Без ковбаси: школам та дитячим садкам Харківської області погодили нове меню
Нове меню погодили майже 300 школам та 200 садкам регіону.
Документи на розгляд заклади могли подавати з вересня минулого року. З 702 шкіл області запити на погодження меню надали 569, з 520 садків — 484. На доопрацювання відправили 173 меню від шкіл та 92 від садків. Ще близько 300 екземплярів перевіряють. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.
З 1 січня всі навчальні заклади мають користуватися новими нормами та порядком організації харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 24.03.2021 №305.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орегано за 1350 гривень. У які школи Харківської області втридорога закуповують приправи
За новими вимогами:
- замість двотижневого меню складають приблизно чотиритижневе сезонне меню, куди повинні бути включені різноманітні страви, максимально уникаючи їх повторення, з включенням сезонних овочів і фруктів;
- кратність харчування дітей залежить від типу закладу, тривалості перебування дітей, так, у школах обов'язково має бути організовано щонайменше одноразове харчування, а для учнів, які відвідують групу продовженого дня, необхідно організовувати дворазове (для старших школярів) або триразове харчування (для учнів 1-4 класів); дошкільнята, які перебувають у закладі до восьми годин, повинні харчуватися один-два рази на день, понад цей час — не менше трьох разів на день;
- зменшено кількість солі, цукру, хліба, насичених жирів, зокрема вершкового масла; побільшало овочів, фруктів, м'яса, молока та молочних продуктів;
- не передбачені кондитерські вироби (цукерки, вафлі, зефір та інше);
- близько 75% їжі мають бути продуктами рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
- м'ясні страви необхідно якнайчастіше комбінувати з овочевими гарнірами або салатами;
- переважають продукти з найвищим вмістом харчових волокон (наприклад, краще вибирати гречку замість рису);
- передбачено використання цільнозернового хліба з високим вмістом клітковини;
- сіль можна класти лише йодовану і лише для приготування їжі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото котлети. Батькам почнуть відправляти меню з дитячих садків Харкова
У меню протягом тижня мають бути:
- щодня — овочі, фрукти та ягоди, крупи або макаронні вироби або бобові, молоко або молочні продукти (йогурт, кефір, рослинні напої, твердий, кисломолочний сир, сметана);
- двічі на тиждень — риба, сік;
- по два рази на сніданок, обід та вечерю — м'ясо птиці (очищені від волокон курка, індичка);
- двічі на тиждень для дошкільнят та тричі для школярів — нежирна свинина, телятина або яловичина та яйця;
- тричі на тиждень — бобові;
- не більше двох разів на тиждень при п'ятиденному перебуванні дітей у закладі, трьох разів — при 6-7 денному — картопля у вигляді окремої страви.
При одноразовому харчуванні школярів у меню не включають страви зі свинини, телятини, яловичини; риба, яйця, страви із бобових, сік пропонують раз на тиждень.
Не допускають на сніданки, обіди, вечері борошняних кулінарних виробів (печиво, млинці, булочки, оладки…), ці страви можуть бути включені на другий сніданок або полудень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чай без цукру і суп без хліба. Як харківські школи звикають до нового меню від Першої леді
У закладах заборонено:
— використовувати та реалізовувати:
- ковбасні вироби, субпродукти, зокрема, печінку, м'ясо та яйця водоплавної птиці, річкову рибу;
- продукти з високим вмістом цукру (більше 10 г на 100 г продукту) або солі (більше 0,3 г на 100 г продукту);
- продукти із вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
- рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукру та підсолоджувачів;
- плавлений сир, непастеризоване молоко та молочні продукти з нього; пастеризоване фляжне молоко без кип'ятіння, сир кисломолочний (за відсутності первинної упаковки) та фляжної сметани без термічної обробки;
- гриби;
- каву та кавові напої;
- газовані напої, зокрема, солодкі газовані та енергетичні напої, непастеризовані соки;
- продукцію домашнього виробництва.
— виробляти:
- кисле молоко "самоквас";
- холодці, м'ясні та рибні салати, паштети, зельці, форшмак;
- вироби у фритюрі;
- млинці та макарони "по-флотськи" з м'яким сиром, кисломолочним сиром або м'ясом;
- креми;
- морси, напої зі штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області розповіли, що контролюють дотримання всіх цих вимог у навчальних закладах під час проведення перевірок та при розгляді прикладів чотиритижневого меню (для їх погодження). Відповідальність за дотримання вимог покладена на засновників, керівників навчальних закладів, постачальників продуктів та послуг харчування.
Нагадаємо, оновлене меню для шкільних їдалень з 160 страв презентували наприкінці травня 2021 року.