П'ять харківських лікарень отримають по одному апарату ШВЛ, тести — в дорозі

Обладнання надійшло зі Швейцарії. Ще одна партія на підході.

П'яти харківським лікарням передадуть апарати для штучної вентиляції легенів. Тести для визначення коронавірусу ще в дорозі.

23 березня в Харків приїхали 5 апаратів ШВЛ зі Швейцарії. Їх передадуть до п'яти лікарень — чотири дорослих (№13, 17 і 18 "швидка") і в Перинатальний центр. Чиновники так пояснили вибір лікарень: в них є реанімаційні відділення.

"Хочемо вручити сертифікати головним лікарям наших лікарень на апарати ШВЛ. Наші пропозиції почули, кошти виділили, вони використовуються. І перший транш, який ми отримали — високоякісна апаратура, виробник — Швейцарія. Зустріч — не для того, щоб показати, які ми хороші, а показати, що міськрада працює ", — повідомила віце-мер Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, в Харкові всього 163 робочих апарати ШВЛ, з урахуванням нових — 168, ще 20 апаратів очікують.

"Я ж не знаю, скільки хворих буде. Якщо як зараз, це буде понад потребу", — відповіла на питання, чи достатньо буде апаратів для міста, Світлана Горбунова-Рубан.

Як писав KHARKIV Today, Харків не готовий до епідемії коронавірусу. Лікарям не вистачає масок і захисних костюмів.

Всупереч запевненням чиновників про готовність прийняти коронавірусний удар, медичні установи вже зараз опинилися в скрутній ситуації. В обласній інфекційній лікарні є всього 12 апаратів ШВЛ, в районних лікарнях не вистачає навіть масок.