У Харкові вийшов новий тираж "Справи Василя Стуса" з рішенням суду на форзацах

Вперше в книзі розмістили рішення суду.

Після рішення суду про заборону на книзі розмістили напис: "Може вступити в силу 18.11.2020 року".

2 листопада в Харкові вийшов новий тираж книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". На форзацах цього тиражу — рішення суду про заборону книги, повідомила директор видавництва "Vivat" Юлія Орлова.

"Цей тираж особливий у всіх сенсах, але настав час розповісти про підготовлений нами з Вахтангом Кіпіані сюрприз. Ми вирішили: документ, так документ. Тому на форзацах книги розміщено рішення Дарницького райсуду про заборону книги в першій інстанції, яке може вступити в силу 18.11. 2020 року, і передмову Вахтанга Кіпіані. Тираж в такому вигляді друкується вперше", — написала на своїй сторінці Faebook Орлова.

Тираж вже сьогодні почнуть розсилати замовникам: читачі, дізнавшись про рішення суду про заборону книги, почали масово замовляти її в інтернет-магазинах. Коли екземпляри книги закінчилися, друкарня прийняла рішення надрукувати додатковий тираж.

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Судді вирішили, що деякі фрази в книзі порушують честь і гідність кума Путіна — Медведчука.

Позов до суду Медведчук подав ще в 2019 році до харківського видавництва "Vivat" через книгу "Справа Василя Стуса", збірки документів з архіву колишнього КДБ УРСР. 26-річний Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. Лінія захисту Віктора Медведчука була занадто м'якою. Після цього — вирок для раніше судимого Стуса, 15 років таборів.

Як писав KHARKIV Today, у видавництві "Vivat" заявили, що 19 900 книг "Справа Василя Стуса" продані, планують надрукувати ще 3500 примірників до 2 листопада. Пізніше у видавництві заявили, що надрукують додаткові 15 тисяч примірників книги. Після того як суддя наклала заборону на розповсюдження тиражу книги, її миттєво розкупили.