"Набридло прокидатися в холодному сараї": погорільці вимагають компенсації після лісових пожеж в Харківській області

Біля Харківської обласної державної адміністрації пройшов мітинг.

Жителям села Гороб'ївка відразу після пожежі пообіцяли виплатити компенсацію на житло, однак грошей досі немає. З плакатами "Держава обіцяла житло" і "Погорільці в зиму без житла" вони вимагають обіцяного.

21 жовтня до будівлі Харківської обласної державної адміністрації вийшла мешканка села Гороб'ївка (Дворічанський район) Наталія Мостова, яка залишилася без будинку під час лісових пожеж. З нею поруч — зять В'ячеслав Літкевич, в машині — однорічна внучка і дочка. Вимога у погорільців одна — виплатити обіцяні 300 тисяч гривень компенсації.

"Я приїхала з села Гороб'ївка. Зі мною зять, дочка. Однорічна внучка теж приїхала домогтися, де бабусине житло? Наше село 2 вересня згоріло на 80%. Аваков 3-го вересня приїхав і пообіцяв, що компенсація буде виплачена протягом трьох тижнів, до місяця. Ми чекаємо. Живемо надією, що нам виплатять, не залишимося під відкритим небом. Проходить місяць, півтора — тиша. Нам ніхто нічого не повідомляє, не виплачує", — пояснила Наталія Григорівна.

Мешканка Гороб'ївки каже: кілька разів відправляла звернення на ім'я голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера і Президента України Володимира Зеленського з вимогою пояснити причину невиплати компенсації і назвати дату здійснення виплат. Однак усюди відповідь одна — "Чекайте".

"Три тижні тому надали відповідь — "Чекайте". Я чекаю ще три тижні. Пройшли. Почали морози бити. У мене вся скотина ночує під відкритим небом, корови, свині гинуть. Скільки я буду чекати? Мені нікуди їхати. У чому причина? Документи у мене в порядку. Мовчать. Президенту рекомендованим відправляла, тижнів зо три тому. Моя заява була перенаправлена на область. Ще один — колективний лист, там сказали, найближчим часом будуть розглядати. Але коли найближчим часом? Пройдуть вибори і ніхто нашу справу розглядати не буде. На цьому затихло. Мені набридло прокидатися в холодному сараї",— сказала Мостова.

Виділені обласною радою по 20 тисяч гривень в якості компенсації  отримали всі постраждалі під час пожеж. Однак житло на ці гроші придбати неможливо.

До пожежі у Мостової було велике господарство — кури, чотири корови, 15 поросят. Після пожежі довелося його скоротити, оскільки просто ніде тримати. У сараї зараз змушена жити сама Наталія Григорівна з чоловіком, зять, дочка і внучка тимчасово перебралися до Харкова.

"Ці гроші (прим. — по 20 тисяч) нам прийшли. Вчора люди отримали. У мене було в селі дуже велике домоволодіння, було дуже багато худоби, пасіка. До пожежі ми ні в чому не мали потреби. Я не думала, що завтра у мене не буде на хліб. Корова ночувала на землі, запалення легенів, довелося здати на м'ясо. У пожежі вони вижили. Коли горів будинок, я рятувала не добро з хати, не кришталь, а поросят. Вся пасіка згоріла. Будинок згорів повністю. Я живу зараз у себе у дворі, у мене залишився невеликий сарайчик. Прибігають бродячі собаки — розтягують курей, мародерство процвітає. Ось і доводиться ночувати у дворі, щоб хоча б уберегти те, що залишилося — худобу", — зазначила Мостова.

На сьогоднішній мітинг збиралися односельці, проте їм довелося залишитися в Гороб'ївці — мітингувати у великій кількості людей під час пандемії зараз не можна, каже постраждала від пожеж. Частина погорільців встигла підписатися на одному з плакатів — там стоїть 28 прізвищ погорільців.

З плакатами "Держава обіцяла житло" і "Погорільці в зиму без житла" жителі Гороб'ївки вимагають відповісти, коли їм виплатять обіцяну компенсацію. Звернення віднесуть до Харківської ОДА. Крім того, потерпілі планують найближчим часом записати відеозвернення до голови Харківської ОДА Олексія Кучера, президента Володимира Зеленського та Кабінету міністрів.

"Якби це був травень — коли тепло на вулиці, можна ночувати під відкритим небом ... Але на жаль, зараз морози заходять, більше ми цього терпіти не можемо. Ми зберемося односельцями і знімемо відео для адміністрації, і для Зеленського, і Кабінету міністрів, і всієї України, щоб бачили, в якому стані залишені люди", —підсумувала Мостова.

.Нагадаємо, пожежа на околиці села Гороб'ївка (Дворічанський район) сталася 2 вересня. Жителі не встигли врятувати тварин і речі. Всього згоріло 22 будинки, 33 людини залишилися без житла. Локалізували пожежу вдень, 4 вересня, повністю ліквідували 6 вересня. Причиною пожежі називають підпал. 

Як писав KHARKIV Today, 23 вересня на засіданні Кабінету міністрів України Харківській обласній державній адміністрації доручили надати  Міністерству соціальної політики розрахунки про компенсацію постраждалим в пожежах в Дворічанському районі.

9 жовтня Олексій Кучер повідомив, що всі документи для держкомісії передали до Києва, і чекають виплат приблизно по 300 тисяч гривень на домоволодіння. На той момент рішення держкомісії по них прийнято не було.