Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

"Твердження про те, що Харків проросійський, — елемент гібридної війни", — голова УСБУ в Харківській області Роман Дудін

Роман Дудін. Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

Роман Дудін був призначений до Харкова у непростий момент, навесні 2020-го, коли в Україні тільки-но ввели карантин, а протистояння між новим головою ХОДА Кучером і головою міста Кернесом сягло апогею. Зараз це вже історія. Підполковник Дудін, колишній бойовий офіцер із позивним "Смєрш", пройшов Донбас, потім курував підрозділ із розкриттю терористичних проявів на Сході і Півдні України, Київ, аж раптом — Харків.

Він майже ніколи не "свтітиться" на заходах у місті, про нього майже нічого не знає пошуковик Google. У кабінеті — все дуже аскетично, у кімнаті поруч — тренажер. І тільки дзвони у церкві поруч з управлінням розривають тишу. В інтерв'ю KHARKIV Today Роман Дудін розказав, чому вирішив "прийняти" Харків, хто "кришує" грабунок надр на Харківщині, навіщо в управління СБУ, як до себе на роботу, приїздив Геннадій Кернес і чи знається на тонкощах меню ресторану "Nikas".

"КОМУСЬ ХОТІЛОСЯ, ЩОБ ХАРКІВ БУВ ПРОРОСІЙСЬКИМ"

— Чому ви прийняли рішення пов'язати свою кар'єру з Харковом? Після Дніпра і Києва це видається дивним. 

— Я чудово розумів, що таке Харків для України. І я дуже добре розумію це зараз. Що Харків фактично є східним форпостом на території нашої країни. Від того, що і як буде відбуватися тут, не в останню чергу залежить доля нашої держави. З дитинства любив задачі з зірочкою, з підвищеною складністю. Тому не роздумував, чи погоджуватись. Було внутрішнє переконання, що ти це можеш і маєш зробити. Як казали в тих військах, де я починав службу: "Ніхто, крім нас". 

У моєму розумінні Харків і область в плані безпеки мають бути дуже спокійним і тихим місцем. Люди повинні розуміти, що є Служба безпеки, що ми контролюємо всі процеси, які відбуваються, і що ми впливаємо на ці процеси. І що ми в будь-якому разі не допустимо тут будь-яких сценаріїв, тотожних тим, що були у 2014 році і що намагалися зробити на території міста Харкова. Це найперше і найголовніше. 

Я розумів, що область дуже складна. Існувала така думка, що Харків налаштований трішки не-проукраїнськи. Існувала така думка. Разом з тим, коли я приїхав сюди, поспілкувався... Знаєте, як люди мого складу їдуть до будь-якої місцевості? Взяв телефон і всіх хлопців, з якими перетинався і які пов'язані з Харковом, запитав: "Хлопці, що є, що відбувається? Дайте когось, із ким спілкуватися". Хтось із розвідки, хтось із зовнішньої розвідки. І ти приїздиш і вже знаєш, із ким ти будеш спілкуватись і хто тобі дасть якусь інформацію, якусь картинку, принаймні, першу, на яку ти будеш спиратися. І коли я приїхав сюди, з часом прийшло розуміння , що Харків — культурне, інтелігентне і розумне місто. Може, комусь і хотілося б, щоб воно було більш проросійським. Але насправді тут дуже багато патріотів.

Твердження про те, що Харків проросійський, є стовідсотковим елементом гібридної війни. Чесно скажу — дуже багато подорожую Харківською областю. Розумію, що відбуваються і який попит у людей. Розумію, що це містика. Може, хтось і хотів би, щоб Харків був проросійським, але, як на мене, Харків є дуже проукраїнським містом. Більше того скажу: місцеві еліти інтелектуальні, вони дуже здорово розуміють. Усі бачать, що сталося з Донецьком і Луганськом. Усі бачать, що там фактично зразка 37-го року ситуація, коли за неправильний погляд або сказане слово можна зникнути взагалі з цієї землі. Ця категорія людей дуже гарно і добре розуміє: "спасибі, але з вашою Росією ви там якось собі самі". Мабуть, у нас нестабільна економічна ситуація, але ми вільні. У своїх думках, у своїх висловлюваннях.

Люди з категорії бізнесменів і посадовців дуже добре зрозуміли, що таке економічні свободи. На території України вони є кимось. А в Росії вони будуть ніким в кращому випадку. І Крим це дуже добре показує, що з місцевих еліт нікого не залишилось.

— Які задачі тоді перед вами поставили і як вони трансформувалися зараз?

— Звісно, задачі були і є від керівництва СБУ. Завдання очільника управління — це стабільність в регіоні, швидке і компетентне реагування на будь-які виклики, які дає нам сьогодення. Все, що підпадає під компетенцію СБУ — це боротьба з тероризмом, контррозвідка, інформаційна безпека, боротьба з організованою злочинністю і корупцією. Все, що гарантує безпеку громадян. У нас створений перший в Україні відділ, що займається кібербезпекою. І він є по суті найкращим. Задача по цій лінії — недопущення іноземного впливу, недопущення вчинення злочинів, пов'язаних з кібербезпекою.

По контррозвідці — зрозуміло. Навіть не хочу розголошувати якісь напрямки. Думаю, зрозуміло, чим займається контррозвідка і на що вона спрямована. На сьогоднішній день підрозділи контррозвідки вважаються кращими. І без перебільшення скажу, що якщо ще шість місяців тому Управління було на шостому-сьомому місці у негласному переліку управлінь в Україні, то на сьогоднішній день воно майже на всіх позиціях перше.

Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today
Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today

"КОЖЕН ДЕНЬ ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОФІЛАКТИКА СУСПІЛЬСТВА"

— Після звільнення вашого попередника Найдича багато довелося змінювати?

— Коли я прийшов на посаду, звісно, був внутрішній аудит. Кожен керівник намагається вибудувати зручну для себе модель управління і роботи. Разом з тим, я намагався не різати по-живому. На перших нарадах озвучив, що до жодного співробітника немає претензій, поки він сам не доведе зворотнє. Кожному співробітнику дається два місяці на те, щоб показати роботу, і три місяці на те, щоб показати результат по своїй лінії: по кіберзлочинності, захисту державності, лінії "К", контррозвідці і так далі. 

Через три місяці провів черговий аудит. У нас дуже позитивний склад в плані молоді. Дуже перспективна і талановита молодь, яка дуже патріотично налаштована і думає нестандартно. В роботі СБУ думати нестандартно — це 80% перемоги. Я для себе вивів таку формулу: чим робота Служби безпеки відрізняється від роботи поліції? Поліція, за винятком деяких підрозділів, працює від злочину. Тобто вже лежить труп і вони приходять і починають розслідувати. А Служба завжди працює на упередження вчинення тих чи інших злочинів. Фактично, кожний день відбувається профілактика суспільства. На сьогоднішній день ця робота видима.

Буквально недавно відбулось затримання груп, які спеціалізувались на зчитуванні інформації з платіжних карток. Оця історія кіберзлочинності — дуже мало хто розуміє, наскільки інтернет і все, що з ним пов'язане, щільно ввійшло в наше життя. Такі атаки може зробити хто завгодно. І є дуже "талановиті" молоді люди, які ще навіть не досягли повноліття. 

Разом з тим, фактично скрізь, де в нас є мережі, ми час від часу відмічаємо намагання втрутитися. Це і обласна рада, і міська, і ДСНС. Ми бачимо, що намагання є скрізь. І встановлюємо, звідки ці намагання. Не скажу, що на 100%, але намагаємось встигати за технічними ноу-хау.

— Чому тоді Харківщина, мабуть, найбільше від інших областей потерпала і продовжує потерпати від "телефонного тероризму"?

— З приводу "телефонного тероризму". Величезна проблема — це реакція нашого законодавства на дії цих телефонних терористів. Коли я працював у Департаменті захисту національної державності, у нас існував цілий перелік осіб психічно неврівноважених. Ми їх знали, і якщо, наприклад, телефонує умовний Іван, то ми вже знаємо, що в нього весняне загострення.

Є діти — не хочу йти до школи, тому зателефоную і повідомлю про мінування школи. З 2014 року ще такі повідомлення були з окупованої сторони. Це нічого не коштує, але вони цим переслідують дві мети. Перша — дивляться на реакцію правоохоронців, а друге — дестабілізація. Тому суб'єктивно: треба посилити законодавство в плані покарання за такі злочини. Але як військовослужбовець я користуюся чинним законодавством.

— Що із "чорними" вирубками лісів? Це була одна із першочергових задач від президента Зеленського. Адже всі розуміють, що вони не зупинені стовідсотково. Є воля їх зупинити повністю?

— Воля, чесно кажучи, є з першого дня. І не тільки на видобуток корисних копалин, але й на ліс, ще на дещо. По цим усім моментам це — однозначний стоп і однозначне документування, притягнення. І найголовніше — це відшкодування збитків і наповнення державного бюджету. У кожному регіоні є своя історія. Земля у нас дуже багата. Є особи, які прагнуть на цьому заробляти якісь значні кошти, при цьому нічого не сплачуючи, не роблячи рекультивації цих земель, відновлення тощо. 

Тільки питання трошки в іншому полягає. З радянських часів працівник державної безпеки сидів практично в кожному селі. На сьогоднішній день майже в сто разів зменшений склад.

Фактично треба відслідковувати на кшталт поліції, вони мають свої відділи, підвідділи скрізь. Ми бачимо, коли ситуація досягає якогось такого апогею, що вже всі починають... Поки вони там тихесенько сидять у себе, місцеві, активісти не реагують, ми можемо це і не побачити. Хтось може казати, що вони "в тємє". Нє "в тєме"... Навіть якщо прийшла десь така інформація: "Іван почав копати", треба з'ясувати, чи він у промислових масштабах зняв тисячі кубів чи ні. Працюємо.

— Була гучна історія з видобутком піску у Вовчанському районі. Там фактично кілька років його просто розкрадали, на ділянці величезній біля траси. А потім виявилося, що він ще й кварцевий. Чому таке можливо? 

— Як ця історія розвивалася? Знайшли, задокументували і порахували збиток. Поки йде досудове слідство, я не маю права розголошувати дані. Це однозначно не одна людина робила. Кожен район має місцеву еліту, або еліту кримінальну. Фактично еліта кримінальна, правоохоронна, судова, економічна. Тобто, як правило, дуже невеличка кількість людей в цю "еліту" потрапляє.

Є прізвища всіх фігурантів, на сьогоднішній день, вважаю, що ми свою роботу зробили. Зараз уже робота суду, щоб той збиток, який ми підрахували, 650 мільйонів гривень, був сплачений. Це пенсії, заробітні плати, соцвиплати. По нам ця справа відіграна.

Можу лишень сказати, що для ведення особистого селянського господарства було виділено 13 земельних наділів. І замість господарства, яким мають займатися фермери, там організовується незаконний видобуток піску. Найцікавіше — пісок виявився кварцевим. Збиток державі дуже серйозно збільшився. Оскільки він виявився кварцевим, то було завдання дізнатися, куди саме він дівався. Тому що кварцевий пісок активно використовується в тому числі у військовому комплексі Російської Федерації. На жаль чи на щастя, це підтверждено не було. Державний кордон не перетинався.

— Яким чином вийшли на них?

— Секрет фірми.

Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today
Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today

"ПОСАДОВЦІ СТОЯЛИ ЗА ВИРУБКАМИ ЛІСУ"

— Кілька років продовжується незаконний видобуток піску на Безлюдівському кар'єрі. Спочатку це "кришували" деякі організації, що називали себе патріотичними, потім люди з кримінального світу і ніхто не може їх зупинити.  

— Там ми також працювали. Ми там ловимо, техніку заарештовуємо. А вони беруть адвокатів і йдуть до суду, знімають арешт. Ми що могли зробити — ми їх ловимо, суд їх відпускає. 

Ще в квітні було доведено до всіх потенційно зацікавлених сторін, що в Харківській області рейдерські атаки будуть відбуватися лише до тієї пори, поки не дійдуть співробітники Служби безпеки з метою документування та припинення зазначеної діяльності. 

Із квітня по сьогодняшній день жодної рейдерської атаки на сільхозпідприємствах не було. Більше того, в березні (якраз був початок пандемії), вже розуміючи, що ми можемо втрапити десь восени, мною було ініційовано зустріч нафтовиків. Просто, логічно, абсолютно спокійно я зробив прогноз наперед. Я кажу: "Хлопці, така ситуація йде. Зробіть дешевшу якусь ціну, не безрозмірну". Скільки там потрібно на гектар? Десять літрів. На сто гектарів — стільки-то літрів. І люди пішли. Я сказав: "Хлопці, якщо ми дали посадити врожай, то дамо його і зібрати". 

— Були факти атак?

— Збір урожаю пройшов фактично спокійно. Жодної рейдерської атаки не було. Та сама історія з лісом. Документуємо постійно, затримуємо спільно з поліцією. У мене цей ліс викликає вже роздратування в тому форматі, що президент уже прилітав, усім вам сказав: "Хлопці, схаменіться". Ну до кого ще не доходить? Стабільно раз у місяць до когось не доходить. 

Усе в нашому житті ділиться "80 на 20". От на 80% припинили порубки незаконні. Розуміють, що ніхто не буде вже з ними гратися. Кожен дорожить своєю посадою, починаючи від директора цього лісгоспу, закінчуючи посадою в цих приміщеннях. Є команда чітка, зрозуміла. Вона виконується.

Після того як Володимир Олександрович став президентом України, дуже багато так званих стопів з'явилося для всіх сіро-чорних "схематозників". Це зрозуміло, що вони зараз починають лити дуже багато бруду, розповідати, які вони всі чесні. Але як воно працювало? Давайте візьмемо (зараз немає ніяких таємниць) супутникову карту і порівняємо, як воно було в 15-му році, як воно стало в 19-му році. Все. Те ж саме і по кар'єрах. 

Тут дві ситуації, якщо підходити до презумпції невинуватості. Перша ситуація — або за цим стояли посадовці минулої влади, або вони за цим не стояли. Якщо вони за цим стояли, то їх треба відповідно, як мінімум, більше до влади не допускати, тому що вони фактично розкрадали. Якщо вони цього не розуміли, то вони не компетентні. Їх тим паче не можна ставити, повертати. Це стосується і кордону (те, що відбувається з контрабандою). Ті ж самі "80 на 20". Спілкувалися з прикордонниками. Вони кажуть, що з квітня у них впав прорив державного кордону (у них є таке поняття). Це коли вони бачать, що був перетин державного кордону або вони затримують. Вони кажуть, що десь на 70% впав. Ці 20% будуть і різати, копати, і бігати. Ми їх будемо доганяти, ловити. Де є кордон — там така ситуація, де є ліс — така ситуація, де є надра — є охочі. Завжди таке було. Вийшло один "КамАЗік", завтра вони біжать — десять "КамАЗіків" накидати. Без різниці що там — контрабанда це чи ліс.

— А слідкуєте за долею "харківських терористів", які хочуть повернутися з неконтрольованої території і доводити свою невинуватість у теракті біля Палацу Спорту?

— Якщо буде прийнято рішення про їхнє повернення, то далі все буде відповідно до вимог чинного законодавства. Я вам відповім як людина, коли я зніму кітель і повішу десь у шкафчик, щоб одягати на свята... На сьогодні я — офіцер, давав присягу на вірність українському народові, тому власні емоції залишу при собі.

— На вашу думку, чи можна було не допустити той теракт? Був провал спецслужб?

— Без коментарів. Особисто для мене це дужа така тема болюча. Те, що вона недопрацьована — ні. Вона специфічна, жива ще. Знаєте, що таке попередити теракт? Для цього можуть бути витрачені роки праці співробітників, цілих підрозділів. Як у мене, за херсонським сценарієм. Ми розуміли, що група щось планує робити ще до цих усіх моментів. Коли діють так звані одинаки або професійно підготовлені російські військові, то попередити теракт фактично неможливо. Від нього можна відштовхнутися і попередити наступні теракти. Десь вибух відбувся — як ви його мінімізуєте, наслідки? Можна знайти і попередити наступні. 

— Цей теракт навчив чогось?

— Із 2014 року, від себе скажу, українська Служба дуже активно вчиться. Росія на військові напрямки, на ФСБшні напрямки витрачала колосальні кошти. Тобто, ну в середньому теракт за нашою інформацією десять тисяч була ціна теракту. Відповідно, зарплата і так далі, вони дуже на сильному рівні їх підіймали. У нас на той час, при тому, що відбувалися бойові дії активно, якраз 2014-2015 рік, минулій владі було так беззаперечно все одно, що відбувається... 

— Росія втратила інтерес до нашої області?

— Я думаю, вона отримала інтерес в районі Нагорного Карабаху. Не можна так сказати, що нам пощастило, війна у будь-якому випадку — це смерті. Але скажімо так, що Нагорний Карабах, на мою суб’єктивну думку, не опираючись на якісь там внутрішні дослідження, я думаю, що роки на два Росії стане не до України. У них на сьогоднішній день дивіться: Україна  раз, Кавказ два, Киргизія три, Далекий Схід, внутрішня ця вся історія чотири, Китай п'ять, Сирія шість. Фактично відбувається те, що відбулося з Радянським Союзом 1979-1989 роки, коли вони втягнулися в Афганістан. 

— Програма "Повернися додому" працює? Чи є бажаючі з непідконтрольного Донбасу повернутися за умови неучасті у бойових діях?

— Цією програмою більше займається донецьке, луганське управління. 

Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today
Роман Дудін. Фото: Cергій Козлов / KHARKIV Today

"ЧИКАГО ТУТ НЕ ПОТРІБНЕ"

— Нещодавно у Харкові був похований кримінальний авторитет Князь. Багатьох людей з його банди, яка багато років була панівною в області, затримано. Є кілька претендентів на "трон" Казарцева. Немає побоювань щодо загрози переділу у кримінальних колах?

— Давайте об'єктивно: у будь-якому випадку це перехоплення пройде. Це в Радянському Союзі розповідали, що злочинності не існує, а організованої злочинності не існує тим паче, але ми добре розуміємо, що злодійські гільдії існували від Давнього Риму і до сьогоднішнього дня вони присутні скрізь, в кожній країні, не знаю за Корею Північну, вони є скрізь. Звісно, що вільне місце призведе до зміни влади. Яким чином вона буде відбуватися? Я думаю, що разом зі співробітниками поліції ми докладемо всіх зусиль для того, щоб це відбувалося в мирний спосіб. Мені тут Чикаго точно не потрібне та, я думаю, воно нікому тут не потрібне. Буде Чикаго — буде одразу жорстка відповідь з боку Служби, це я гарантую. Якщо вони тихесенько "коронацію" проведуть, про щось домовляться, хай домовляться, тільки якщо вони порушують закони, то відповідають згідно з чинним законодавством. 

— Буквально через місяць після вашого призначення була активна інформаційна кампанія проти Вас. У багатьох Телеграм-каналах постійно з'являлися фото броньованої автівки голови Харкова Геннадія Кернеса біля воріт Управління. Потім були фото з вашої спільної зустрічі на сайті мерії. З чого б така активність?

— Приїздив, фото бачив одне. Дивіться, перший раз, коли він сюди був запрошений, це коли голова Харківської області Олексій Кучер мене представляв, як представник президента, офіційно. Тому що в області тільки він і я призначаємося указами президента. І як мер міста також був запрошений Кернес.

Як часто ми зустрічаємося з ним? Зустрічались до того, як він поїхав. Я намагаюся раз на десять днів зустрічатися з усіма, тобто керівниками, як Харківської області, так і з поліцією, і з прокуратурою, і з судами. В телефоні і якомусь відеоблозі немає тих відчуттів, тобто ти не бачиш, людину треба "щупати" і відчувати, що вона тобі каже тут, наскільки вона з тобою відверта.  

Я розумію такий інтерес: Кернес — дійсно неоднозначна фігура. Для себе особисто я не роблю ніяких, знаєте, акцентів, це Кернес чи це губернатор, чи це начальник поліції. Є робочі питання. Зараз вирішуємо з Тереховим. 

— А спільна зустріч щодо безпеки міста? 

— Ті фото.. можливо, це була зустріч, пам'ятаєте, була конференція з приводу безпечного міста (суть у тому, аби поставити велику кількість камер на вулицях міста з метою зниження злочинності — Авт.). Може, це була ця конференція. Наскільки мені відомо, вже закуплені ці всі платформи, на яких це буде відбуватися та зараз ідуть технічні процеси. Задача в чому — максимально схлестнути між собою значну кількість видів камер. Всі вони мають різного виробника, різні формати, тобто є технічні ці моменти, синхронізація цих процесів. Поки Кернес був тут, то планувався запуск цього року, з урахуванням того, що він зараз знаходиться на лікарняному, ну, я не готовий вам дати відповідь, чи перенесеться ця вся історія. 

Пересічному харків’янину, який не займається злочинною діяльністю, немає за що перейматися. Яке втручання? Вже пів-України працює з цим безпечним містом.

— Чому у нас досі не було?

 Це не до мене питання, це до губернатора, до мера. Зниження рівня злочинності значне, від 20 до 80% в залежності від рівня роботи поліції та всього правоохоронного блоку. Щось трапилось — можна відслідкувати злочинця по всьому його маршруту. Не службам навіть життя полегшиться, а пересічним громадянам. Коли злочинець знає, що його фільмують, він же нічого не робить, відповідно, людина йде по вулиці, не переживає, що на неї буде хтось нападати. 

"ЖОДНОГО РАЗУ У NIKAS НЕ БУВ"

— У Вашій декларації майже немає майна. Наприклад, жодної нерухомості у Харкові. Де ви мешкаєте?

— На сьогоднішній день живу в Харкові, в службовому приміщенні, за що сплачую щомісячно. У мене з зарплати автоматично йде відрахування. Фактично гуртожиток. Жодної житлової площі немає. Фактично це не є орендою. Служба безпеки видає співробітникам, доки вони працюють. Це не службове житло, службове житло це коли вам видають квартиру десь там у місті. А це є якась ділянка, на якій є житловий комплекс, в якому проживають фактично співробітники Служби. Це фактично гуртожиток тільки квартирного типу. Одно-, двокімнатні квартири, де проживають люди, готельного такого типу. Це Служба кожного року тобі продовжує, служиш — живеш, закінчуєш службу — виселяєшся з цього об'єкту. Мені так зручно у Харкові, мене бачать співробітники, що там проживають, я бачу всіх своїх співробітників.

— А в ресторані Nikas, який належить дружині Кернеса, скільки разів вечеряли? Колись пабліки публікували таку начебто інформацію.

— Жодного разу в ресторані Nikas не був і навіть меню його не знаю. Я думаю, що це потенційно могло бути вигідно двом категоріям людей. Перша категорія людей, котра була невдоволена тим, що я сюди прийшов, для того, щоб так ось "корупційно" мене пов'язати з Кернесом чи ще з кимось. Друге, це самому Кернесу могло бути цікаво — показати, що ми наблизились, що ми спілкуємося. Я не був жодного разу в ресторані Nikas, більше того скажу, я попросив, щоб мені його показали, де він знаходиться. Навіть зараз би я звідси туди не доїхав, так я візуально пам'ятаю, на узвозі десь.

Другий фейк був про мене, що я влаштував фуршет на честь свого призначення в Управлінні. Смішно тим людям, котрі мене добре знають. По-перше, до алкоголю ставлюся дуже спокійно. Я намагаюся вести спортивний спосіб життя. У мене кімната відпочинку, як прийшов, повністю виніс усі ці барні стійки, столики, бари, поставив собі доріжку бігову, турнік і спортінвентар. "Виставлєніє" — це явно не про мене. Читав, сміявся, люди, які мене знають, телефонували, сміялися, кажуть, представили тебе як ти випиваєш і посміялися. Фуршету тут жодного не було. Коли Кучер представляв, він заходив сюди, то була тільки мінеральна вода і кава. Тому це фейк, я завжди кажу так: якщо хтось починає на тебе висипати лайно, значить когось ти заставив дуже добре напудити в штани.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.