Харківські депутати вчетверте спробують позбутися Пушкіна

На останню сесію 2022 року винесене питання про перейменування Харківського російського драматичного театру ім. Пушкіна.

Колектив театру змінює репертуар на український і вкотре просить позбавити їх слів "російський" і "Пушкіна" в назві. Попередні спроби перейменування депутати провалили.

24 грудня депутати Харківської обласної ради зберуться на позачергову сесію. У порядку денному більше тридцяти питань, серед яких, зокрема, перейменування театру Пушкіна.

У пояснювальній записці йде мова про те, що колектив вкотре наголошує на тому, що хочу працювати за законами України, включив до свого репертуару твори українських письменників, також діючі вистави, які йшли російською мовою перекладаються українською мовою.

"Враховуючи політику Міністерства культури та інформаційної політики України з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації сучасної України, спрямованої на заміну радянського й російського спадку на український, очищення громадського простору від пропагандистських наративів, театр змінює репертуарну діяльність", — сказано у документі.

Нагадаємо, через Пушкіна не відбулися дві сесії обласної ради, а на третій не вистачило голосів навіть на включення питання до порядку денного. Раніше ми писали про те, "Як Пушкін "помножив на нуль" депутатів Харківської обласної ради". Депутати Харківської обласної ради мали зібратися на сесію ще наприкінці листопада, але не сталося. Напередодні 1 грудня також були побоювання, що деякі політичні сили спробують зірвати засідання. Адже в порядку денному кілька непереборних питань: той самий Пушкін, якого намагаються випаровувати з карти Харкова і колишній любитель "Беркута" Каратуманов як кандидат стати почесним жителем Харківської області. Сесія першого грудня не відбулася через те, що в Держпромі, звідки включалася частина депкорпусу, вимкнули світло. За кілька днів депутати таки змогли зібратися, але питання Пушкіна не включили до порядку денного через звернення громадської організації, яка просила про публічне обговорення статусу театру.

У середині грудня відомі харків'яни написали відкритого листа Президенту України Володимиру Зеленському, де називають Пушкіна загрозою національної безпеки України і просять допомоги у тому, аби вичавити Пушкіна з мапи Харкова. Збір підписів під листом триває, наразі зібрано близько тисячі.