогодні в Харківській області на 237 підтверджених діагнозів коронавірусу — 19 одужань і 4 смерті. За словами головлікаря, низький показник одужань пов'язаний з пізнім вступом в епідемічний процес, але ситуація має поліпшитися.

"Кількість тих, хто одужав, — це не принципово, тому що в підсумку всі одужають. В Україні — 250 летальних випадків. А решта 9 500 тисяч людей, які інфіковані, вони мають одужати. А багато з них і не хворіють, тобто у них виявили вірус, а проявів немає. Харківська область вступила трохи пізніше в епідемічний процес, тому у нас поки що одужало менше хворих. Це лише справа кількох днів. Це не привід для занепокоєння", — підсумував Волянський.