Кернеса просять відкрити метро, перукарні і магазини

Харків'яни написали петиції Геннадію Кернесу щодо карантинних обмежень.

Жителі міста скаржаться на відсутність доходу, звільнення і натовпи в супермаркетах.

До Харківського міського голови Геннадія Кернеса звернулися жителі Харкова і президент громадської організації "Союз професіоналів України в індустрії краси" з проханням відкрити в місті метро, ​​перукарні і деякі магазини. Відповідні петиції опубліковані на сайті Харківської міської ради.

Харків'янка Марина Щетиніна скаржиться на відсутність доходу у жителів міста через те, що вони не можуть дістатися до роботи. Вона просить відкрити метро при дотриманні особливих умов.

"Встановіть там особливий режим, організуйте дезінфекцію, може, якийсь пропускний режим. Харків'яни вже не можуть без метро. Місяць все сидять вдома, не працюють. Багатьох звільнили через те, що не можуть утримувати непрацюючого робітника. На роботу тим категоріям, які особливого призначення, немає можливості доїхати. Люди вже не можуть без доходів ... Це гірше, ніж карантин", — написала заявниця.

Не знають, як виживати співробітники перукарень та салонів краси. Президент громадської організації "Союз професіоналів України в індустрії краси" Олександр Толубко зазначає: фінансово-економічна криза вже почалася і вона не менш страшна для українців, ніж коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавці в Харкові шукають водіїв, продажників і навіть перукарів. Хто виживе після карантину?

"Зараз в найбільш скрутному становищі опинилися громадяни, задіяні в сфері послуг, зокрема співробітники сфери індустрії краси, які повністю залишилися без своїх джерел доходу, зарплати і засобів для подальшого існування. Ми змогли протриматися місяць, з останніх сил тримаємося далі, але нам і нашим сім'ям вже дуже важко", — пояснив Толубко.

Він додав: в більшості країн Європи співробітники сфери індустрії краси отримують фінансову допомогу, але "Союз професіоналів України в індустрії краси" грошей не просить, оскільки усвідомлює "непросту фінансову ситуацію" в країні. Громадська організація просить дозволити працювати перукарнях і салонам краси в обмеженому режимі.

"Співробітники б'юті-індустрії дуже добре ознайомлені з нормами і правилами стерилізації та дезінфекції, вміють їх виконувати і професійно це роблять, адже це — частина їх повсякденної роботи. Для забезпечення додаткових гарантій безпеки для співробітників і відвідувачів салонів краси та перукарень до повного завершення карантину в країні ми готові тимчасово працювати в обмеженому режимі і вживати додаткових заходів", — запевнив Толубко.

До таких заходів президент громадської організації відніс забезпечення обслуговування одного клієнта на 10 квадратних метрах салону, відмова клієнтам з ознаками застуди, прийом тільки за попереднім записом, 30-хвилинний інтервал між прийомами клієнтів для провітрювання приміщень, дезінфекції поверхонь і обробки за допомогою бактерицидної лампи, носіння одноразових рукавичок і масок співробітниками, а також надання в разі потреби масок клієнтам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові через коронавірус почали звільняти співробітників підприємств

Ще одне прохання харківському міському голові надійшла від мешканки Харкова Олени Астаф'євої. Жінка поскаржилася на натовпи в супермаркетах під час карантину через закриття магазинів.

"Прошу відкрити магазини продуктів і предметів першої необхідності на приквартальних ринках. Людям доводиться через будь-яку дрібницю йти до супермаркетів в натовп, що збільшує ризик зараження вірусом. Крім того, чому ми допомагаємо економічно виживати великим магазинам, власники яких, як правило, не харків'яни і не бідують, але нищимо дрібний і середній бізнес рідного міста", — обурилася жінка.

Відзначимо, електронну петицію розглянуть в мерії, якщо вона набере 5 000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. На момент виходу публікації звернення про відкриття метро набрало один підпис, два інших поки ніхто не підтримав. Проголосувати за петицію про відкриття метро можна тут, перукарень і салонів краси тут, магазинів тут