У Харкові поліцейські вилучили майже мільйон доларів у шахраїв

За версією слідства, шахраї пропонували інвестувати в прибуткові проекти і отримувати дохід, але відразу після отримання грошей — зникали.

Від їх дій постраждали не тільки громадяни України, а й Росії, Казахстану, Литви та Угорщини.

Учасники схеми під виглядом інвестиційної компанії створили кілька веб-сайтів
для фінансових махінацій. Потенційним клієнтам шахраї пропонували інвестувати в прибуткові проекти і отримувати гроші, але після того, як "інвестиції" з'являлись у них — зникали. Під час обшуку вилучили 970 тисяч доларів. Викрили в шахрайстві 34-річного та 24-річного харків'ян. Про це повідомили в Нацполіціі в Харківській області.

За даними кіберполіції, реклама на створених шахраями сайтах запевняла споживачів, що їх грошима розпоряджаються досвідчені інвестори. Для отримання прибутку потрібно тільки зареєструватися на сайті і перерахувати гроші через запропоновані платіжні системи.

 

"Мінімальна сума інвестиції становила 221 долар. Надалі гроші вкладника потрапляли на електронні гаманці зловмисників, після чого переводилися в готівку через крипто-обмінники. Зараз встановлюється сума збитку і коло потерпілих людей, громадян України, Росії, Казахстану, Литви, Угорщини", — уточнили поліцейські .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працювали і в Харківській області. Конвертаційний центр за місяць виводив 400 мільйонів гривень

Правоохоронці провели обшуки в офісі та вдома у фігурантів кримінального провадження. Вони вилучили комп'ютери, мобільні телефони, платіжні карти і 970 тисяч доларів. Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Вирішується питання про оголошення чоловікам про підозру. Санкція статті передбачає від 3 до 8 років у в'язниці.