Зеленський у Харкові підписав безпекову угоду з прем'єр-міністром Нідерландів: про що вона

Володимир Зеленський та Марк Рютте зустрілися у Харкові у другу річницю ракетної атаки на будівлю ХОВА.

Нідерланди допоможуть посилити захист українських територій, зокрема Харкова.

Першого березня Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали двосторонню безпекову угоду. Згідно з документом, Нідерланди нададуть Україні у 2024 році два мільярди євро військової допомоги, а також надаватимуть оборонну допомогу упродовж наступних 10 років. В угоді закладена позиція Нідерландів про необхідність посилити санкції проти Росії та підтримки України щодо вступу у Євросоюз та НАТО.

"Угода також визначає пріоритети надання допомоги у сфері протиповітряної оборони, артилерії, морських та далекобійних засобів, з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил Збройних Сил України. Угода формалізує принципову позицію Нідерландів щодо посилення санкцій проти Росії, примушення її до відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності. Згідно з документом, Нідерланди також підтримують майбутнє членство України в ЄС і НАТО. Я вдячний Прем'єр-міністру Рютте за цю угоду, яка посилить захист України, зокрема міста Харкова, де ми сьогодні зустрілися", — розповів Зеленський.

Що також прописано в безпековій угоді:

- передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури;

- розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення держави-агресора до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України;

- визначено механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України.
Також вони поінформували про критичні потреби Сил оборони у снарядах, засобах ППО та бронетехніці.

Володимир Зеленський і Марк Рютте оглянули пошкоджені російськами ракетми будинки у Харкові та вшанували пам'ять загиблих унаслідок війни дітей. Президент України наголосив на потребі Харківщини у захисті.

"З початку повномасштабного російського вторгнення у Харкові зруйновано понад 20 тисяч будівель. Школи, університети, будинки, дитячі садочки та церкви. Місто понівечене російськими обстрілами, але точно нескорене. Ми працюємо з партнерами, щоб дати більше захисту людям, місту та регіону", — повідомив Зеленський.

Як писало Радіо "Свобода", Марк Рютте є єдиним офіційним кандидатом на посаду генсекретаря НАТО замість Єнса Столтенберґа . Він завершує свій термін керування урядом Нідерландів, повідомила Оана Лунгеску, колишня речниця генсекретаря НАТО (2010–2023 роки), яка наразі є почесною членкинею Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI).

Як писав KHARKIV Today, 19 лютого Володимир Зеленський зустрівся із захисниками на Куп'янському напрямку, де тримають оборону бійці 14-ї князівської бригади на чолі з підполковником Олексієм Трубніковим.