"Багатостраждальна історія": до карти Харківської області знову внесли зміни

Нововодолазький район виключили з Красноградського і внесли до Харківського.

Нардеп Дмитро Микиша вимагав затвердити чотири райони Харківської області, Олексій Красов — залишити сім, але внести корективи до Красноградського та Харківського районів.

15 липня на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування знову повернулися до обговорення районування Харківської області.

Голова підкомітету Віталій Безгін назвав питання з районування Харківської області "багатостраждальною історією" і відразу передав слово харківським нардепам. Микиша обурився минулим рішенням комітету про сім районів і назвав його "чудесами".

"Ця історія дійсно багатостраждальна. Коли було чотири райони, ми ставили це питання про сім районів чотири рази. Двічі на комітеті було відхилено, двічі на комітеті також було відхилено. А потім сталися чудеса, як кажуть. Сталося, що поставили втретє, повернулися до цього питання і поставили сім районів. Повторюю: субрегіональний — це для територіальних представництв центральних органів виконавчої влади. І чим більше район, тим сильніше буде вертикаль державної влади в цьому районі. Не потрібно дробити райони, якщо моделювання показало, що найоптимальніший склад цієї області — це чотири райони. Окремо скажу про те, скільки конфліктів там триває. Тому пропоную повернутися до питання чотирьох районів. І, будь ласка, не дробіть і не приписуйте сюди політику. Чотири райони — це децентралізація, а не навпаки", — підкреслив Микиша .

Його підтримав інший нардеп — Олександр Литвинов, який теж вказав на невдоволення представників районів і їх бажання перетягнути ковдру на себе. Олексій Красов виступив з пропозицією залишити прийняті раніше сім районів, але внести зміни в конфігурацію Красноградського району.

"Після цього рішення (прим. — рішення про сім районів) ми отримали багато звернень від різних громад. І одна з таких громад — Нововодолазька громада, яка зараз входить до Красноградського району. У мене дуже велике прохання до членів комітету — прийняти рішення про сім районів , але з умовою — Нововодолазький район виключити з Красноградського району та включити до Харківського району. Це рішення дуже логічне для Харківського району", — просив нардеп.

Безгін виніс на голосування дві пропозиції — Микиші з Литвиновим про чотири райони і Красова про сім, але зі змінами в Красноградському.

Першу підтримали десять членів комітету, один був проти і п'ятеро утрималися, тому рішення не прийняли. За друге віддали 15 голосів, пропозицію врахували. Таким чином, в Харківській області затвердили сім районів, але з Красноградського виключили Нововодолазький і внесли його до Харківського району.

Відзначимо, сьогодні, 16 липня, Верховна Рада буде голосувати за законопроект "Про створення та ліквідацію районів". На порядку денному це питання — останнє.

Як писав KHARKIV Today, 9 липня комітет Верховної Ради з другої спроби підтримав рішення Харківської обласної державної адміністрації та Харківської облради і вирішив залишити в регіоні 7 районів. Укрупненими районами стали Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп'янський, Лозівський, Чугуївський і Харківський.