Генеральному директору "Електроважмашу" призначили заставу в 42 000 гривень

Тиждень тому на харківському заводі пройшли обшуки. Генерального директора підозрюють у службовій недбалості, а директора з економіки та фінансів — в розтраті.

Тиждень тому на харківському заводі пройшли обшуки. Генерального директора підозрюють у службовій недбалості, а директора з економіки та фінансів — в розтраті.

19 червня обом керівникам обрали запобіжний захід. Генеральному директору "Електроважмашу" призначили заставу в розмірі 42 040 гривень. Директора з економіки та фінансів прокуратура просила взяти під варту, проте суд вирішив призначити заставу в розмірі 504 400 гривень. Про це йдеться в постановах Орджонікідзевського суду Харкова.

Раніше в прокуратурі Харківської області повідомляли, що директора з економіки та фінансів відсторонили від посади на 60 днів.

Нагадаємо, за даними прокуратури, з грудня 2019 року по квітень 2020 року "Електроважмаш" постачав обладнання лондонському підприємству за заниженими цінами, кінцевим одержувачем вантажу був Брянський машинобудівний завод — найбільший виробник маневрових і магістральних тепловозів в Росії. Харківський завод зазнав збитків на суму майже 1 мільйон 200 тисяч гривень. Одному з керівників заводу повідомили про підозру у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків. Одного з директорів "Електроважмашу" підозрюють в розтраті майна у великому розмірі.

У ХАЦ уточнили, що з матеріалів справи стало відомо, що контракти були укладені з британською Industrial Fields Limited. Зокрема, мова йде про постачання агрегату тягового А-723 МБУ2 вартістю 1 мільйон 810 тисяч гривень. За даними слідства, їх продавали нижче собівартості.

"В результаті відвантаження ДП "Завод "Електроважмаш" агрегатів тягових А-723 МБУ2 в кількості 2 штук за ціною нижче фактичної собівартості на 290 014,23 гривень за одну одиницю допущено розтрату майна підприємства на суму 580 028, 47 гривень, що підтверджується висновком судово -економічної експертизи № 10592" , — йдеться в матеріалах суду.

За даними, опублікованими на сайті заводу, в.о. генерального директора "Електроважмашу" — Віктор Бусько, а директор з економіки та фінансів — Геннадій Демидов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Електроважмаш" звернувся до Зеленському та Кабміну

Антикорупційники з'ясували, що до 2015 року британська Industrial Fields Limited називалася ATG Overseas Ltd. Компанія зареєстрована в Лондоні в 2005 році на домініканський офшор West-East Plc, відомий як постачальник "Електроважмашу" принаймні з 2011 року. У 2005-2006 році фірмою керував Андрій Соболєв з Москви. До лютого 2013 року її очолювала москвичка Ольга Курлаєва, а потім — Едвард Петро-Мірс. З квітня 2016 року власником більше 75% Industrial Fields Limited значиться росіянка Жанна Колеснікова з Казахстану. На "Електроважмаші" співпрацю з британською "прокладкою" пояснювали бажанням партнерів з російського "Трансмашхолдингу".