Спекотний день в Раді — бійки за ринок землі і продовження робочого дня

Сьогодні депутати Верховної Ради розглядають законопроект про ринок землі з поправками.

Після блокування трибуни і робочого місця голови Верховної Ради нардепи вирішили розглядати поправки до законопроекту про ринок землі до 19:30.

6 лютого депутати Верховної Ради України повинні розглянути законопроект  №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" у другому читанні. Але на початку засідання Юлія Тимошенко зайняла робоче місце спікера Дмитра Разумкова, ще один представник "Батьківщини" Сергій Власенко намагався їй допомогти, але не зміг пройти через "слугу народу", пауерліфтера з Одеси Артема Дмитрука, між ними сталася невелика "штовханина", останній відштовхував Власенко. В цей же час під Верховною Радою та Офісом президента зібралися протестувальники проти ухвалення закону про ринок землі. 

Проти продажу земель виступають фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя" і "Європейська солідарність", а також депутатська група "За майбутнє". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіональний десант: в окрузі Кучера зареєстрували ще трьох кандидатів

Крім того, трибуну Верховної Ради заблокували представники фракції "Слуга народу", щоб не допустити представників інших фракцій, які могли б зірвати голосування. Після блокування трибуни розгляд поправок запланували четвертим питанням порядку денного.

Після чергової перерви на вимогу депутатів включили пряму трансляцію на вулицю, щоб українці могли стежити за розглядом законопроекту про ринок землі. Тимошенко продовжила блокувати місце Разумкова, а Дмитрук – не підпускати противників законопроекту до першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. Трибуну зайняли Вадим Рабінович і Наталія Королевська ( "ОПЗЖ").

Стефанчук запропонував розглядати законопроект до 20:00. Однак депутати рішення не прийняли. У цей час депутати – противники закону і його прихильники – знову намагалися влаштувати бійку біля Стефанчука. Потім Давид Арахамія запропонував депутатам працювати до 19:30 і "розглядати кожну правку". Рішення підтримали 226 депутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фельдман і його колеги по "ОПЗЖ" хочуть повернути недоторканість

Разумков, який так і не зміг потрапити на своє робоче місце, виступив з трибуни. Голова Верховної Ради обурився  з того, що на нараді перед засіданням депутати домовилися розглядати поправки до закону, а в залі стали блокувати роботу, і акцентував: порушувати регламент через провокації не будуть.

"Демократія — це коли ви поважаєте права інших, так само як і мої. Прошу, щоб ви послухали. Це важливо, коли всі фракції сідають за стіл і домовляються. Коли ми домовляємося, що ніхто не буде блокувати президію. Коли ми домовляємося про те, що повинні діяти згідно закону. Всі сподівалися на що? Що ми порушимо регламент? Зал має право вирішувати. Рішення ухвалюватимуться більшістю. Саме така демократія. Рішення буде приймати вся Верховна Рада. Напевно, хтось хоче політичного піару,— заявив Разумков . — Я розумію, я теж прийшов з цього ринку піару. Хтось підтримує ринок землі, хтось проти. Добре, що ми хоч людей не штовхаємо на вулиці, щоб заробити собі бали. Давайте залишатися людьми. Рішення в демократичній країні повинен приймати парламент, а не якийсь депутат. Що не так? Ми порушили щось? Ви можете не голосувати. Кожен нардеп самостійно прийматиме рішення — підтримати або виступити проти ".

Через блокування свого робочого місця Разумков передав право проводити засідання Стефанчуку. Противники закону про ринок землі стали вимагати проведення референдуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харьковских нардепов разделили арест Дубневича и реформы 

"ОТЗЖ" категорично виступає проти продажу української землі без всеукраїнського референдуму. Хоч вночі, хоч вранці, будемо тут сидіти і доводити, що українська земля не продається. Схаменіться. Сьогодні історичний момент. Кожен має можливість поставити крапку. Підемо на референдум і спитаємо людей. Не можна дозволяти іноземцям скуповувати українську землю. Не можна під час війни розпродавати українську землю. Вимагаємо спочатку людям надати паї, провести референдум і тільки потім приймати рішення в цьому залі ",— сказала Королевська.

Представник "Слуги народу" Сергій Рахманін зазначив, що депутати розглядають "дуже чутливе питання, яке може пересварити Україну", і закликав думати при прийнятті будь-якого рішення. "Від цього залежить мир в Україні", — сказав він.

На думку Арахамії, сьогоднішній саботаж може привести до прийняття рішення більшістю.

"Ми про все домовилися. Навіщо сідати, витрачати півгодини в кабінеті? Потрібно розуміти, скільки коштує одна година простою парламенту. Як монобільшість тоді будемо голосувати. Вони самі нас змушують йти таким шляхом. Ніхто не відкликав поправки. Якщо витрачати дві хвилини на кожну поправку, то знадобиться майже 60 діб. Виглядає так, що це історія на два місяці. Якщо люди хочуть демократію, потрібно діяти згідно закону ",— підсумував під час перерви нардеп.

Після розгляду кількох правок у Верховній Раді оголосили перерву.

Нагадаємо, 3 січня 2020 року на сайті Верховної Ради на сторінці законопроекту №2178-10 з'явився висновок Аграрного комітету і порівняльна таблиця поправок до законопроекту про ринок землі до другого читання. При підготовці законопроекту депутати направили комітету з питань аграрної та земельної політики понад 4 000 поправок.

28 грудня 2019 року Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту прийняти закон про ринок землі у другому читанні. 13 листопада Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект про відкриття ринку землі. Голосування проходило на тлі протестів.

2 вересня Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до жовтняс розробити законопроект про продаж землі сільськогосподарського призначення і до кінця 2019 роки запустити ринок землі.

В уряді пообіцяли не вводити ринок землі без дешевих кредитів для фермерів. У Раді запропонували відстрочити доступ іноземців до ринку землі до 2024 року, а президент обіцяв, що питання продажу землі іноземцям винесуть на референдум.

Відповідно до законопроекту, купувати сільськогосподарську землю зможуть тільки українці, але їм належить тільки десять тисяч гектарів землі (проект до другого читання зменшує ліміт від 200 000 га до 10 000 гектарів). Купівля землі може відбуватися тільки за безготівковим розрахунком. Крім того, закон передбачає заборону на придбання землі в 50-кілометровій зоні від кордону і фіксацію мінімальної ціни на земельну ділянку. Банкам буде надано право брати землю в заставу, частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності направлять на створення Фонду розвитку сільських територій.