У Харківській області прийняли бюджет на 2021 рік

Гроші поділили тільки на соціальні статті видатків.

Депутати Харківської облради проголосували за бюджет області на наступний рік.

У порівнянні з 2020-м грошей буде менше — 5,8 мільярда гривень. Власні кошти області — трохи більше 3 мільйонів, решта — субвенції з державного бюджету. У 2020-му було 6,3 млрд.

Перш за все, гроші витратять на захищені статті витрат: виплату зарплат, енергоресурси, соціальні зобов'язання.

"Бюджет цей соціальний, ми закрили захищені статті, але основну частину питань ми розглянемо на наступній сесії", — заявив голова облради Артур Товмасян.

Майже половина депутатів Харківської облради проголосувала за бюджет області на наступний рік. На утримання лікарень. 260 000 гривень піде на ліки для онкохворих. 200 мільйонів — на забезпечення майбутніх лікарень інтенсивного лікування (Обласна клінічна лікарня, Госпіталь ветеранів війни, Дитяча лікарня №1, Центр урології та нефрології ім. Шаповала, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф). Частина витрат на медицину, які в минулому році йшли через бюджет області, тепер піде безпосередньо лікарням через НСЗУ.

Директор департаменту фінансів Харківської ОДА Сергій Овсянніков розповів, що в бюджеті на 2021 рік уже передбачили збільшення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року до 6000 гривень, а з 1 грудня 2021-го — до 6500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігор Терехов розповів, що буде на наступній сесії Харківської міськради

Голова ХОДА Айна Тимчук пояснила, що в наступному році грошей додадуть.

"Ми будемо розуміти, скільки буде субвенцій постатейно, коли отримаємо відповідні документи. Все, що пов'язано з придбаннями, капремонтами, обладнанням ми зможемо розглядати після того, як приймемо бюджет розвитку", — говорить Айна Тимчук.

Основним джерелом доходів Харківського бюджету залишаються податки фізосіб: вони наповнюють скарбницю на 83%.