Харківська каналізація страждає через незаконні викиди нафтопродуктів

Підприємства, які порушують допустиму кількість викидів, штрафують.

У минулому році виявили наявність в стоках частин нафтопродуктів від 460 підприємств.

У Харкові стала актуальною проблема незаконних викидів нафтопродуктів від промислових підприємств в очисні споруди і каналізацію. Як повідомляє сайт міськради, про це в понеділок, 20 липня, заявив заступник генерального директора КП "Харківводоканал" Тарас Грущак.

"Є проблема з перевищенням гранично допустимих норм як за біологічними, так і за хімічними показниками, в тому числі і по нафтопродуктах. Зокрема, протягом 2019 року було зафіксовано наявність в стоках частин нафтопродуктів від 460 підприємств. І майже 90 підприємств нормативні показники перевищили", — повідомив Тарас Грущак.

За його словами, мова йде про підприємства важкої промисловості, автомийки, СТО, а також компанії з великими автопарками. До порушників застосовуються штрафні санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'ян просять не кидати пляшки в каналізацію

"Протягом минулого року були виписані штрафи на суму близько 1,1 млн грн за перевищення норм по нафтопродуктах. Всього за перевищення гранично допустимих величин в стоках за всіма параметрами, в тому числі біологічними і хімічними, в 2019 році були застосовані санкції майже на 17, 5 млн грн", — повідомив Тарас Грущак.

Грущак зазначив, що через ці порушення на Диканівських і Безлюдівських очисних спорудах доводиться проводити додаткове очищення стоків з використанням електроенергії, а також біологічних і хімічних елементів. Таким чином, робиться все, щоб очищені стічні води, які скидаються в межах міста, не впливали на якість питної води, яка подається городянам.

КП "Харківводоканал" внесло 22 приписи та пропозиції з проектування та зведення локальних очисних споруд. Цим будуть займатися найбільші забруднювачі, деякі підприємства вже приступили до робіт.

KHARKIV Today раніше писав про те, скільки харків'яни будуть платити за комуналку.