Міськрада без Кернеса: навіщо харківські депутати приходили на сесію?

Старе скликання бюджет не зіпсує?

Сьомому скликанню міськради довелося згадати молодість і зібратися для голосування. Вони прийняли бюджет на 2021 рік і переписали регламент. Новообрані депутати вже погрожують всі рішення скасувати.

Дуже символічно: на сотий день після того, як мер міста Геннадій Кернес з'являвся на людях в останній раз, депутати міськради сьомого скликання зібралися на сесію. Очевидно, що це буде їх остання робота в сесійній залі. Але і це не точно: за законом, до тих пір, поки міська виборча комісія не скличе новообраних депутатів до сесійної зали, старі залишаються легітимними.

"Кіт з дому, миші в танок"

У ніч перед засіданням Михайло Добкін, який цієї осені попсував нерви соратникам Геннадія Кернеса раптовим походом на мерське крісло, знову виступив із заявою, цього разу в Telegram.

"Бюджет Харкова на наступний рік, замість новообраних депутатів, прийматимуть депутати минулого скликання. Як каже народне прислів'я:" Кіт з дому, миші в танок!", — висловився колишній гміський голова.
З ним були солідарні і багато депутатів сьомого скликання, які на сесію не прийшли. У залі були відсутні близько 20 чоловік, проте, кворум був, і секретар міськради Олександр Новак відкрив засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські депутати і навіщо ми їх обираємо

Чи то відсутність Кернеса, чи інші причини спонукали з'явитися в сесійній залі двох депутатів, яких їхні колеги не бачили багато місяців. Андрій Лесик, вигнаний Кернесом з "Відродження" та міськради в 2017 році, обрався туди від "ОПЗЖ", але на сесію прийшов ще не як депутат нового скликання (ним він поки не став), а просто як громадянин. Відтепер, завдяки перемозі в суді "Харківського антикорупційного центру", будь-який городянин може без будь-яких повідомлень прийти на сесію міськради — в тому числі Андрій Лесик. Йому навіть дозволили вийти на трибуну.

"Уже обрано нових депутати 8-го скликання, було б логічно, щоб тут були присутні депутати нового скликання. Вважаю, що проведення сьогоднішньої сесії незаконне і вносити зміни до регламенту незаконно. Нелогічно приймати бюджет депутатам старого скликання, тому що виконувати його повинні депутати нового скликання", — заявив Лесик, забувши, проте, згадати, що саме через позови його "Опозиційної платформи" тервиборчком кілька разів переписує протоколи.

Прийшов на сесію ще один вигнанець — раніше підозрюваний у державній зраді Максим Мусєєв. Восени 2018 року він втік за кордон, а тепер, завдяки харківським судам, повернувся і на радощах теж пішов за трибуну — дякувати колегам.

"Сьоме скликання було для кожного з нас непростим. Нас в цьому залі блокували, труїли газом, підпалювали, били на вулицях, але ми всі вистояли заради того, щоб працювати на благо міста", — заявив Мусєєв.

За трибуну цього разу виходило кілька депутатів. Віце-мер Ігор Терехов, який майже ніколи там не з'являвся, виступав навіть двічі. Взагалі без Геннадія Кернеса депутати стали вести себе набагато вільніше. Після сесії багато з них навіть пішли фотографуватися на пам'ять за трибуну президії — поруч з порожнім мерських кріслом.

Парки замсть лікарень

Більшість міськради, що представляє кернесівську фракцію "Довіряй ділам", так само мовчки проголосувало за всі питання сесії, в тому числі і головні: бюджет на 2021 рік і зміни до регламенту.

Ці рішення будуть мати далекосяжні наслідки. Деякі партії, чиї представники обралися до нової міськради, вже заявляють про те, що на першому ж засіданні нового скликання постараються рішення скасувати.

За бюджет проголосувало 55 депутатів. Утрималися нечисленні депутати фракції "Самопоміч", які прийшли на сесію, проти був позафракційний Ігор Черняк.

"Я не голосував за бюджет 2021 року через його антисоціальну спрямованість. Простими словами, він має на увазі скорочення витрат на медицину з перерозподілом в сторону парків, фонтанів і інших іміджевих проєктів. В епоху пандемії, локдауна та іншого мерія пропонує прийняти бюджет зі зменшенням фінансування медицини, але збільшеним бюджетом парку Горького", — так описав своє рішення депутат цієї фракції Сергій Могила.

Перерозподіл коштів, дійсно, виглядає дивно, оскільки в місті в зв'язку з поширенням коронавірусу зростає кількість хворих, не вистачає лікарняних палат, ліків, кисню. При цьому медичний бюджет Харкова в наступному році буде на 4 мільйони гривень менший, ніж був цього року — 459 млн грн. проти 463. З медичними препаратами для лікарень справи йдуть ще гірше: для їх закупівлі дали на 52 мільйони гривень менше. Витрати на харчування в лікарнях скоротяться на 11%.

Віце-мер Ігор Терехов пояснив цю несправедливість тим, по-перше, що доходи бюджету через карантин скоротилися, а по-друге, тим, що міськрада очікує субвенцію з державного бюджету, а також, в разі необхідності, може додати грошей з резервного фонду.

Але залишаються незрозумілими гігантські витрати міста на сферу розваг і реконструкцій. 255 млн отримає парк Горького. Ще 177 мільйонів — зоопарк. Разом ці два об'єкти отримують більше, ніж всі лікарні та поліклініки міста. Плюс до цього — більше 100 мільйонів міськрада дає на будівництво оглядового майданчика в Саржиному яру. Кернеса немає, але справа його живе. Залишається тільки сподіватися, що нове скликання міськради не буде таким слухняним.

Автор: Олена Павленко