Комунальники Кернеса віддають підряди фірмі дочки Чумакова

Аліна Чумакова спільно з Андрієм Лазарєвим заснували ТОВ "Альтернативні джерела".

Директор департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради Володимир Чумаков. Фото: соцмережі

В цілому фірма отримала від комунальних підприємств підряди на суму 3 мільйони 748 тисяч гривень.

ТОВ "Альтернативні джерела", засновниками якого є Андрій Лазарєв і Аліна Чумакова — дочка директора Департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради Володимира Чумакова, — отримало від комунальних підприємств Харкова підряди на суму 3,748 мільйона гривень. Про це стало відомо з аналітичної системи clarity-project.info, повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Так, підряд на 2,679 мільйона гривень компанія отримала від КП "Харківводоканал" за поставки ремонтних хомутів. Три угоди були укладені також з КП "Харківські теплові мережі" на суму 671 900 гривень. Також уклали дві угоди з КП "Шляхрембуд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ними пришли. Что означают обыски у харьковских чиновников?

Антікоррупційники кажуть: директором ТОВ "Альтернативні джерела" є Євген Крайнюк, який також був відомий як співробітник "Шляхрембуду", від якого тепер він отримує підряди.

Дане КП підпорядковується департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради.

У свою чергу, ХАЦ пише, що Аліна Чумакова спільно з пасинком Кернеса Родіоном Гайсинським є засновниками чеської фірми Inter Tech Praha s.r.o. Вона займається постачанням труб в Україну, зокрема, для ТОВ "ВСС-Систем".

"Засновниками цієї фірми вказані Неллі Ушакова та Олександр Жовтобрюх. Останній був заступником начальника управління дорожнього господарства департаменту Чумакова", — йдеться в матеріалі ХАЦ.

Дружина Чумакова, як і раніше, працює в даній фірмі, а разом з нею — кілька родичів співробітників цього департаменту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаворитов департамента строительства и дорожного хозяйства подозревают в растрате во время ремонта пяти улиц Харькова

Нагадаємо, 18 листопада оперативники провели слідчі дії в департаменті будівництва і дорожнього господарства, яким керує Володимир Чумаков. Співробітники спецслужби встановили, що з 2016 до 2018 року чиновники незаконно продавали асфальтову крихту (гранулят), яка залишалася після ремонту доріг. Керівники департаменту продавали тонни грануляту підконтрольній фірмі за ціною в п'ять разів нижче ринкової. Спритні підприємці перепродували товар вже за ринковою ціною, різницю чиновники і бізнесмени привласнили.

21 листопада ще чотири керівника департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради отримали підозру в розтраті майна, а сума збитку сягнула 6 мільйонів гривень.