Сильне плече харківських чиновників: хто з дружин заробляє більше за чоловіка

Поки чиновники Харківської міськради декларують невелику офіційну зарплату, їхні дружини купують нерухомість в Україні і за кордоном, поповнюють автопарки і отримують мільйонні доходи від підприємництва.

Поки чиновники Харківської міськради декларують невелику офіційну зарплату, їхні дружини купують нерухомість в Україні і за кордоном, поповнюють автопарки і отримують мільйонні доходи від підприємництва.

1 червня завершилася подача декларацій за 2019 рік. Багато чиновників Харківської міськради показали скромні доходи, деякі і зовсім виявилися в рази бідніше своїх дружин. Традиція записувати свої активи на дружин, мам, тещ і дочок — улюблена забава українських політиків. Завдяки цьому подружжя, діти і батьки чиновників часто багатші за них самих. Раптово вони перетворюються не тільки в процвітаючих бізнесменів, а й стають власниками елітних квартир, заміських будинків, замків, катерів і автомобілів представницького класу.

Так, в минулому році дружина і дочка директора департаменту будівництва і дорожнього господарства Володимира Чумакова обзавелися елітною нерухомістю в Іспанії вартістю понад 16 мільйонів гривень. У самого чиновника немає ні будинку, ні квартири, а у його родини, крім нового будинку площею 300 квадратних метрів і 27 соток землі в Іспанії, є квартира, земля в Харкові і будинок в Харківському районі.

За 2019 рік директор департаменту будівництва та дорожнього господарства отримав майже 300 тисяч гривень зарплати. Зате його дружина Ольга Чумакова як підприємець заробила майже  1,5 мільйона гривень, ще півмільйона гривень вона отримала від фірми "Prof Materials s.r.o", в якій вказана бенефіціаром, також ця фірма виплатила їй більш 2,5 ммільйона гривень дивідендів. 

Дружина директора департаменту охорони здоров'я Юрія Сороколата в минулому році купила квартиру в Харкові площею 66 квадратних метрів майже за мільйон гривень. Якщо чиновник за рік отримав в міськраді більше півмільйона гривень зарплати, то дохід Наталії Сороколат як підприємця склав більше 2,5 ммільйона гривень

Заступник Геннадія Кернеса з питань цифрової трансформації Олег Дробот в 2019 році заробив понад 400 тисяч гривень, а його дружина-підприємець Ганна Дробот отримала майже 6 мільйонів гривень. Все майно родини, як і раніше, оформлено на дружину: квартира, будинок, нежитлове приміщення, ділянка землі і автомобіль.

У 2019 була успішною і дружина директора комунального підприємства "Підземне місто"  Олександра Гануса. Вона обзавелася двома квартирами в Харкові площею понад 100 квадратних метрів і нежитловим приміщенням площею майже 360 квадратних метрів. На покупку нерухомості у Тетяни Ганус пішло майже 12 мільйонів гривень. У минулому році Олександр Ганус заробив 480 тисяч гривень, а його дружина як підприємець отримала 4 ммільйони 375 тисяч гривень

Дружина старшого сина Геннадія Кернеса — Кирила Кернеса в 2019 році купила квартиру в Харкові площею 56,5 квадратних метра за 250 тисяч гривень. Син Кернеса працює першим заступником директора КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації", де  за минулий рік заробив майже 87 924 гривень. Його дружина-нотаріус Яна Кернес заробила майже 288 тисяч гривень в 2019 році.

У минулому році не отримала доходів, але стала володаркою Renault Duster 2019 року випуску за 515 тисяч гривень дружина директора департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова Валентина. До речі, чиновник також купив авто в минулому році Nissan Juke 2019 року випуску більше ніж за 472 тисячі гривень. Зарплата Нехорошкова за 2019 рік перевищила 290 тисяч гривень.

Також авто прикупила дружина директора КП "Харківспецбуд" Богдана Долини. У неї з'явився Nissan Leaf 2014 року випуску, вартість якого не вказана в декларації. Це вже четвертий автомобіль Анастасії Долини.

Цивільна дружина директора департаменту контролю міськради  Олексія Артикуленка в минулому році купила вантажівку MAN 1998 року випуску. За 2019 рік чиновник заробив майже 321 тисячу гривень, а Інна Артикуленко як підприємець отримала понад 570 тисяч гривень. Їй, як і раніше, винні більше 6 мільйонів гривень.

Більше за чоловіка в минулому році заробила і Ганна Водовозова. Зарплата директора департаменту інфраструктури Євгена Водовозова в 2019 році склала більше 1 мільйона 87 тисяч гривень. А його дружина як підприємець заробила понад 1 мільйон 250 тисяч гривень. Також Ганна Водовозова отримала 2 мільйони 433 тисячі гривень від продажу майже 19 соток землі в Черкаській Лозовій (Дергачівський район).

Не відстає від дружин чиновників міськради і Наталія Медведєва — дружина гендиректора "Харківського центрального ринку" Юрія Медведєва. Бізнес-вумен заробила більше 4 мільйонів 127 тисяч гривень, що в 36 разів перевищило зарплату чоловіка на посаді гендиректора — більше 112 тисяч гривень. При цьому Юрій Медведєв також значиться підприємцем: в минулому році його дохід склав 4 мільйони 52 тисячі гривень.

Згідно з декларацією, все майно — квартира в Харкові площею 68 квадратних метрів, чотири земельні ділянки в Харкові і області та дачний будинок у Вовчанському районі — належить дружині Медведєва. Крім того, вона будує будинок в Харкові площею 660,9 квадратних метра. Наталія Медведєва їздить на Lexus ES 250 2019 року випуску за більш ніж 1 мільйон 760 тисяч гривень. А її чоловік — на Toyota Camry 2018 року випуску за мільйон гривень.