Підлеглого Кернеса називають організатором групи, яка розкрадала бюджетні гроші

Йдеться про директора департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова.

У справі три епізоди про ремонт багатоповерхівок на проспекті Гагаріна.

Поліція вважає директора департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова організатором схеми розкрадання бюджетних грошей. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі, посилаючись на постанову Жовтневого районного суду Харкова.

Вони уточнили, в 2018 році директор дніпровських фірм "Ніккос-Проект" і "4 Практик-Профі", діючи з прямим умислом і корисливим мотивом, щоб заволодіти грошима з бюджету міста Харкова, добровільно увійшов до складу організованої групи, створеної директором департаменту житлового господарства Харківської міської ради Романом Нехорошковим.

У ХАЦ пояснили, підсвічування фасадів багатоповерхових будинків з ілюмінацією робили в 2018-2019 роках на проспектах Гагаріна і Московському, вулицях Пушкінській, Сумській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Харківської міськради проводять обшуки у справі про присвоєння 800 тисяч гривень

"Як зазначають слідчі, для створення організованої групи Нехорошков в 2018 році залучив співорганізатора, спільно з яким вони утворили і очолили стійке об'єднання для вчинення кримінальних злочинів. До складу організованої групи Нехорошков в 2018 році залучив Олександра Лемента (свого заступника). Згідно з дорученням від 29 грудня 2018 року, Олександра Лемента наділили повноваженнями діяти від імені департаменту", — розповіли антикорупціонери.

За їх даними, в обов'язки Романа Нехорошкова, як організатора і активного учасника, входило: узгодження фактичної вартості обладнання і матеріалів, які планують закупити для проведення будівельних робіт, їх завищеної вартості, в тому числі різницю суми, яку планують присвоїти, що вказується в кошторисній документації, договорах і актах приймання виконаних будівельних робіт, контроль за діями Олександра Лементи про затвердження ним кошторисної документації до договорів і підписання актів приймання виконаних робіт.

"На думку слідства, Нехорошков разом з організатором створив організовану групу, в якій брали участь чотири людини. У справі  станом на зараз фігурують три епізоди — три ремонти багатоповерхівок. Всі три на проспекті Гагаріна ... Загальна сума завданого бюджету міста Харкова матеріального збитку за цими трьома епізодами становить 203 тисячі 871 гривню", — пояснили в ХАЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернеса чекають в суді під Новий рік.

Антикорупціонери додали, директор і власник обох фірм — Кирило Михайлов з Дніпра, йому також повідомили про підозру. Департамент житлового господарства за 2019 рік уклав з однією з його фірм 17 договорів на 4 мільйони 740 тисяч гривень з ремонту багатоповерхівок. У 2018 році департамент уклав з іншою фірмою 23 договори на 3 мільйони 10 тисяч гривень, за 2019 рік з цією фірмою уклали 23 договори на 4 мільйони 420 тисяч гривень. Всього з цими двома фірмами без проведення аукціону в департаменті уклали 63 договори на загальну суму в 12 мільйонів 170 тисяч гривень.

Нагадаємо, у цій справі відсторонили від посади заступника директора департаменту житлового господарства — Олександра Лемента до 6 січня 2021 року. Чиновник знаходиться під нічним домашнім арештом.