Харків'янин отримає 7500 євро за тортури з боку міліціонерів

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) присудив колишньому ув'язненому Володимиру Іванку, засудженому за квартирні крадіжки, компенсацію в розмірі 7,5 тисячі євро за фізичне і психологічне насильство з боку міліціонерів.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) присудив колишньому ув'язненому Володимиру Іванку, засудженому за квартирні крадіжки, компенсацію в розмірі 7,5 тисячі євро за фізичне і психологічне насильство з боку міліціонерів.

5 березня ЄСПЛ виніс рішення, де оголосив прийнятними скарги на жорстоке поводження працівників міліції в приміщенні УБОЗ і ефективність його розслідування і вказав, що протягом трьох місяців держава повинна виплатити Володимиру Іванку 7,5 тисячі євро.

Згідно з документом, в листопаді 2010 року його засудили до трьох років позбавлення волі за хуліганство і умовно-достроково звільнили. Через півтора місяці в Харкові пограбували три квартири. У зв'язку з цим група міліціонерів, в тому числі співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ), затримали Володимира Іванко та ще двох осіб. У Московському райвідділі міліції до них застосовували "фізичне і психологічне насильство" до ранку наступного дня, щоб змусити зізнатися в злочині.

"Як свідчать наявні у суду документи, за офіційною версією подій вранці 19 грудня 2010 року К. зупинили і оглянули на вулиці працівники міліції. У нього виявили знаряддя для проникнення в будинки через вікна. Його доставили до відділу міліції, де він зізнався у скоєнні ряду крадіжок і заявив, що у нього були спільники, в тому числі заявник. Після цього заявника та інших людей затримали в квартирі Л. і доставили до відділу міліції, де було задокументовано їх затримання, і вони зізналися у скоєнні крадіжок. Після обшуку квартири Л. і його автомобіля було виявлено інші знаряддя для злому, а також певне викрадене майно. 19 грудня 2010 року в відношенні заявника, Л., Г. та К. було порушено кримінальну справу за фактом вчинення ряду крадіжок в Харкові 18 грудня 2010 року. Ця справа згодом була об'єднана зі справою по ряду інших крадіжок, скоєних в Харкові. В той же день, 19 грудня 2010 року, був складений протокол про затримання, в якому було зазначено, що заявник  був затриманий в той день. Його помістили в Харківський ізолятор тимчасового тримання", — йдеться в рішенні суду.

Потім Володимира Іванко перевели до Харківського слідчого ізолятора № 27 (СІЗО). За висновком експерта, виданим в лютому 2011 року, він зазначив, що двічі піддавався жорстокому поводженню з боку міліціонерів. Проте експерти не задокументував ніяких помітних тілесних ушкоджень. Садна на лівій вилиці судово-медичний експерт виявив у Володимира Іванка в квітні. При цьому він не повідомив судово-медичному експерту, звідки взялися ушкодження.

"Згідно з твердженнями заявника вранці, 13 квітня 2011 року, він і інші підозрювані у справі були доставлені в УБОЗ для допиту. Їх тримали в підвалі УБОЗу, а ті ж співробітники міліції, які брали участь в їх затриманні, піддали їх тортурам для отримання їх свідчень ву визначених злочинах, яких вони насправді не скоювали. Зокрема, співробітники міліції били заявника і застосовували електричний струм до його вух і статевих органів, душили його протигазом і наливали нашатирний спирт в горло, поки він не втратив свідомість. Заявник також зазначив, що кожного разу, коли його забирали в приміщення УБОЗ, від піддавався "фізичному та психологічному насильству". Співробітники міліції також вимагали у нього гроші в обмін на непред'явлення йому звинувачень у вчиненні вбивства", — зазначено в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 тисяч за тортури і звинувачення у вбивстві — ЄСПЛ призначив компенсацію харків'янину

Увечері того дня Володимира Іванка доставили в ізолятор тимчасового утримання, де задокументували садна на лівому вусі і запалення в області лівої ключиці. На його прохання викликали швидку допомогу. У копії карти виїзду швидкої допомоги кажуть, що у заявника були крововиливи і запалення в області лівої ключиці. Він скаржився на жорстоке поводження працівників міліції. Медики діагностували струс мозку, забій лівої нирки і тупу травму живота. Його госпіталізували до Харківської лікарні швидкої допомоги.

Саме за цей випадок заявнику присудили компенсацію. ЄСПЛ не врахував твердження Володимира Іванка про те, що міліціонери змусили його лягти на підлогу, зв'язали ноги скотчем і душили поліетиленовим пакетом, а також застосовували електричний струм до вух і статевих органів і погрожували "допомогти" літній матері покінчити життя самогубством. Крім того, співробітники міліції надягали на нього гамівну сорочку і наручники, потім підвішували на металеву перекладину. На тортури заявник скаржився неодноразово і звертався до суду, прокуратури і до народного депутата, проте результату не було.

Володимира Іванка звільнили з-під варти в грудні 2014 року за амністією. Хоча він повинен був провести за ґратами 9 років починаючи з 15 липня 2013 року.