Коронавірус в Харківській області: затримки в ПЛР-тестах, ліжка в санаторіях і лікарі з інших регіонів

Заступник голови Харківської ОДА прокоментував ситуацію з коронавірусом.

Проблему із затримками в проведенні дослідження на коронавірус вирішили за допомогою залучення приватних лабораторій. Анестезіологів, як і раніше, не вистачає, залучати хочуть лікарів з інших областей. У питанні збільшення кількості ліжок розглядають як крайній варіант санаторії та готелі.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Тарас Пастух розповів про кількість ліжок для хворих коронавірусом в регіоні, причини затримки відкриття додаткових лікарень, приїзд медиків з інших областей, прийом пацієнтів в санаторіях і кількості госпіталізованих хворих.

ПЛР-дослідження і приватні лабораторії

За словами Пастуха, коронавірусна статистика в Харківській області не завжди демонструє об'єктивні показники. Це пов'язано з затримкою проведення ПЛР-тестування. Жителі здавали тести, однак часто очікували результату більше двох тижнів. Діагноз їм підтверджували, коли насправді хвороба вже проходила. Тільки минулого тижня у Харківському лабцентрі залишалося понад дев'ять тисяч залишку.

"Сьогодні і вся Україна чула, і багато питань в Харківській області. Три дні поспіль Харківська область демонструє досить високі показники по захворюваності ковід. Ці показники мають свої пояснення. Протягом останнього місяця жителі активно скаржилися щодо того, що вони дуже довго чекають результатів тестування. Це було пов'язано з тим, що кількість тестувань, які проводив наш обласний лабораторний центр, накопичилася станом на кінець минулого тижня в перехідних залишках — понад дев'ять тисяч досліджень. У нас було дуже багато випадків, коли людина з ознаками захворювання госпіталізувалася до лікарні Харкова або районів, здавала тест. Проходило два тижні лікування, десять днів, її вже виписували за клінічними показниками, проходив ще тиждень, вона могла йти на роботу. Тільки після цього приходив позитивний тест", — пояснив Пастух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жителям Харківської області здати ПЛР-тест: поради міністра охорони здоров'я

Зараз проблему вирішили — обласним центрам дозволили укладати договори з приватними лабораторіями. Сьогодні в Харківській області ПЛР-тести на коронавірус можуть робити 17 лабораторій. Зразки матеріалів уже передали до приватних лабораторій, проте показники вже не можна вважати об'єктивними, оскільки вони повинні були увійти до статистики набагато раніше.

"Минулого тижня проводилася передача тестів до інших лабораторій. Проводилися дослідження. Ці показники не є об'єктивними показниками останніх трьох-чотирьох днів, а це фактично — дослідження тих тестів, які повинні були бути зроблені раніше, — сказав заступник голови Харківської ОДА. — Тому насправді кількість хворих менша. Але я на цьому б не заспокоювався, оскільки та динаміка, яку сьогодні демонструє і Європа, і інші області в Україні, також має місце і в Харкові. Тобто кількість хворих, на жаль, сьогодні зростає. Це ми бачимо по заповненості наших ліжок, вони далі залишаються в критичній кількості", — пояснив Пастух.

За його словами, вже вчора лабораторії обнулили перехідний залишок і з сьогоднішнього дня працюють з поточними тестами. Для обробки зразків матеріалів в приватних лабораторіях держава виділила Харківській області 14 мільйонів гривень. 

Ліжка для пацієнтів з коронавірусом і кисень

На початку пандемії в Харківській області виділили 1800 ліжок для хворих коронавірусом. Сьогодні цю цифру збільшили вдвічі — до 3600. За словами Пастуха, майже всі ліжка забезпечені киснем.

"Станом на сьогоднішній день, якщо це умовно назвати ліжками першої хвилі, ми забезпечуємо (днями надійдуть кисневі концентратори, які вже профінансовані) на 90% ці точки з підведенням кисню (це централізована киснева поставка або кисневі концентратори). Кількість ліжок збільшилася ще на 1800 ліжок і зараз становить  3600 ліжок", — зазначив він.

Харківська область попросила 109 мільйонів гривень на закупівлю кисневих концентраторів і ємностей, проведення кисневих магістралей. Рішення має прийняти Кабінет міністрів України.

Крім того, до Харківської області 5-6 листопада повинні прийти концентратори, які раніше замовляли, — 250 концентраторів на дві особи і 150 - на одну. У місті днями  очікують ще  60 концентраторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кладовище — в Безлюдівці, крематорій — в Києві: як в Харкові ховають померлих від коронавірусу

Додаткові лікарні

Відкриття залізничних лікарень і відділення обласної лікарні затягується. У Харківській ОДА кажуть, причини — технічні. Вчора дві лікарні "Укрзалізниці" повинні були підписати договори з Національною службою здоров'я України, проте в системі стався збій, процедуру перенесли на сьогодні. До додаткових лікарень віднесли Харківський обласний госпіталь ветеранів війни. Ремонт в корпусі обласної лікарні не можуть завершити через тендерну процедуру, уряд повинен дозволити проводити спрощений тендер.

"Чому затягується відкриття додаткових лікарень — " Укрзалізниці ", відділення в обласній лікарні. В суботу або в п'ятницю введено розпорядженням керівника робіт національного рівня ще один лікувальний заклад — це госпіталь ветеранів, де також ми зараз починаємо роботи і проєктні щодо проведення кисню і по закупівлі кисневих концентраторів. Часткові затримки пов'язані з тим, що право почати спрощені процедури по цих роботах починається з моменту, коли цей заклад включено в розпорядження керівника робіт. До цього часу діють для таких закладів загальні процедури для підготовки проєктної документації, — пояснив Пастух. — Вчора залізничні лікарні готові були укласти договір, але, на жаль, бувають технічні причини. У НСЗУ "підвисла" система, досить велике навантаження на неї. Тому сьогодні вони повинні укласти договір. З юридичної точки зору вони готові вже приймати пацієнтів. Але ми прекрасно розуміємо, що пацієнтам в легкій формі краще надавати допомогу вдома, для пацієнтів важких потрібен кисень".

В залізничні лікарні кисневі концентратори обіцяють поставити 6-7 листопада. Після цього лікарні зможуть почати прийом пацієнтів з коронавірусом. Зараз там є шість укомплектованих команд, ще в чотирьох бракує по одному терапевту.

Стосовно будівництва реанімації в обласній лікарні Харківська ОДА очікує рішення від Кабміну про спрощену тендерну процедуру з капремонту. Його обіцяють прийняти вже завтра, 4 листопада. Приймати пацієнтів після поточного ремонту у відділенні не можна, оскільки може вийти з ладу обладнання. Це спричинить смерті. Потрібен капітальний ремонт. З моменту рішення Кабміну про спрощену процедуру ремонт триватиме від місяця до 40 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного тижня залізничні лікарні Харкова почнуть приймати хворих коронавірусом

"Жоден лікар не підпише без документації виконання таких робіт. Тому що, не дай Бог, система не витримує в лікарні, відключається світло, це вмирає велика кількість людей. Тому вся затримка. Ми з серпня просимо уряд провести цю спрощену процедуру. Була вже остаточна гарантія на завтрашньому засіданні прийняти. Як тільки це відбувається, ми можемо приступати комплексно. Устаткування для відділення вже все закуплене. Підрядні організації нам гарантують місяць-40 днів, щоб провести цю роботу", — сказав Пастух.

Медики і відрядження

В Україні сьогодні розглядають можливість залучення для роботи з коронавірусом в тій чи іншій області медиків з інших регіонів — їх відправлятимуть у відрядження. Крім того, в Харківській області деякі лікарі з нековідних лікарень виступають з ініціативою лікувати коронавірусних хворих.

"Зараз ведеться робота з одним з медзакладів, який не залучається для роботи з ковідом. Там є лікарі, які проявляють ініціативу, хочуть сформувати самостійну команду і зі своєї установи перейти до тієї установи, яка зараз надає допомогу по ковіду. Вчора відбулася селекторна нарада з Офісом президента, де було доведено, що сьогодні є ряд областей, в яких не всі лікарі задіяні, ситуація не настільки критична. Зараз вже повністю реалізовано на рівні постанову, яким чином ці лікарі можуть їхати у відрядження до нашої області, залучатися на певний період до наших медзакладів", — зазначив заступник голови Харківської ОДА.

За його словами, в Харківській області "критично необхідні" анестезіологи. При цьому зараз допускається формування ковідної бригади не тільки з анестезіологами, але і з кардіологами та іншими медиками.

Засоби захисту для медиків

У Харківській ОДА кажуть, що засобів індивідуального захисту у медиків сьогодні досить. Але з огляду на зростання хворих їх потрібно буде докуповувати. Частину грошей виділить Міністерство охорони здоров'я, частину — область. З обласного бюджету передбачено 25 мільйонів гривень. Засоби захисту передадуть до лікарень міста і районів.

Дев'ять тисяч ліжок, місця в санаторіях і готелях

У Харківській області хочуть розгорнути дев'ять тисяч ліжок для пацієнтів з коронавірусом (зараз ці ліжка не використовуються під коронавірус), однак мова не йде про найближчий час. Всього в області є 18 тисяч ліжок.

"Ми отримали листа від Міністерства охорони здоров'я про потенційне збільшення ліжок, яке орієнтує нас на перепрофілювання 50% ліжкового фонду, який є в області. У нас є близько 18 тисяч ліжок. Питання не в тому, чи готові ми це рішення сьогодні виконати чи не готові. Ми розуміємо, що самі ліжка не лікують. Питання в тому, що ми готові їх поетапно додавати, додаючи одночасно і кисень, і забезпечуючи їх медичним персоналом. Тому що сьогодні закрити лікарні і сказати, що ліжка чекають на ковід, не маючи персоналу і кисню, — не зовсім розумно. Тому що люди хворіють не тільки коронавірусом. Їм потрібна допомога операційна, по інших хворобах", — пояснив Пастух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків залишається в "червоній" зоні карантину

В яких лікарнях можуть виділити ці ліжка, невідомо. Поки, кажуть в ХОДА, є резерв і по тих лікарнях, які сьогодні входять до списку опорних. Крім того, розгорнути ліжка для COVID можуть не в лікувальних закладах — санаторіях, готелях і спортивних приміщеннях. Але це — на крайній випадок.

"Ми відпрацьовуємо варіанти і з санаторіями, і з готелями, і певними приміщеннями, які сьогодні можуть бути задіяні, як спортивні споруди. Але ми розуміємо, що це вже крайність. Тому що в таких приміщеннях проводити кисень, забезпечувати санітарні умови, теплопостачання набагато важче, ніж в лікувальних установах", — сказав заступник голови ХОДА.