Квітки-Основ'яненка. У харківського театру буде нове ім'я

ХАДТ ставить вистави в інших приміщеннях.

Харківський академічний драматичний театр, більш відомий як колишній театр імені Пушкіна, змінить назву. Розпочалася процедура присвоєння імені відомого українського письменника і драматурга XIX сторіччя Григорія Квітки-Основ'яненка.

За це проголосували депутати профільної комісії Харківської обласної ради, а перед цим у театрі опитали глядачів. Понад 80% висловилися "за".

Буде фестиваль Квітки

Зараз Харківський академічний драматичний театр, або ХАДТ, не має імені. Назвати його на честь літератора та громадського діяча Квітки-Основ'яненка придумали у творчому колективі. Колись розглядали й інші варіанти, зокрема творців Розстріляного Відродження Майка Йогансена та Миколу Хвильового, але врешті вирішили віддати шану першому харківському драматургу. Його п'єси йдуть у театрах по всій Україні, але досі немає жодного закладу, який носив би ім'я Квітки.

"Думку про необхідність перейменування театру я висловлювала ще до повномасштабного вторгнення, але тоді це здавалося безглуздим і неправильним, мене ніхто не підтримав. А зараз ми бачимо, що це треба було зробити. Є також думка, що давати імена театрам, — якась радянська звичка. Але вже якось так склалося, що в Україні театри мають імена, тож краще його мати", — розповіла KHARKIV Today режисерка театру Ольга Турутя-Прасолова.

Перш ніж назвати ХАДТ іменем Григорія Квітки, його треба було спершу позбавити імені Пушкіна. Епопея тривала довгі місяці 2022 року: депутати обласної ради ігнорували прохання творчого колективу і не виносили питання на розгляд, потім провалювали голосування, і, врешті, аж наприкінці грудня театр таки дерусифікували. Але пропозицію про перейменування тоді так і не розглянули.

Засідання профільної комісії відбулося лише минулого тижня, пропозицію творчого колективу підтримали Інститут пам'яті, громадські організації та почесні громадяни. Ще раніше голосування провели в театрі — серед творчого колективу та глядачів.

"Ми перед виставами проводили власні голосування: роздавали червоні та зелені папірці глядачам і просили кинути в скриньку. Зелений — за, червоний — проти. Робили так тричі, і у всіх випадках десь 80% глядачів проголосували "за". На зборах творчого колективу троє людей проголосували "проти", бо їм шкода Пушкіна. У нас демократичний підхід, вони мають право на свою точку зору, перевиховувати когось вже пізно", — повідомив KHARKIV Today директор театру Олег Яцина. 

Зараз доля театру знову залежить від того, як швидко депутати облради винесуть питання про перейменування на сесію. Перед цим вони мають провести протягом двох місяців громадські слухання та круглі столи. Тож нове ім'я в ХАДТ буде не раніше осені. У театрі разом з департаментом культури та туризму планують не обмежуватися однією назвою, а влаштувати фестиваль на честь Квітки-Основ'яненка у Харкові, але це стане можливим вже після завершення воєнного стану.

Готують три прем'єри

Як усі харківські колективи, ХАДТ переживає складні часи — як через постійні знеструмлення, так і через заборону військової адміністрації давати вистави в театральних приміщеннях. Тож будівлею на вулиці Чернишевській режисери та актори користуватися не можуть — хіба збиратися там для репетицій. А вистави проходять у підвалі Арт-укриття на площі Героїв Небесної Сотні.

"Ми показуємо значно менше вистав, ніж раніше. Змушені орендувати приміщення, яке коштує грошей, а як ви знаєте, театр у Харкові фінансується дуже аскетично, тож ми самі заробляємо і платимо ці гроші за оренду", — каже Ольга Турутя-Прасолова.

Прем'єра її вистави "Місто" за твором Валер'яна Підмогильного відбулася навесні, як раз в той час, коли Харків був повністю знеструмлений. Еротичні пригоди головного героя Степана Радченка відбувалися не у світлі софітів, а під ліхтариками. Попри це, публіка зустріла прем'єро бурхливими оплесками, ця вистава користується великим попитом, особливо у молоді. 

Якщо до повномасштабного вторгнення у Харківському академічному драматичному театрі ставили переважно вистави за творами зарубіжних авторів, зараз тут багато власних постановок, зокрема за мотивами романів письменників доби Розстріляного Відродження. Услід за "Містом" готується прем'єра вистави "Суєта" за вторами Майка Йогансена. 

"До вторгнення деякі актори нашого театру взагалі не знали про будинок "Слово", не чули цієї історії", — згадує Турутя-Прасолова.

Прем'єра вистави відбудеться 13 липня — на канікули театр не йтиме. Після "Суєти" обіцяють поставити "Дон Кіхота".