Секрет перемоги найбільших мерів криється в комунальних тендерах - Наші гроші

Комунальні фірми пов'язані з мерами і отримують тендери на мільярди гривень.

Журналісти "Наших грошей" пояснили: люди віддають свої голоси за мерів, які замішані в корупційних скандалах.

Незважаючи на корупційні скандали мери Києва, Харкова, Одеси та Дніпра виявилися популярними серед виборців. Їх фінансовий секрет перемоги криється в комунальних тендерах, — пишуть "Наші гроші"

"Мери Києва, Харкова, Одеси та Дніпра отримали певні виборчі перемоги. Хтось, як Кернес, — вже в першому турі, а Кличку, Труханову і Філатову залишилися формальності на другий. І не дивлячись, а можливо навіть і завдяки популярним думкам, що команди саме цих мерів найбільш загрузли в корупційних скандалах і зв'язках", — зазначили автори матеріалу.

У "Наших грошах" пояснюють: зазначені мери налагодили таку систему тендерів, по якій потоки отримує близьке до них оточення. Проте виборців це не насторожило, таку ситуацію журналісти прогнозують "надовго". Змінити її може тільки смерть мера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи є життя після "Шаріте"? Геннадія Кернеса не бачили більше двох місяців

"Оскільки така консервація потоків йде роками, і мова йде про мільярдні суми, можна прогнозувати, що цей розклад — надовго. У конкурентів таких грошей не може з'явитися. Тому на регіональному рівні має відбутися щось надзвичайне на кшталт смерті мера", — підкреслили журналісти .

За попередніми підрахунками, Геннадію Кернесу віддали голоси більшість виборців — 61%. Другий тур йому не прогнозують. "Наші гроші" з'ясували, що підрядники, наближені до Кернеса, отримали вже кілька мільярдів гривень.

"Серед топ-підрядників немає жодної несподіваної або ж незрозумілої Кернесу юрособи. Ось хто освоїв 8,82 мільярда гривень", — підсумували журналісти.

Як писав KHARKIV Today, 25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. За даними екзит-пола, в першому турі місцевих виборів Геннадій Кернес набрав найбільшу кількість голосів - 57,9% виборців підтримали його. На другому і третьому місці опинилися нардеп від "ОПЗЖ" Олександр Фельдман і голова Харківської ОДА Олексій Кучер відповідно.