Храми над законом. У Харкові на парафіян Московського патріархату карантин не діє

Поліцейські вирішили не штрафувати віруючих.

Стовпотворіння біля храмів у свято Воскресіння Христового не уникнути. Поліція відмовляється карати порушників карантину, якщо вони збираються в церквах.

Православні храми Московського патріархату стали вогнищами декількох спалахів коронавірусу в Україні, зокрема і в Харківській області. Незважаючи на це, на Великдень священнослужителі закликають паству прийти на службу, а поліцейські і чиновники не вживають ніяких адміністративних заходів щодо цього, а лише обіцяють дати віруючим маски.

Більше місяця під час карантину священнодійства в храмах усіх конфесій Харківської області і синагозі проводяться за закритими дверима. І тільки священики Московського патріархату звуть віруючих молитися і причащатися. У той час, як предстоятель ПЦУ владика Епіфаній попросив віруючих на Великдень помолитися вдома, його "колега" з УПЦ МП владика Онуфрій заявив, що коронавірус посланий людству за гріхи, і закликав зустріти Воскресіння Христове біля храмів.

Церква як осередок зараження

15 квітня в Харківській області від коронавірусуа  померла жінка. Це 71-річна жителька села Високопілля Валківського району. Вона була дуже набожна і до останнього дня перед тим, як недуга поклала її на лікарняне ліжко, продавала свічки в місцевому храмі.

Високопілля — село велике, за даними перепису 2001 року, тут живе близько двох тисяч чоловік. Місцевий Свято-Миколаївський храм — старовинний і шанований, він був заснований ще в 1644 році (старше Харкова і всіх його церков), діяв навіть за радянських часів, а тому приваблював багатьох парафіян з району.

Зараз Валківський район — один з осередків спалаху коронавірусу в Харківській області. У Високопіллі шість підтверджених випадків коронавірусу, у Валках — ще п'ять хворих. Лікарі намагаються встановити ланцюжок заражень. З дуже високою вірогідністю, коронавірус в село привіз настоятель того самого знаменитого храму. І у священика, і у його дружини (матінки) підтверджений діагноз.

"Наскільки я знаю, він не був у Лаврі, але їздив на Західну Україну, там були якісь збори священиків", — розповів журналістам голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер

.

Церкву закрили, Високопілля живе в умовах жорсткого карантину, в'їзд і виїзд з села перекритий. Це завдає чимало проблем місцевим жителям. Наприклад, вони не можуть отримати пенсії.

"Листоноші бояться йти в ті будинки, де є підозра на коронавірус. Тому ми поміняли схему видачі пенсій: це буде не з 4 по 24, як зазвичай, а за один раз, приїде машина і всім роздадуть гроші в один день з усіма запобіжними заходами ", — розповів KHARKIV Today директор Департаменту соцзахисту Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

Жителям села з хронічними захворюваннями, яким потрібна регулярна медична допомога, теж доводиться важко. Одну жінку, яка потребує гемодіалізу (метод очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності за допомогою спеціального апарату "штучна нирка"), кілька разів на тиждень силами соцслужби возять у 17-у лікарню до Харкова. Вона теж під підозрою на зараження COVID-19, в понеділок лабораторія підтвердить або спростує її діагноз.

"Не буде поліція нікого витягати за руки"

У Валківському районі розпорядилися закрити всі храми. Відповідальність на себе взяла місцева влада.

"У храмах будуть служби, але за зачиненими дверима, молитися будуть настоятелі храмів. За парканами, ми сподіваємося, нікого не буде, ми закликаємо до цього людей. Ми говоримо, що масового освячення не буде, їм не потрібно йти навіть", — розповіла KHARKIV Today заступник голови Валківської РДА Наталія Осадча.

А ось в Харкові та інших районних центрах представники влади обмежилися умовляннями залишитися вдома. У поліції кажуть — не штрафуватимуть нікого, хто прийде в неділю до храмів святити паску і яйця.

"Ми провели зустрічі зі священиками з населених пунктів і сподіваємося, що віруючі залишаться вдома. Не буде поліція нікого витягати за руки, не будемо хапати нікого за поли і витягувати з храму. Не буде біди, якщо їх там буде не 10, а 11 осіб, але якщо буде 40, то буде біда", — заявив начальник Нацполіціі в Харківській області Валерій Сокуренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заморозки і мокрий сніг. Якою буде погода на Великдень в Харкові

Священики Московського патріархату, натомість, наслідують приклад свого владики Онуфрія, який закликав прихожан обов'язково йти до храмів.

"Ті віруючі, які прийдуть на богослужіння, будуть стояти і молитися на вулиці, щоб дотримуватись всіх необхідних санітарних норм", — заявив священнослужитель.

У харківських храмах готуються до святкової літургії і обіцяють посвятити паски всім бажаючим.

"О 23:30 почнеться служба всеношна, вона буде йти до третьої ранку. Батюшки будуть в храмі, а всі парафіяни — на вулиці, в цьому році, на жаль, так. У суботу після двох годин дня до шести, до восьмої вечора можна буде посвятити паски, в неділю — з чотирьох до восьми ранку. Будемо запускати в храм по черзі людей, освятимо всім, не переживайте ", — розповіли в Свято-Олександрівському храмі на ХТЗ.

У Свято-Олександро-Невському храмі закликали парафіян приходити в захисних масках і стояти на відстані 1,5 - 2 метри один від одного. Обіцяють вести аудіотрансляцію богослужіння на вулицю.

Валерій Сокуренко зі свого боку пообіцяв, що поліція забезпечить масками тих, у кого їх не буде при собі, якщо цього не зроблять священики. А в облдержадміністрації пропонують соціальним працівникам, які вирішили відвідати богослужіння, взяти після цього двотижневу відпустку.

"Я не змушую і не вимагаю, а прошу їх утриматися від відвідування храмів, а якщо немає такої можливості, взяти відпустку, я підтримаю її в будь-якому вигляді, чи це щорічна оплачувана відпустка,чи відпустка за свій рахунок", — заявив Юрій Шпарага.

За словами начальника Департаменту соцзахисту, в області більше двох тисяч чоловік працює в територіальних відділеннях, вони безпосередньо контактують з людьми, які потребують державної допомоги.

А як у інших?

В Україні з діями влади згодні греко-католики і православні ПЦУ. Настоятель Української греко-католицької церкви митрополит Святослав подякував своїм парафіянам за те, що вони дотримуються карантину і закликав їх на Великдень дивитися відеотрансляцію.

Єпископ ПЦУ Харківський і Богодухівський Митрофан звернувся до парафіян із закликом не ходити в храм на Великдень.

"Я вас всіх закликаю у Великодню ніч залишатися вдома, дивитися богослужіння в онлайн-режимі, а також по телевізору буде трансляція богослужіння нашого Блаженнішого митрополита Епіфанія", —заявив священнослужитель.

Вперте бажання УПЦ Московського патріархату продовжувати богослужіння з парафіянами, незважаючи на те, що кілька храмів в країні стали вогнищами поширення коронавірусу (в одній Києво-Печерській Лаврі захворіло більше 90 ченців) — досить рідкісне явище в православному світі. Навіть в Росії в половині областей рішеннями губернаторів храми закрили для парафіян, дозволивши служити тільки священикам.

Не закривали церкви тільки в Болгарії та Білорусі, в Грузії дозволили парафіянам збиратися у дворах храмів, але їм через комендантську годину доведеться пробути там всю Великодню ніч, з 9 вечора до 6 ранку.

У Молдові, Чорногорії та Сербії служби з парафіянами заборонили. Навіть в Греції, де православ'я є державною релігією, а священики фінансуються з бюджету, церква погодилася на повний карантин.

Де подивитися богослужіння на свято Воскресіння Христового?

Православна церква України

Святкову літургію в ніч на 19 квітня покажуть 1 + 1 і UA: Перший.
Час трансляції: 23:30 — 3:00

УПЦ Московського патріархату

Урочисту літургію покажуть "Інтер" і "Україна"
Час трансляції: 23:30 — 3:00

Греко-католицька церква

Трансляцію проводять ICTV і UA: Перший
Час: 19 квітня, 7:30 — 11:30

У Харкові трансляція Великоднього богослужіння зазвичай велася з Благовіщенського собору, але в цьому році в зв'язку з карантинними обмеженнями за кількістю людей у храмі від неї вирішили відмовитися.

ПЦУ буде вести онлайн-трансляцію з двох харківських храмів:  Святого Іоанна Богослова і Святого великомученика і цілителя Пантелеймона
Греко-католицький храм святого Миколи Чудотворця буде проводити урочисті богослужіння в ефірі на своїй сторінці в Facebook.

Автор: Олена Павленко