Автор "Справи Василя Стуса" претендує на Шевченківську премію

Вахтанг Кіпіані — серед номінантів на премію.

На премію в галузі публіцистики (журналістики) претендують одинадцять номінантів. 

Номінантом на здобуття Шевченківської премії став Вахтанг Кіпіані зі своєю книгою "Справа Василя Стуса". Про це повідомили на сайті комітету з Національної премії ім. Шевченка.

"Комітет з національної премії України імені Тараса Шевченка завершив прийом документів і творів на здобуття Національної премії 2021 року і оголосив номінантів", — сказано в повідомленні.

Переможців оберуть в декількох номінаціях — література, публіцистика (журналістика), музичне мистецтво, візуальне мистецтво, кіномистецтво і театральне мистецтво.

Крім Кіпіані, на премію в галузі публіцистики (журналістики) претендують Станіслав Асєєв ( "В ізоляції"), Валерій Бебік, Юрій Лященко та Анастасія Устюжаніна ("Український Херсонес: аналітична історія Севастополя"), Олена Білозерська-Воронова ( "Щоденник нелегального солдата") , Сергій Гальченко ( "Остап Вишня. Невеселе життя. Документальна біохроніка"), Людмила Житня ( "Чорнобиль очима жінок"), Віктор Палинський ( "Час створювати"), Вадим Пепа ( "Слово про антського короля Божа"), Олег Романчук ( "Не бійся. Не зраджуй. Не мовчи") і Володимир Шевченко (Трилогія про Устима Кармалюка).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартувало передзамовлення на аудіверсію "Справи Василя Стуса"

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Судді вирішили, що деякі фрази в книзі порушують честь і гідність кума Путіна — Медведчука.

Позов до суду Медведчук подав ще в 2019 році до харківського видавництва "Vivat" через книгу "Справа Василя Стуса", збірки документів з архіву колишнього КДБ УРСР. 26-річний Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. Лінія захисту Віктора Медведчука була занадто м'якою. Після цього — вирок для раніше судимого Стуса, 15 років таборів.

Після того як суддя наклала заборону на розповсюдження тиражу книги, її миттєво розкупили.