Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Ефектний особистий момент істини вийшов

Основатель экспертной компании pro.mova

Пару букв про те, як будується (і руйнується) інституційна довіра.

Щоб звернути на себе увагу - достатньо епатажного вчинку. Чим вчинок епатажніший, тим більше звернуть увагу. Такий крок добре працює, якщо вже є нова якість, але вона ще невідома людям. В Україні отаку "тиху появу" нової якості, коли нова система вже працювала, а суспільство все ще не було її свідоме я можу пригадати на прикладі ЗНО. Або з ЦНАПами. Чи денними швидкісними потягами. Коли є нова якість, то більше людей скорше усвідомлюють зміну, якщо є позитивні інформаційні приводи, що її підкреслюють.

Але цього недостатньо. Українське суспільство - це суспільство низької базової довіри. ХХ століття ті, хто не довіряв ближньому, пережили набагато в більших кількостях, ніж ті, хто довіряв. Тому, щоб змінити недовіру за замовчуванням на довіру потрібна сталість нової якості. Довіра до ЗНО існуватиме стільки, скільки воно залишатиметься професійним і некорумпованим. ЦНАПи мусять стати новим стандартом якості адмінпослуг. Хюндаї мусять не замерзати взимку, а влітку бажано, щоб хоч час від часу мили туалети.

Сталість забезпечується не тільки (а, у нас і не стільки) правилами. Громадяни переважно не відчувають власності на правила, в яких живуть, і не завжди розуміють механізми підзвітності (інакші, ніж Майдан, наприклад), тому й правила на загал слабкі і неспроможні. Правила самі потребують постійного і неухильного нагляду, інакше починають занепадати під тиском зручності сторін чи інтересів. А постійний і неухильний нагляд - це дорого і складно, бо також звідкись ще треба взяти таких українців, які нагляд трактуватимуть як обов'язок перед місією (призначенням) правил, а не як владу над контрольованими.

Тому нові правила повинні отримати повіденковий автопілот у вигляді нової культури. Наприклад, працівник першої лінії у сервісі має бути доброзичливим до клієнта не у рідкісні моменти своєї внутрішньої гармонії, а у кожній професійній взаємодії. Слабкі правила не дадуть ефекту навіть якщо у нашому прикладі доброзичливість вичавлювати під примусом, а отже доведеться включати ціннісний критерій підбору персоналу: на першій лінії сервісу мають бути не ті, у кого, скажімо, ефектні зовнішні дані, а ті, хто любить людей. В культурі важлива постійність і винятки можуть дуже швидко стати можливістю відкату назад. Це не означає неважливості компетенцій. Це означає, що не компетенціями єдиними.

Зміни в культурі означають, що на тривалий час трансформації немає дрібниць. Декларація цінностей і щоденне слідування цим цінностям, підбір людей, усвідомлення місії, стандарти взаємодії, всепроникність змін, підпорядкованість новим нормам всіх без винятку, а лідерів у першу чергу - це тільки частина переліку, який супроводжує появу нової якості.

Чи це зміни, які непомітно для суспільства розгорталися в безпековому секторі держави?

Привернули увагу дуже добре. Здивували і вразили краще, ніж можна би було собі уявити. Нема в Україні теми делікатнішої, чуттєвішої і важливішої, ніж захист людського життя. Вся увага тепер прикована до того, щоб побачити оту нову якість безпекових інститутів і категоризувати її: або у початок постійності, або у хоч позитивну, але випадковість, а отже повертаємося до старого скептичного погляду (тільки тепер буде складніше вразити).

Якщо це нова постійність - це гігантський крок вперед. Роки досліджень показують, яку критичну роль відіграють безпекові чинники в спроможності українців сформувати нову, у всіх сенсах європейську якість свого життя. Більше людиноцентричності, більше гідності, більше захищеності - і побічним ефектом стане зменшення корупції, ефективніша економіка, прискорення суспільного розвитку.

Але якщо це просто трюк політтехнологів, то мусимо начуватися. Бо брак безпеки в країні відчуває не тільки журналіст Аркадій Бабченко. Чи його колега Aleksei Bobrovnikov, який зловживання в СБУ розслідував аж доки не мусив минулого реформаторського року отримувати притулок в ЄС. Коли будь-хто з невідомим ім'ям буде [хоч трохи більше] захищеним? Якщо це трюк, то відчудженість держави від громадян незабаром стане ще вищою, а вся Україна - ще крихкішою і вразливішою.

Зараз не час давати оцінки. Ще є наступні кілька місяців спостерігати. Якщо треба - допомагати. І робити висновки. А момент істини настав не для тих, хто з чужої волі передчасно написав некрологи, а настане для тих, хто несе - чи прагне нести - відповідальність за безпекову політику країни.

Оригінал: Євген Глібовицький/Facebook

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.