Спортменка з Харкова розірвала контракт із росіянами

Наталія Жаркова багато років тренувалася у російської спортменки Наталі Молчанової, яка трагічно загинула 2015 року.

Харківська спортсменка, одна з найтитулованіших фридайверок світу Наталія Жаркова розірвала контракт із російською компанією Molchanovs.

Про це вона повідомила у соцмережах 17 серпня 2023 року. Молчанови багато зробили для становлення Наталії Жаркової, але позицію щодо російського нападу на Україну спортивна сім`я так і не змогла сформулювати. Тому Наталя Жаркова йде від них.

"Пробачте, я була не права. Останні дні у фрідайверській спільноті активно обговорюється компанія Molchanovs та незрозуміла позиція її засновників щодо війни в Україні. Я прийняла рішення розірвати контракт з Molchanovs. Чому я не зробила цього раніше? Чекала та терпіла невизначеність. "Заради чого?" питають мене. Для тих, хто знає мене особисто, не секрет якою значною фігурою для мене була Наталія Молчанова - моя наставниця та мати з фрідайвінгу. Вона загинула 8 років тому. Я не могла її відпустити. Це не виправдання, але, сподіваюся, відповідь на запитання. Прийшов час відпускати… Й жити заради майбутнього та заради тих, хто є тут й зараз. Я вдячна тим, хто підштовхнув мене до цього рішення. Визнаю, що помилилася. Вдячна тим, хто зберіг людяність та проявив сміливість адресувати особисто у діалозі. Ще раз завіряю у своїй відданості Україні й прошу вибачення у спільноти. Вірю, Україна переможе", - написала Наталія Жаркова.

Під час повномасштабної війна компанія Molchanovs оголосила про закриття виробництва й офісів в Росії, але росіяни продовжували купувати їхнє спорядження в РФ.

Наталія Жаркова — українська плавчиня й фридайверка, багаторазова призерка чемпіонатів світу та рекордсменка України з фридайвінгу. Чемпіонка Європи з фридайвінгу 2017 року, чемпіонка світу з фридайвінгу 2018 року. Чотириразова рекордсменка світу та Європи з фридайвінгу. Багаторазова рекордсменка України з фридайвінгу. Віцечемпіонка світу з фридайвінгу 2013 року. Перша українка і друга жінка у світі, яка пронирнула скрізь арку в підводній вертикальній печері "Блакитна діра" (Дахаб у Єгипті) на одному вдиху.

Наталія Жаркова залишила великий спорт, працює інструктором за кордоном. Її мама і дідусь перебували у Харкові під час війни.