Харківська "інфекціонка" закупила кисню на місяць

Кисень потрібен у важких випадках перебігу коронавірусу, коли насичення крові киснем у хворих падає.

Щодня в "інфекціонці", де приймають тільки хворих коронавірусом, використовують більше шести тонн кисню.

9 листопада Харківська обласна клінічна лікарня купила рідкого медичного кисню на 2,4 мільйона гривень. Процедура закупівлі пройшла за спрощеною системою. За ці гроші 240 тонн кисню "інфекціонці" поставить спеціалізоване підприємство "Мессер Україна". Відповідні дані опубліковані в системі державних закупівель ProZorro.

Відповідно до тендерної документації, гроші на закупівлю надійшли від Національної служби здоров'я України. Договір діє до кінця року, "інфекціонка" планує подавати заявки на кисень постачальнику, а він повинен виконувати їх протягом трьох днів.

За словами волонтера Наталії Попової, кількість кисневих точок в "інфекціонці" має збільшитися, тоді зросте і витрата кисню.

"Тритонну бочку і дві 300-літрові заправляли двічі на добу, витрата становила приблизно  шість тисяч кубів. Але треба розуміти, що питання в кількості точок доступу кисню. Заправляти встигають, я знаю, що сьогодні повинні були почати прокладати траси. Зараз та кількість, що є, вся використовується. Нові точки доступу з'являються — під'єднують, але їх теж буде в цілому, наскільки мені говорили, десь 300. Зараз люди перебиваються додатково концентраторами. Від тяжкості пацієнта залежить насиченість їх дихання, тобто, як часто вони дихають . Як тільки підключать 20-тонну кисневу бочку, витрати зростуть, тому що точок буде більше", — пояснила вона KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайти кисень самостійно. Концентратори в Харкові розбирають миттєво, в оренду нічого немає

Нагадаємо, 5 листопада в "інфекціонці" встановили 20-кубову кисневу бочку. Одночасно вона зможе забезпечувати киснем 300 пацієнтів.