Як у Харкові та області вимикатимуть світло (новий графік)

Нові графіки діятимуть тиждень, після цього їх знову змінять.

Електроенергії не буде по три години на добу за умови стабілізації енергосистеми. 

Новий графік погодинних відключень світла діятиме з понеділка 5 грудня. У документі дванадцять черг, як і було раніше. Світло у кожної групи споживачів вимикатимуть на три години на день. Самі черги "посунулися". Зокрема, перша черга — з 15:00 до 18:00, для сьомої черги вимкнення починатимуться о 09:00 і завершуватимуться о 12:00, дванадцята черга буде з 14:00 до 17:00. Вночі світло на Харківщині не вимикатуимуть.

Графік трохи змістився: наприклад, тим, хто цього тижня був без світла з 12:00 до 15:00, наступного тижня електроенергію вимкнуть з 13:00 до 16:00. 

Графік погодинних відключень можна знати за посиланням. Але в компанії "Харківобленерго" говорять, що краще користуватися формою за посиланням. Для того, щоб дізнатися про відключення електрики у своєму будинку, необхідно ввести назву населеного пункту, вулиці та номер будинку. Після цього — натиснути кнопку "Перевірити". Під формою синіми буквами буде вказаний результат перевірки. Наприклад, він може бути таким: "Участь обраної адреси у графіках відключень не виявлена". Або таким: "Із 28.11.2022 графік погодинних відключень (... черга) у період часу ...". Таку форму краще використовувати, тому що довгі вулиці потрапляють не в одну чергу відключення, говорять у "Харківобленерго".

Варто зазначити, що графіки не завжди застосовуються так, як планують в "Харківобленерго". Під час масових обстрілів інфраструктурних об'єктів світло вимикається в аварійному порядку.

У Харкові минулого тижня погодинні графіки працювали разом із аварійними відключеннями, тому подекуди світла не було по 8-16 годин. Наприкінці тижня ситуація вирівнялася, і почали діяти тільки погодинні. Одна з причин - у Харківській області немає власної генерації електроенергії, її доводиться запозичувати в сусідніх областях.

Про це повідомив заступник директора "Харківобленерго" Олександр Кишинський.

“Російська федерація веде обстріли станцій, що генерують. На даний час у Харківській області генерації немає, тому і тривають аварійні відключення. Бракує електричної енергії. Ми беремо із сусідніх областей”, - повідомив Кишинський 30 листопада.