У Харкові через коронавірус почали звільняти співробітників підприємств

Як живуть заводи, школи та офіси в період пандемії коронавірусу.

Небезпека епідемії і транспортний колапс змусив роботодавців шукати нові методи організації праці. Вчителі все ще ходять в спорожнілі школи, на заводах змінюють графік роботи, а деякі підприємства вже змушені звільняти співробітників.

Другий день Харків живе на особливому режимі. Метро закрите, проте, великі заводи, на яких працюють тисячі харків'ян, не зупиняли виробництво. Щоранку співробітникам необхідно добиратися в цехи і офіси в переповнених трамваях, багато запізнюються або зовсім не можуть потрапити на роботу.

Заводи змінюють графік

На "Турбоатомі", де працює 3500 осіб, вирішили перебудувати графік і перевести частину співробітників на неповний робочий день, щоб вони могли їздити на роботу і з роботи не в пікові години. Графік тарифних відпусток теж порушили і дозволили робітникам брати її позачергово.

"З урахуванням обмежень роботи громадського транспорту "Турбоатом" в разі необхідності, організує доставку працівників на підприємство і в зворотному напрямку", — говорять в прес-службі.

Закрилися всі п'ять їдалень "Турбоатома", співробітникам вимірюють температуру безконтактними термометрами, а вертушки обробляють дезінфікуючими засобами. Про всяк випадок вирішили купити два апарати штучної вентиляції легенів і тест-системи на коронавірус. Схожа ситуація склалася і на "Електроважмаші", який тільки пару тижнів тому зміг повернутися до повноцінного робочого тижня після тривалої перерви. Вводити карантин на заводі поки не будуть.

"Вчора не доїхали на роботу приблизно 3% співробітників, тобто, проблема з транспортом є, але вона не глобальна. Ми будемо дивитися, як буде ходити транспорт і, в залежності від цього, переглянемо графік: хтось буде приходити на годину раніше звичайного, хтось — йти пізніше ", — розповів KHARKIV Today директор заводу Віктор Бузько.

Він запропонував підлеглим, які бояться заразитися, взяти на час карантину відпустку — тарифну або за свій рахунок, але поки погодилися одиниці. На завод купили маски і санітайзер.

На відміну від "Турбоатома" і "Елетроважмашу", Тракторний завод призупинив роботу до 3 квітня.

"На заводі — понад 1100 співробітників, яким вкрай важко із закриттям метрополітену добиратися на роботу. Щоб не наражати їх на небезпеку і не створювати незручностей, ХТЗ пішов на карантин. Виробництво надолужимо в квітні", — розповіли в прес-службі.

Співробітники отримають 2/3 заробітної плати або можуть взяти тарифну відпустку.

Працівників відправляють на біржу праці

Найбільше коронавірусна криза вдарила по середнім і малим підприємствам і самозайнятим людям. Без заробітку залишилися співробітники перукарень, тренери спортивних залів, продавці магазинів непродовольчих товарів. На одному тільки ринку "Барабашово" працювали кілька тисяч чоловік, всі наймані працівники перебувають у відпустці за свій рахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через коронавірус 25 мільйонів людей можуть втратити роботу, — ООН

Деякі промислові виробництва навіть пропонують співробітникам тимчасово звільнитися за згодою сторін і стати на біржу праці. У Харкові відомо як мінімум про два такі підприємства, на обох виробляють запчастини. Керівники обіцяють повернути співробітників на виробництво, як тільки криза закінчиться.

"Зараз в Україні обмежено переміщення вантажів, деякі товари застрягли під Києвом, не можуть їхати далі, призупинили поставки, а, значить, і виробництво. За згодою сторін люди йдуть за свій рахунок у відпустку або стають на біржу праці. Це робиться для того, щоб зберегти робочі місця для цих людей на майбутнє, зберегти сам бізнес. Примусового звільнення немає, тільки в результаті переговорів з працівниками ", — розповів KHARKIV Today президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

За його прогнозами, наслідки нинішньої кризи для бізнесу будуть не менше тих, які відчула на собі Україна в 2009-му. Тоді так чи інакше постраждали 70% підприємств.

 Переполох у порожніх дитсадках

Школярі вчаться віддалено, вихованці дитсадків сидять вдома, але вчителі та вихователі все одно їздять на роботу. Причому до сьогоднішнього дня — всім колективом. Наприклад, так було в дитячому садку №142 на Холодній горі. Але 18 березня метро і міжміське сполучення закрили, а багато співробітників садочку живуть в передмісті, тому не змогли дістатися на роботу. Вирішили встановити графік і приходити в дитсадок по черзі.

Як працювати в період карантину повинні вирішувати директори шкіл і завідувачі дитсадками, розповіли KHARKIV Today в міському департаменті освіти і науки. Більшість керівників перевели співробітників на частковий карантин: приходять за графіком. Представники адміністрації шкіл і садків зобов'язані бути на роботі кожен день.

"Заробітна плата зберігається на весь період карантину. Я збирала всіх директорів і завідувачів ще 12 березня і категорично заборонила відправляти у відпустку за свій рахунок. Єдине, що можна — запропонувати тарифну відпустку. Зрештою, у вчителя є 56 днів відпустки на рік, і якщо хтось захоче в цей час навести порядок в шафах, поїхати в село на свіже повітря або просто почитати книгу — будь ласка. Із 56 днів взяти 15 днів — це майже ніщо ", — говорить директор департаменту Ольга Деменко.

В університетах склалася така ж ситуація: студенти вчаться віддалено, а викладачі проводять лекції онлайн, дають завдання в меседжерах або по електронній пошті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові психологи розповіли, як пережити коронавірус і не зійти з розуму

"Багато викладачів працюють віддалено, але деякі виходять за індивідуальним графіком, студенти також приходять тільки ті, кому необхідно здати якісь хвости, керівники основних служб теж ходять на роботу", — розповіла KHARKIV Today прес-секретар НТУ "ХПІ" Олена Розова.

Наради і засідання вчених рад скасували в університетах до кращих часів.

Чиновник по телефону

Харківської міськради карантинні заходи майже не торкнулися: співробітники продовжують ходити на роботу, додому відпустили тільки деяких з них.

"В залежності від необхідності кожного департамент вирішує це питання сам. Ми намагаємося перевести на віддалений графік тих, кому немає з ким залишити дітей вдома. Зараз в міськраді набагато менше людей, ніж зазвичай", — повідомив директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сидоренко.

У Харківській обладміністрації теж дозволили лише частині співробітників працювати з дому.

"У кожному структурному підрозділі ХОДА питання вирішується індивідуально — керівником підрозділу. Наприклад, управління охорони здоров'я — зі зрозумілих причин — працює в повному складі. Соцзахист тому, що їх робочі електронні бази захищені і доступ до них з дому неможливий, теж виходить, але не в повному складі: частину людей відправили у відпустку ", — пояснила KHARKIV Today начальниця управління інформаційної політики Департаменту масових комунікацій ХОДА Ксенія Ярікова.

А ось сектор у справах релігій, наприклад, може собі дозволити залишити в адміністрації одного співробітника, а інших відправити додому. У віддаленому режимі працює і прес-служба.

Всі районні управління соцзахисту в Харківській області теж перебудували робочий графік. У відпустку пішли ті відділи, які зараз активно не задіяні, наприклад, відділи прийому громадян, так як прийоми скасовані. Людей консультують по телефону, а якщо мова йде про оформлення документів, то записують на певний час і приймають суворо по одному.

Автор: Олена Павленко