Верховна Рада визнали геноцидом війну Росії в Україні

Йде 50-й день війни.

"За" проголосували 363 народні депутати, жоден із народних обранців не був проти.

14 квітня парламентарі ухвалили загалом проєкт постанови №7276 про заяву Верховної Ради України "Про скоєння Російською Федерацією геноциду в Україні". За проголосували 363 депутати, 33 — не голосували. Інформацію про це опубліковано на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці зазначено, що російські окупанти прагнуть знищити український народ, вбиваючи цивільне населення та створюючи умови, розраховані на повне чи часткове знищення українців, а також вивозять українських дітей на територію Росії або на тимчасово окуповані території.

Нардеп Володимир В'ятрович ("Європейська Солідарність") пояснив, що Верховна Рада визнала дії російської держави та армії геноцидом українського народу і закликав міжнародні організації та парламенти зарубіжних держав засудити геноцид, злочини проти людяності та військові злочини на території України.

"Як історик, який вивчав геноциди минулого, я не сумніваюся, що Росія не просто хоче захопити нашу територію або розбити військо. Її мета — знищити нашу державу і націю. Дії росіян у Маріуполі, Бучі, Бородянці та багатьох інших місцях підпадають під визначення злочину", — написав парламентарій у Facebook.

За словами В'ятровича, ця постанова дає початок міжнародно-правовій оцінці злочинів російської держави та армії в Україні. На політичному рівні ці злочини вже назвали геноцидом лідери не лише України, а й США, Канади та інших держав. І цей процес триватиме.