У Харкові психологи розповіли, як пережити коронавірус і не зійти з розуму

Фахівці із душевного здоров'я дають поради, як зберегти бадьорість духу в непростий період.

Харків закритий на карантин: школи не працюють, театри, концерти і кіно стали недоступними, а відпустку доведеться відкласти. Фахівці із душевного здоров'я дають поради, як зберегти бадьорість духу в непростий період.

Коронавірус у Харкові поки тільки починає міняти спосіб життя містян. Працюють транспорт і супермаркети, майже всі продовжують працювати в офісах. Проте, панічні настрої починають проявлятися. Одні люди купують крупи і макарони із запасом, інші, подібно харківському меру, що не бажав закривати школи на карантин, заперечують сам факт небезпеки. KHARKIV Today за допомогою психологів розбирався, як вести себе в незвичній ситуації. 

Познайомтесь зі своїми дітьми

Найбільша трудність на сьогоднішній день, з якою зіткнулися харків'яни — закриті школи і дитячі садочки. Крім технічних труднощів (нема з ким залишити дитину) багато дорослих змушені повністю перебудовувати графік сімейного життя, який раніше визначала школа. Вони відчувають дискомфорт в умовах, що змінилися.

"Батьків лякає те, що вони раптом зрозуміли, як багато часу і уваги займає школа і дитсадок. Для багатьох раптом постало питання: що ж, власне, з нею робити, з цією дитиною. Це не проблема карантину, це психологічна проблема сім'ї", — розповів KHARKIV Today психолог, завкафедрою психології в ХАІ Максим Жидко.

Його колега, психотерапевт Дмитро Мангубі, радить позитивно оцінювати ці тимчасові труднощі. На його думку, це можливість заново познайомитися зі своїми дітьми.

"Це час для того, щоб побачити своїх дітей і почати з ними спілкуватися. Нарешті, можна задуматися про свій спосіб життя, подумати про те, куди ми біжимо, які існують заняття, які можна використовувати в обмеженому просторі. Ніхто не відміняв книги, гарне кіно, традиційні хобі, які пішли в нікуди, тому що темп життя змінився. Зараз можна до них повернутися ", — радить Мангубі.

На час коронавірусу краще не відправляти дітей до бабусь і дідусів. Люди похилого віку страждають від нової хвороби більше, ніж люди інших вікових груп.

"Хто як може — прибрати спілкування з онуками, тому що заражати бабусь і дідусів будуть онуки. Це — відповідальність кожної родини. В Китаї більшість заражень були в сімейних ланцюжках", — вважає імунолог Андрій Волянський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні перша смерть від коронавірусу

Небезпека коронавірусу в тому, що у багатьох людей, зокрема, у дітей, він проходить безсимптомно. Тому Андрій Волянський вважає, що навіть здоровим не завадять маски в громадських місцях. Більшість лікарів схиляються до думки, що маски здоровим не потрібні.

Між панікою і пофігізмом 

У випадку із коронавірусом люди взагалі і харків'яни зокрема найчастіше відчувають дві протилежні емоції: тривогу з одного боку, і заперечення — з іншого. Ці реакції характерні для незрілих особистостей, які від страху впадають в паніку, але, втомившись від тривоги, стають на бік пофігізму і заперечують небезпеку. Про це розповів соціопсихолог Сергій Содін.

"Зріла реакція — це широка смуга між панікою і пофігізмом. Є прописані правила про те, як себе вести, дотримуватися їх — це розумно. Я, наприклад, з початком поширення коронавірусу виробив для себе такі правила: пропоную всім своїм клієнтам мити руки, і відучив себе чіпати обличчя ", —розповів експерт.

Нові правила доводиться освоювати студентам і викладачам університетів. Завкафедрою психології ХАІ Максим Жидко бачить в карантині великі переваги для розвитку сучасних методів освіти в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус скасовує поїздки. Путівки в Єгипет подешевшали в чотири рази

"У мене всі викладачі працюють вдома в штатному режимі з 9:00 до 17:00. Студенти можуть надсилати їм питання, надсилати на пошту матеріали, отримувати рецензії, деякі з них ведуть лекції по скайпу. На карантин можна дивитися і з позитивної точки зору . Він підстьобне нашу освіту до того, щоб зробити крок в майбутнє. Якщо подивитись, як здійснюється навчальний процес в найзнаменитіших університетах, часто можна побачити картину, як викладач читає лекцію перед великою кількістю моніторів, на яких видно обличчя студентів з різних країн. У цьому сенсі дистанційна освіта — це освіта майбутнього, нам біда допомогла, і ми крокуємо туди ", — говорить викладач.

Тим часом Міністерство охорони здоров'я рекомендує всім офісам наслідувати приклад університетів і перевести співробітників на дистанційну роботу.