У Харкові відкрили перший в Україні Центр підтримки підприємців

В "Дія. Бізнес" харків'ян навчать вести бізнес.

У Центрі підтримки підприємців на вул. Сумській, 65 обіцяють допомогти знайти бізнес-ідею, навчити створювати бізнес-план і управляти бізнес-процесами.

1 липня в Харкові відкрився Центр підтримки підприємців "Дія. Бізнес". Жителі Харкова і області зможуть безкоштовно навчатися вести бізнес, частина лекцій буде платною.

Зараз в Центрі працює до десяти співробітників — керуючий, адміністратори, консультанти, хелпер, продакт-менеджер. Під час карантину заняття будуть проходити в групах до десяти чоловік. Програму і умови навчання обіцяють опублікувати завтра на онлайн-платформі "Дія. Бізнес".

"Лекції теж будуть. Це будуть різні формати — двогодинні, тригодинні формати, інтенсиви на один-два дні, системні програми, лекції, онлайн-консалтинг, каталог бізнес-ідей, довідкова інформація. Це буде великий мікс освітніх програм. Після карантину ми зможемо прийняти 65 осіб. У карантинний час ми на всі програми беремо до 10 осіб. Якщо це маленька кімната, ще менше, щоб дотримуватися правил карантину. Будемо дотримуватися всіх правил — маски, антисептики, температурний сринінг, соціальна дистанція", — сказала KHARKIV Today заступник міністра цифрової трансформації Валерія Іонан.

Відкрити Центр допомагали компанії "Huawei Ukraine" та "Visa", державного фінансування у нього поки немає. Тому частина бізнес-програм буде платною.

"Станом на зараз у проекту "Дія. Бізнес" немає державного бюджету. Ми шукаємо партнерів, залучаємо компанії допомагати розвитку малого і середнього бізнесу. Сьогодні Ма Ци (прим. — директор "Huawei Ukraine"), наприклад, сказав, що ми будуємо екосистеми, які допомагають розвивати малий і середній бізнес. І ми шукаємо саме такі компанії, які можуть стати нашими партнерами. Не можу відповісти — чи буде державний бюджет. Мені б хотілося, щоб він був. Я вважаю, Україна має всі шанси стати країною підприємців вже через два-три роки, — пояснила Іонан. — Більше 60-70% всіх продуктів і послуг тут будуть безкоштовними. Але 30% — комерційні. Щоб цей проект не закрився за півроку або рік, щоб люди, які тут працюють, могли отримувати зарплату. Переважно це довгострокові освітні програми. На всіх комерційних продуктах завжди будуть грантові місця. Завжди можна буде потрапити і всі матимуть шанс пройти конкурс і отримати місце".

Поки Центр підтримки підприємців відкрився тільки в Харкові. За словами голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, вже планується створення таких центрів в двох районах області.

"Я запрошую всіх підприємців приєднуватися. Це необхідно в тій ситуації, в якій ми опинилися, в ситуації карантинних обмежень. Такі офіси повинні бути в кожному районі. Ми вже розглядаємо Харківський і Дергачівський райони, вже знайшли відповідні приміщення", — зазначив Кучер.

Навчатися в Центрі підтримки підприємців може будь-хто. Для цього потрібно зареєструватися для участі на сайті  "Дія. Бізнес". Відкривається Центр для прийому відвідувачів завтра, 2 липня.

"Із завтрашнього дня ми опублікуємо графік всіх подій і умови участі. Може звернутися будь-хто. Вже зараз до нас звертаються люди онлайн, які займаються фермерством і хочуть, щоб їх бізнес розвивався, але вони не знають, як це зробити. Ми бачимо нюанси по регіонах. У Харкові дуже багато запитів від швейного бізнесу", — сказала Іонан.