Скільки екскомандир "Східного корпусу" заробляє в армії кума Путіна

Олег Ширяєв — регіональний куратор організації "Патріоти — за життя", яку очолює нардеп Ілля Ківа.

Представники організації "Патріоти — за життя" охороняють акції партії "ОПЗЖ", не показують обличчя і отримують різні суми залежно від постійної або одноразової участі в акціях.

У червні 2020 офіційно презентували "Патріотів — за життя". Метою голова організації Ілля Ківа називав "боротьбу за мир" і "захист героїчного минулого предків". На практиці ці люди охороняють акції "ОПЗЖ". Про це повідомляє LIGA.net

За інформацією співрозмовників видання з правого руху, "Патріоти — за життя" створюють потрібну картинку для пулу телеканалів, підконтрольних нардепу Віктору Медведчуку: 112, ZiK і NewsOne.

"Вони ніде не анонсують свої акції. Навіть для поліції акція під посольством США була несподіванкою. Акцію на Софійській площі вони робили взагалі о шостій ранку. Пошикувалися, пофотографувалися і роз'їхалися. Вони все роблять по-тихому", — говорить волонтер Роман Синіцин.

Ексголова штабу полку "Азов" Владислав Соболевський вважає, що організація Ківи була створена перед місцевими виборами для посилення протистояння проукраїнської частини населення з проросійською.

"Було завдання залякати і мобілізувати свій електорат, щоб отримати хороший результат на виборах. На користь цього говорить те, що після виборів активність організації дуже знизилася", — говорить він.

Цю версію підтверджує співрозмовник видання в керівництві МВС: "Є Нацкорпус Білецького. Медведчук захотів створити альтернативу. Щоб на період місцевих виборів у "ОПЗЖ" був фізичний захист".

За оцінками опитаних LIGA.net фахівців з вуличних рухів, умовний кістяк організації Ківи — близько 20 чоловік. Частина з них отримує місячну оплату, її розмір може починатися від тисячі доларів. Всі інші набираються під кожну окрему акцію. Регіональний куратор "Патріотів — за життя" Олег Ширяєв — екскомандир "Східного корпусу". Раптову зміну амплуа він пояснює "розчаруванням в псевдопатріотичних структурах".

"Вони — маріонетки на політичному ринку. Будь-який олігарх, який має гроші, може звертатися до них, і вони виконують брудну роботу. Мені це неприйнятно і тому я тут", — заявив Ширяєв.

За його словами, в організації вже більше тисячі чоловік, а представництво "Патріотів — за життя" є в кожній області. У виданні уточнили, що по публічній діяльності організації цього не скажеш. На сторінці організації можна знайти звіти про активність виключно з південно-східних регіонів. А на акції в Києві під проводом нардепа Іллі Ківи збирається 100-150 людей.

При цьому постійного членства в організації немає, упевнений Соболевський.

"Коли потрібно зібрати людей в Полтаві, вони обдзвонюють кримінальні кола в Харківській, Луганській і Сумській областях. І тітушки за тисячу гривень погоджуються постояти на акції. При цьому на кожній акції завжди нові тітушки. У них постійно змінюється склад", — пояснив він.

Суму в тисячу гривень називає і екскомандувач полком спецпризначення "Дніпро-1" і нардеп восьмого скликання від Народного фронту Юрій Береза.

"На акціях використовується масовка зі спортзалів, яка набирається завдяки сарафанному радіо", — зазначив він.

Соболевський каже, що в невеликих районних центрах, звідки в основному набираються спортивні хлопці, люди не особливо розбираються в політиці і хапаються за будь-яку можливість заробити.

"І їм фактично наосліп і не пояснюючи, що саме буде, пропонують роботу. У чатах часто пишуть "Робота. Чернігів. Три години. Оплата 1000 по факту". І люди погоджуються. Вони можуть навіть не мати проросійських поглядів, але через фінансовий фактор зраджують самі собі", — підкреслив він.

За даними видання, на камери обличчя показує тільки кістяк "Патріотів — За життя". Інші крім медичних масок, надягають кепки і капюшони, що не дозволяє їх ідентифікувати. Більше того, на деяких фотографіях обличчя учасників розмиті і нагадує це швидше кримінальну хроніку, ніж громадську діяльність.

Олег Ширяєв не бачить в цьому нічого поганого і запевняє, що його організація працює виключно на волонтерських засадах.

"Вони нікого не соромляться. Хтось є ветераном МВС або працює в правоохоронній структурі і йому імпонує наша організація. Щоб не було проблем на роботі, людина має право це зробити", — пояснив Ширяєв.

За його словами, організація "не ставить перед собою завдання мати зброю", хоча особисто у нього вона є. При цьому LIGA.net додала, в соцмережах "Патріотів — за життя" можна знайти відео, на якому одеські активісти організації стріляють з вогнепальної зброї і відпрацьовують тактику поведінки на масових акціях, яка нагадує тренування силовиків.

Ширяєв пояснює, багато членів організації мали відношення до силових структур.

"Не бачу нічого поганого, якщо раз на тиждень люди стріляють у тирі. І не розцінюю це як підготовку до чогось. Люди кайфують і їм це подобається. Вони прийшли на тренування і випустили пар", — розповів він.

Співрозмовники видання сходяться на думці, що "Патріоти — за життя" — це історія виключно за гроші без ідеології.

"Для них головне — гроші. Ідеологія використовується як ширма", — вважає Береза.

Нагадаємо, в 2014-2015 роках Олег Ширяєв з позивним "Сірко" асоціювався з "Правим сектором", Національним корпусом, "Азовом", Андрієм Білецьким і ротою МВС "Східний корпус". Це його роту з почестями проводжали і зустрічали на площі Свободи з зони АТО. Через кілька років все різко змінилося: з'явилися звинувачення в кришуванні кар'єроуправлінь, рейдерстві. У 2018 році рота саморозпустилася, звинувативши Ширяєва в роботі на спецслужби, а у вересні його затримали після збройного конфлікту на елеваторі в Занках (Зміївський район). Кримінальну справу досі не передано до суду, весь цей час Ширяєв не займався громадською діяльністю. Увечері 18 серпня він нарешті заявив про себе — повідомив, що став куратором громадського руху "Патріоти — за життя".