"Укрзалізниця" погрожує зупинкою електричок в Харківській області

Області не виплачують перевізнику компенсації за пільгові категорії. У Харківській — найбільший борг.

В "Укрзалізниці" заявили, що приміські пасажирські перевезення залишаються найбільш збитковим напрямком, регіони не виплачують компенсації.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрзалізниця" буде укладати публічні договори про приміські пасажирські перевезеннях з обласними державними адміністраціями. Про це повідомили в пресцентрі "Укрзалізниці".

"Підхід простий: є договір — є електричка і якісний сервіс, немає договору — будемо обслуговувати напрямки за залишковим принципом. Іншого варіанту впливу на місцеві органи влади у нас практично немає", — зазначив голова правління АТ "Укрзалізниця" Володимир Жмак.

За його словами, тільки Міністерство освіти і науки України заборгувало понад мільярд гривень компенсацій за приміські перевезення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З грудня до потягів "Укрзалізниці" повертаються гарячі напої та солодощі

Крім обласних державних адміністрацій, договори укладатимуть з великими компаніями, які теж зацікавлені в перевезеннях співробітників. В "Укрзалізниці" також пообіцяли боротися з безквитковим проїздом на приміських напрямках, встановлювати турнікети на станціях і збільшувати штат контролерів.

Відзначимо, за десять місяців "Укрзалізниця" не отримала більше 186 мільйонів гривень компенсацій за соціальні перевезення у приміському сполученні. Регіони заплатили тільки 55,8 мільйона гривень (або 23%).

Перше місце серед боржників посідає  Харківська область, борг якої складає 32,8 мільйона гривень. У лідерах також — Київська область (21,6 мільйона гривень), Дніпропетровська (16,2 мільйона гривень), Львівська (16,2 мільйона гривень), Одеська (10,8 мільйона гривень), Тернопільська (8,7 мільйона гривень) і Київ (24,9 мільйона гривень).