Двоє харківських "слуг народу" ініціюють скасування штрафів за порушення мовного закону

Максимальний штраф для злісних порушників закону про мову — 6800 гривень.

Нардепи Вікторія Кінзбурська і Дмитро Любота від партії "Слуга Народу" стали одними з ініціаторів законопроєкту, яким хочуть внести зміни до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Цей проєкт закону — один з двох зареєстрованих партією "Слуга Народу". Ініціатори пропонують скасувати штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Автори законопроєкту, серед яких мажоритарники Вікторія Кінзбурська (Немишлянський, частина Індустріального і Слобідського районів Харкова) і Дмитро Любота (Ізюмський, Куп'янський, Борівський та Шевченківський райони), пропонують вилучити зі статті 57 закону про мову пункти, що стосуються накладення штрафів за порушення закону.

"Накладення штрафів на суб'єктів господарювання за подібні правопорушення не є світовою практикою, отже такі стягнення в сфері обслуговування населення є прикладом надмірного втручання держави в діяльність суб'єктів господарювання, а також створюють додаткові перешкоди для розвитку господарської діяльності в Україні", — йдеться до пояснювальної записки до проєкту закону.

Громадянське суспільство "Мова об'єднує" вимагає зняти з порядку денного законопроєкти, які передбачають скасування штрафів за закон про мову.

"Мова об’єднує" закликає президента Зеленського, партію "Слуга Народу", всіх депутатів, які внесли законопроєкти про зміни до закону про мову, відмовитися від своїх безвідповідальних планів, відкликати і зняти з порядку денного ці провокаційні законопроєкти ", —  написали вони у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовно і за гроші. Як в Харкові вивчити українську мову

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року парламент прийняв закон про державну мову. Згідно з ним, з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування повинна перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами. Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови може оштрафувати заклад за систематичні порушення закону про державну мову. Сума штрафу складе від 5100 до 6800 гривень.

За два тижні дії закону Харківська область увійшла до п'ятірки за кількістю скарг через обслуговування не українською мовою.