Через рішення Кернеса повернути проспекту ім'я Жукова Інститут нацпам'яті звернувся до СБУ

В Інституті нацпам'яті вважають незаконним рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка в проспект маршала Жукова. Аналогічні заяви отримає Офіс генпрокурора і Нацполіція.

Через два тижні після того, як міськрада "воскресила" проспект Жукова, Інститут нацпам'яті звернувся до СБУ.

10 березня Український інститут національної пам'яті (УІНП) відправив по внутрішній системі документообігу заяву в СБУ про незаконне перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова в Харкові. І сьогодні ж два листи поштою планують відправити в Офіс генпрокурора і Нацполіцію. Про це KHARKIV Today повідомили в прес-службі УІНП.

Напередодні ми поспілкувалися із співробітником Інституту нацпам'яті Богданом Короленком. Він ще раз докладно розповів, чому в Харкові не повинно бути проспекту імені Жукова.

"Рішення, на нашу думку, може призвести до загострення суспільно-політичної ситуації в прифронтовій Харківській області. Також ми всі знаємо, що в цьому році — 75 років з моменту закінчення Другої світової війни і перемоги над нацизмом. Ми всі пам'ятаємо заяву Путіна про те, що Росія і російський народ перемогли б і самі у Другій світовій війні, без допомоги України, що саме Російська Федерація, тодішня ще Радянська Російська Федеративна Республіка надала для перемоги найбільше і людських, і матеріальних ресурсів і тому вони б і самі перемогли. Коли Харківська міськрада приймає таке рішення [перейменувати проспект Григоренка в проспект Жукова — ред.], яким, власне, стирається з топонімічної карти міста ім'я бойового генерала Петра Григоренка — учасника Другої світової війни, безпосередньо пов'язаного з опором, вигнанням нацистів з території України і безпосередньо пов'язаного з Харковом, де він навчався. Коли приймається таке рішення, то у Інституту, який реалізує політику збереження та відновлення національної пам'яті українського народу, є кілька питань, зокремаі, чому це робиться? ", — розповів Короленко.

У УІНП просять СБУ провести розслідування, щоб встановити, з якою метою Харківська міськрада ухвалила рішення про перейменування проспекту Григоренка в Жукова.

"Навіть неозброєним оком видно, що це рішення не відповідає Закону "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій". Але це рішення приймається, до того ж, це вже друге порушення Харківською міськрадою цього закону, оскільки в минулому році приймалося таке ж рішення про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова. Воно було скасоване судом, Харківська міськрада подавала апеляцію, програла, тобто суд підтвердив, що ім'я Жукова не можна присвоювати об'єктам топоніміки України, але чомусь Харківська міськрада через півроку знову приймає це рішення. Чому він це робить — питання до правоохоронних органів ", — пояснив Короленко.

Правоохоронці повинні вирішити, чи були порушення в діях посадових осіб міськради, причетних до створення проєкту рішення, його узгодження і внесення на розгляд Харківської міськради. 

Нагадаємо, платить за рішення перейменувати проспект Григоренка в проспект Жукова харків'яни будуть зі своїх кишень. Для заміни табличок потрібно понад 100 тисяч гривень.

Як писав KHARKIV Today, 26 лютого більшість депутатів Харківської міськради на сесії повернули Жукова на карту Харкова. З 85 депутатів 22 були відсутні, "за" проголосовали 52 людини, "проти" були вісім, ще троє утримались.