Доплачувати медикам, які працюють з коронавірусом, повинна влада на місцях

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Регіони почали виділяти доплати медикам, які працюють з коронавірусом. Однак не всі, Харків відмовився скликати позачергову сесію, щоб виділити гроші на доплати лікарям.

За доплати лікарям, які працюють з пацієнтами, хворими коронавірусом, відповідальні виключно органи місцевого самоврядування. На цьому наголосив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 23 квітня, коментуючи доплати київським медикам.

"Це стосується виключно місцевого самоврядування. Тобто в органах місцевого самоврядування як в місті Києві, так і в будь-якому іншому місті країни, є така можливість, згідно із законодавством, встановлювати відповідні доплати медикам, які працюють в лікарнях, які є комунальною власністю тієї чи іншої громади", — заявив Степанов.

Він додав: в Міністерстві поки не знають, яким чином були виділені кошти київським міським головою, але ініціативу підтримують і закликають приєднатися до ініціативи інші регіони.

"По-перше, ми дуже підтримуємо, як Міністерство охорони здоров'я, таке рішення. Дуже вдячні місцевому самоврядуванню, що вони таким чином піклуються про наших лікарів. Якщо говорити про конкретну ситуацію щодо міста Києва, то ми ще не бачили, яким саме способом були встановлені відповідні доплати, але ми дуже вдячні меру міста за таку ініціативу і розраховуємо, що вона буде підтримана в інших регіонах нашої країни", — підсумував Степанов.

Відзначимо, 21 квітня Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що столичні лікарі, які працюють з COVID-19, отримали доплати до зарплат за роботу з 13 березня в розмірі 9 посадових окладів. Київ на це виділив з міського бюджету 10,8 мільйона гривень. Так, лікарі отримали доплату 17 тисяч гривень (всього за березень — від 30 до 50 тисяч гривень), медсестри — 13 тисяч гривень (всього за березень — від 25 до 30 тисяч гривень), молодший медичний персонал — 11 тисяч гривень (всього за березень — від 20 до 25 тисяч гривень).

На співробітників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (медики виїзних бригад і санітари, задіяні в дезінфекції автомобілів) виділили додатково 12,4 мільйона гривень. Так, лікарі Центру отримають премію 9,8 тисячі гривень, фельдшери — 5,5 тисячі гривень, санітари —1,9 тисячі гривень.

Як писав KHARKIV Today, 22 квітня на черговій сесії міськради позафракційний депутат Ігор Черняк попросив Харківськогоу міського голову скликати позачергову сесію наступного понеділка, щоб виділити гроші на доплати лікарям, які лікують хворих коронавірусом. Однак Кернес відмовився і сказав, що вважає доплати медикам зобов'язанням держави.