Лев на "роботі" в супермаркеті: хто і чому мучить тварин?

У вихідні по Харкову водили лева.

Сходити за хлібом і заодно погладити мавпу і потискати лева можна в мережі супермаркетів "Рост". Скандальна акція за участю диких звірів обурила городян. Зоозахисники готують звернення до поліції, магазини і не думають згортати "дику розвагу".

6 та 7 лютого багато харків'ян, які прийшли в "Рост" за покупками, несподівано опинилися в зоопарку. Між рядами з консервами і пивом розгулював молодий лев на повідку, навколо літали кольорові голуби, біля каси сидів єнот.

Звірячі знижки

Так у роздрібній мережі вирішили відзначити тиждень знижок і, мабуть, залучити до своїх магазинів більше покупців. Задум маркетологів вдався: багато покупців запостило фото звірів у себе в соцмережах. Але вдався не до кінця: десятки харків'ян були обурені і звинуватили власників супермаркету в жорстокому поводженні з тваринами.

"Який жах! Більше в "Рост" ні ногою", — написала харків'янка Анастасія Малюта.

"Схоже, комусь із маркетингу доведеться змінити роботу, в кращому випадку на касира. Феєрична дурість, бажаю керівництву мудрості залишити в спокої тварин і вибачитися", — вважає ще один свідок видовища Степан Литвин.

В анонсах заходу сказано, що тварини проводять в супермаркеті по годині, а далі переїжджають до наступного. Наприклад, в "Рості" на Олексіївці 6 лютого лев гуляв з двох до трьох годин дня, потім його змінили на посту живі голуби, левенятко ж відвезли до інших магазинів мережі.

Фестивальна програма розрахована до 14 лютого включно. Правда, в "Рості" на Олексіївці кажуть, що на наступних вихідних левеня до них вже не приїде. В іншому магазині мережі на Московському проспекті повідомили, що програма — в силі, у вихідні можна буде зустріти біля кас і лева, і голубів.

На прохання KHARKIV Today дати офіційний коментар про те, як використовують тварин під час акцій в супермаркеті, в кол-центрі "Роста" сказали, що дадуть відповідь пізніше.

Мережа супермаркетів не вперше використовує звірів для своїх акцій. У лютому минулого року там теж проводилися акції за участю голубів, мавп і собак породи хаскі. Лева, правда, не було.

Лев за 200 доларів

Досить доросле левеня — це той самий Сімба з контактного зоопарку  в Sun Mall на Одеській, про який писав KHARKIV Today рік тому. Тоді шестимісячний малюк вперше став героєм соцмереж: він вільно розгулював торговим центром. Живе левеня там же, в торговому центрі на другому поверсі. За гроші можна було зайти до нього у вольєр і погладити.

Відтоді нічого не змінилося. Підрослий Сімба, як і раніше, здається для фотосесій і свят. Сімбу нерідко бачать на вулицях Харкова, що визирає з вікна автомобіля, коли його везуть на чергове замовлення.

"Виїзд в будні дні коштує 150 доларів, у вихідні — 200. Приїжджаємо на 40 хвилин. Можна і на день народження, і на вулиці — йому не холодно навіть зараз", — розповів по телефону, вказаному в оголошенні, орендодавець Сімби.

Разом з левеням може приїхати крокодил, він набагато дешевше: 60 доларів за 40 хвилин. Крім великих тварин, господарі контактного зоопарку здають напрокат павичів, геконів і навіть мадагаскарських тарганів.

Діяльність зоопарку обурила зоозахисників з громадської організації UAnimals. Вони готують звернення до поліції.

"Чергове дно пробито. Харківський супермаркет "Рост" в партнерстві з контактним зоопарком вирішив "розважити" своїх гостей змученим левеням. Вважаємо, що це садизм і жахлива несмак. Готуємо заяву до поліції і екоінспекції", — заявили в організації.

UAnimals часто встає на захист тварин, яких експлуатують з метою заробітку, але не завжди успішно. Наприклад, недавно активісти намагалися заборонити фото з мавпочкою на Хрещатику в Києві, тому що тварина страждала від морозів. Але патруль поліції не знайшов в цьому факту жорстокого поводження.

У Харкові тварини теж нерідко розважають людей на вулицях. Коли ще працював Харківський зоопарк, біля нього часто стояли люди з пітонами і пропонували з ними сфотографуватися. На площі Свободи дітей катають на конях і поні, час від часу туди приносять сову — теж для фотографій. Працює в місті і кафе з живими єнотами.

Контактний зоопарк існує в "Фельдман Екопарку". Правда, левів та інших хижаків там немає. За невисокою огорожею живуть кури, кози, міні-свинки, вівці, діти і дорослі можуть погладити і погодувати тварин. Є в зоопарку і спеціальні спонсорські пакети. Можна взяти тварину під опіку. Якщо опікун жертвує на його утримання більше 100 тисяч гривень на рік, він може відвідувати вихованця до 10 разів на місяць під наглядом співробітника зоопарку, за винятком випадків вагітності або хвороби підопічного. Серед тих, кого можна взяти під опіку, є і лев.

Закон говорить

Відібрати у господарів тварин за "жорстоке поводження" досить складно. Для цього необхідно довести, що з ним дійсно жорстоко поводяться: наприклад, б'ють або морять голодом. Господарі Сімби не роблять ні того, ні іншого.

І все-таки вони порушують закон, зокрема, "Порядок утримання та розведення диких тварин". У ньому прописані абсолютно певні стандарти, яких неможливо дотримуватися в торговому центрі.

"У них повинен бути ветпаспорт з щепленнями, дозвіл на утримання дикої тварини. Потім дозвіл на роботу в місті з конкретним зазначенням району та графіка", — пояснила провідний зоолог Київського зоопарку Марина Шквиря.

У Порядку сказано, що житло для лева не може бути менше 200 квадратних метрів, вольєр повинен бути розділений на зовнішній і внутрішній, закритий, а також обладнаний басейном. Тварина повинна мати постійний доступ до води, а також відгородити від відвідувачів. Тому звернення до Держспоживслужби може дати зооактивістам більше користі, ніж звернення до поліції.

Автор: Олена Павленко