Голова Кабміну зробив попередження Терехову: платити за обіцянки щодо тарифів доведеться з бюджету

Харків'янам пообіцяли залишити ціну на тепло і гарячу воду на рівні 2018 року, але не попередили про наслідки.

Якщо тарифи для споживачів не підніматимуть, то компенсувати частину витрат на опалення і гарячу воду доведеться з місцевого бюджету.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль схвалив ініціативу секретаря Харківської міської ради Ігоря Терехова, який пообіцяв харків'янам не піднімати ціни на тепло і гарячу воду, а залишити їх на рівні 2018 року. Однак зробив попередження.

"Дійсно, це — децентралізація. Комунальні тарифи на тепло і гарячу воду знаходяться в компетенції (їх встановлення та регулювання) місцевих органів. Тому голови міст дійсно сьогодні виступають ініціаторами зміни тарифів на тепло і гарячу воду. Якщо голови Харкова і Києва не змінюють тарифи, які сьогодні встановлені на теплопостачання і гаряче водопостачання, це прекрасно для людей. Тарифи зафіксовані, вони не змінюються", — сказав Шмигаль в ефірі "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепло і гаряча вода в Харкові: хто, як і коли може підвищити тариф?

Однак тариф зазвичай змінюється кілька разів на рік в залежності від ціни на газ і мінімальної зарплати. Тому, якщо його залишать фіксованим для жителів Харкова, частину коштів доведеться компенсувати за рахунок місцевого бюджету.

"Але тут не потрібно піддаватися якійсь недомовленості. Тому що коли буде рости економічна основа для збільшення цих тарифів, а вони не будуть зростати, значить, це буде компенсувати місцевий бюджет. В будь-якому випадку за продукт, який виробляється, у якого є собівартість, хтось заплатить: або люди заплатять, або місцевий бюджет. Інших варіантів, на жаль, не буває в економіці", — пояснив Шмигаль.

Як писав KHARKIV Today, 13 січня секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив про те, що в Харкові не піднімуть тарифи на опалення і гарячу воду. Повідомлення Терехов розмістив в своєму Telegram, однак після редагування — першого разу він пообіцяв не підвищувати тариф і на холодну воду.

Випередив Терехова з такою обіцянкою мер Києва Віталій Кличко, однак там тарифи залишать на рівні 2019 року.