Не судимі будемо. У Харкові критично не вистачає суддів

Нових служителів Феміди нікому призначати.

До 60 справ в один день розглядають харківські судді через надзвичайний брак кадрів в судах. Слухання за новими справами призначають вже на грудень.

Права харків'ян на правосуддя постійно порушуються, тому що в судах третина вакансій не заповнена. Адвокати пишуть листи президенту і пророкують, що незабаром Україна повинна буде заплатити великі компенсації жертвам судової тяганини, які поскаржаться до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Приходьте взимку

Дефіцит суддів — у всіх харківських судах, але найбільше від цього страждає Апеляційний суд. 4 червня адвокат Олег Михайлов приходить в будівлю на площі Героїв Небесної сотні, щоб потрапити на засідання, яке переноситься з 2018-го року. У 2017 році його підзахисна вдарила людину ножем під час побутової сварки. Суд першої інстанції виніс вирок, однак сторони уклали мирову, і адвокат подав апеляцію.

"У 2018 році її повинні були випустити із залу суду, але через реформи судової системи ми не можемо навіть приступити до розгляду справи. Людина досі в СІЗО, у неї немає ніяких підстав там перебувати. Було одне засідання, потерпілого викликали як свідка, але з того часу засідання переносилося 7 разів", — розповів Михайлов KHARKIV Today.

Кримінальні справи в Апеляційному суді зараз розглядають 7 осіб, адміністративні — 9. Такої кількості суддів явно недостатньо для того, щоб розглядати справи якісно і вчасно. Ще рік тому судді судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням прискорити призначення нових служителів Феміди, але їх звернення залишилося без відповіді, а потім новообраний президент Володимир Зеленський і зовсім розпустив цю комісію, так що і відповідати, і призначати нових суддів стало нікому.

Харківський адвокат Дмитро Марцонь, відомий участю у справі Зайцевої-Дронова на стороні потерпілих, звернувся до президента з проханням прискорити призначення суддів. В Офісі президента йому відповіли, що зараз якраз йде робота над змінами до закону "Про судоустрій і статус суддів", а вже коли вони будуть прийняті, тоді і буде сформована Вища кваліфікаційна комісія суддів України і призначені всі відсутні судді. Коли це станеться, в Офісі президента не уточнили.

"У нас зараз немає ефективної моделі призначення суддів. Я сам не розумію, чому не можуть її вирішити. Можна набрати нових суддів, просто не вистачає політичної волі. Небезпечна ситуація склалася, тому що якщо людині нікуди звертатися за захистом, йому залишається або змиритися, або захищати свої права самому", — вважає адвокат.

Від нестачі суддів страждає і якість розгляду справ. Особливо це стосується судів другої інстанції, де необхідне пильне ознайомлення з усіма матеріалами, але на це немає часу, тому що кожен суддя в день розглядає по 30-60 виробництв.

"Зазвичай кримінальна справа включає в себе від 2 до 20 томів. Для того, щоб прийняти рішення, суддя повинен вийти в дорадчу кімнату і перелопатити ці томи, але часу немає, тому він просто слухає, що говорить адвокат, каже прокурор, читає практику Верховного суду і виносить рішення", — говорить Олег Михайлов.

За словами адвокатів, слухання нових апеляцій зараз призначаються на грудень, а то і на січень наступного року.

Судді йдуть на пенсію

Дефіцит в судах проявляється по-різному. Відповідно до думки опитаних KHARKIV Today адвокатів, відносно сприятлива ситуація склалася в Господарському та Адміністративному судах, серед районних судів швидше за інших розглядають справи в Київському, а найповільніше — в Червонозаводському, де залишилося три судді. Є такі прецеденти, коли цілі райони області залишаються без судочинства. Наприклад, єдиний суддя Вовчанського районного суду в минулому році взяв самовідвід у кількох справах, і сторонам доводилося їздити до суду іншого району.

"Є проблеми по всіх судах, це проблема не харківська, а всеукраїнська. Мені по роботі доводиться їздити по всій Україні, і я знаю, що в деяких судах взагалі немає жодного судді. Таких судів в країні десь з десяток", — розповів KHARKIV Today адвокат Олег Головков.

Згідно з аудитом Рахункової палати, на 1 січня 2020 року недоукомплектованість судів України становила 33% — тобто, не було третини суддів. З того часу і стало менше, тому що багато звільнилися.

"Суддям скоротили зарплати, тому судді, які за віком не можуть іти на пенсію, користуються цією можливістю. Якщо вони заробляють 180 тисяч, то отримають пенсію в 100 тисяч. А якщо йому скоротять зарплату до 38 тисяч, то це вдарить по його кишені", — каже Головков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Харківського апеляційного суду звільняються чотири судді

Ця ситуація склалася в Україні після 2016 року, коли в рамках судової реформи багато суддів були скорочені, але нових набрати так і не вдалося. На думку Олега Головкова, зараз судова система розривається між старим укладом, коли призначення суддів проходило через корупційні схеми, і новою конкурсною системою, яка так і не запрацювала на повну силу. Він передбачає, що якщо судова реформа не завершиться найближчим часом, Україні доведеться виплатити з бюджету мільйонні компенсації для громадян, які звернуться до ЄСПЛ зі скаргою на недотримання термінів розгляду справ. Зараз від цього страждають як обвинувачені, які зайві місяці проводять в СІЗО, так і потерпілі сторони, грошова компенсація для яких за роки судової тяганини знецінюється.

Автор: Олена Павленко