Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

"Самопоміч" вимагає зменшити драконівські штрафи і припинити тиск на бізнес", - Роман Семенуха 

Депутати пропонують зменшити ЄСВ і сплачувати його на добровільних засадах.

У Верховній Раді з'явився законопроект, який полегшить життя українському малому та середньому бізнесу. 

Народні депутати від "Самопомочі" спільно з колегами з інших фракцій пропонують зменшити тягар ЄСВ для фізичних осіб- підприємців та знизити драконівські штрафи за порушення законодавства про працю.

"Малий та середній бізнес - рушій економіки, але чинна влади ігнорує його потреби та вимоги, - вважає народний депутат від Об'єднання "Самопоміч" Роман Семенуха. - Замість підтримки підприємці отримують лише вимоги та мало не залякування. Чого варта тільки заява міністра соцполітики Андрія Реви минулого тижня, в якій він фактично залякував бізнес підвищенням ЄСВ".

На думку народного депутата, така ситуація неприпустима. Тому він разом з колегами пропонує полегшити життя підприємцям.

"По-перше, виключити із числа платників внеску тих підприємців, що мають основне місце роботи за трудовим договором, - пояснює Семенуха. - По-друге, дати можливість сплачувати ЄСВ добровільно, якщо у підприємця немає доходу. Фактично це повернення до старого порядку нарахування єдиного соціального внеску".

Також законопроект пропонує у кілька разів зменшити штрафи за порушення законодавства про працю.

"Сьогодні ці суми - драконівські, можуть сягати до 417 тисяч гривень у разі недопуску на підприємство органів контролю, - говорить Семенуха. - Безумовно, трудового законодавства потрібно дотримуватися. Але такий штраф може прости знищити бізнес. Тому ми пропонуємо суттєве зменшення цих санкцій".

Наприклад, за неналежне оформлення працівника сьогодні підприємець може заплатити штраф понад 125 тисяч гривень. Депутати  ж пропонують зменшити цю суму у 6 разів - до 20 865 тисяч гривень.

"Сьогодні, на жаль, склалася ситуація, коли  для ФОПів щомісячна сплата соціального внеску стала тягарем, який змушує їх закриватися чи йти в тінь. Аби запобігти цьому, відповідальна влада має дати їм гнучкі та стимулюючі умови сплати ЄСВ", - підсумував Роман Семенуха.

“Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси фізичних осіб-підприємців) № 10012 був зареєстрований у Верховній Раді 7 лютого і переданий до профільного Комітету.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.