Жовті фари після зими: неминучість або наслідок вибору

Коли закінчиться зима, багато водіїв можуть виявити, що фари в авто набули неприємно жовтого відтінку.

Це не лише погано виглядає, а й сильно знижує освітленість. Такі фари доводиться полірувати самостійно або на сервісі, а після наступної зими повторювати процедуру. Невже всьому виною холодна погода чи низька якість пластику, через що залишається лише змиритися? Насправді ні. Причина пожовтіння фар лежить в іншій області і легко усувається, варто лише усвідомити її. Якщо потрібна заміна, ви зможете підібрати якісні фари пассат б6 в онлайн магазинах.

Прихований вбивця пластикових фар

Водії, щедро поливаючи лобове скло, а заразом і фари омивачем, навіть не підозрюють, що цим можуть руйнувати автомобільну оптику. Адже щоб зимова омивайка не замерзала, до неї повинен входити спирт. Який це спирт? Етанол дуже дорогий, а метанол — дуже небезпечний, тому українські виробники найчастіше добавляють у рідину ізопропіл. Його ціна значно вища за етанол, але він не токсичний.

Що характерно, за кордоном використовується у 100% випадках метанол, адже там ніхто не допускає, що омивач можна пити. Саме тому фари просто не розраховані на взаємодію з ізопропіловим спиртом. Цей сильний розчинник змінює структуру пластику, змушує його жовтіти і гірше пропускати світло. У снігову погоду до ізопропілового спирту додаються дорожні реагенти проти зледеніння і навесні це поєднання дає забійний результат: фари не тільки жовтіють, але й тріскаються, світловий пучок розсіюється, і дорогу вночі взагалі не видно.

Як боротися з пожовтінням фар

Позбутися впливу реагентів навряд чи вдасться, а ось не користуватися ізопропілом цілком можливо. Омивайки на основі метанолу на нашому ринку існують, незважаючи на всі забобони, і продаються досить жваво. Що характерно, такі омивайки сильно дешевші і при цьому набагато краще поводяться на морозі. Звісно, це смертельна отрута, але тільки при вживанні всередину.

На Avto.pro можна купити всі омивачі, що існують на ринку, у тому числі рідини з ізопропілом, в описі до яких буде сказано "не шкодять фарам" — відсутність шкоди досягається за рахунок спеціальних присадок. Проте діють присадки не завжди. Якщо питання економії не стоїть, краще зупинити вибір на етанолових рідинах — вони дорожчі, але цілком безпечні як для фари, так і для людини.